Ritualul de fiecare seara il ajuta pe cel mic sa doarma

Multi parinti se plang ca micutii lor nu dorm suficient. Refuza sa doama ziua, iar seara ora de culcare nu este niciodata respectata.

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care parintii spun ca le au cu micutii lor sunt cele cu somnul. Circa 20-30% din bebelusi si prescolari au dificultati atunci cand trebuie sa se culce. Aceasta situatie creeaza probleme atat celor mici, care nu se odihnesc asa cum este bine pentru varsta lor, cat si parintilor, care nu stiu cum sa-i convinga ca somnul este foarte important pentru cresterea si dezvoltarea lor corespunzatoare. 

In acelasi timp, faptul ca micutii refuza sa doarma ii afecteaza si pe parinti, acestia pierzand, la randul lor, multe ore din noapte incercand sa-si adoarma copilul. Astfel, sunt mai obositi si mai tensionati din cauza ca ei insisi nu se odihnesc cum trebuie in timpul noptii. Dar sunt si mai stresati pentru ca nu reusesc sa gaseasca o modalitate prin care sa-si scape copilul de dificultatile pe care le intampina atunci cand trebuie sa doarma. 

 

Cum iti adormi copilul?

Specialistii Universitatii Saint Joseph din Philadelphia au efectuat un experiment inedit cu scopul de a-i ajuta pe parinti sa scape de "stresul" somnului micutilor lor. Dr. Jodi Mindell, pofesor de psihologie si coordonatorul studiului, sustine ca o metoda care poate sa diminueze in mod semnificativ problemele cu somnul ale copiilor si sa imbunatateasca calitatea vietii parintilor este crearea unei rutine, a unui ritual, pentru momentul in care copilul trebuie sa se culce seara.

Specialistii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au adunat date despre mai multe sute de copii cu varste intre 7-36 luni , oferite de mamele acestora. Toti copiii participanti aveau probleme mai mari sau mai mici cu somnul. Asta inseamna ca micutii se trezeau de mai mult de 3 ori in fiecare noapte, stateau treji mai mult de 60 de minute pe noapte sau durata somnului intr-o zi intreaga era mai mica de 9 ore. Pentru a-si verifica teoria, cercetatorii americani au impartit apoi familiile in trei grupe.  Doua dintre ele au urmat sfaturile specialistilor privind impunerea unei rutine in fiecare seara, iar celalalt grup a continuat ca si pana atunci.

 

Trei pasi obligatorii!

Parintii inclusi intr-unul dintre grupurile ce trebuiau sa umeze o rutina in fiecare seara au trebuit sa urmeze o procedura in trei pasi: baia, masajul si o activitate linistita (cititul unei povesti sau cantatul unui cantec), Lumina in camera copilului trebuia stinsa in 30 de minute de la terminarea baitei. Mamele trebuiau apoi sa procedeze la asezarea copilului in pas asa cum obisnuieste el sa doarma, fie ca e treaz, fie ca il leagana pentru a adormi. Parintii din celalalt grup au urmat alti pasi (cu exceptia baitei care este obligatorie) - au desfasurat activitati inainte ca micutul sa adoarma. Astfel, in integ programul zilnic al copilului si al mamei s-a produs o schimbare de numai 30 de minute, prin instituiea, seara, a unui ritual inainte de somnul copilului. Intregul experiment a durat doua saptamani.

De altfel, cercetatorii au demonstrat ca existenta unor rutine in activitatea zilnica a bebelusilor si copiilor mici creeaza un mediu predictibil, bebelusii  si copiii mici se dezvolta mai bine si invata mai repede. De asemenea, existenta unor obiceiuri zilnice in viata de familie sunt foarte necesare. 

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2139 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sabina-Elena-Oprea Marţi, 07 Februarie 2017

Etichete pentru acest articol:

mama si copilul, cum iti adormi bebelusul, cum adormi un prescolar, cum adormi copiii mici, somnul la copii



S-ar putea sa va intereseze si:

Acesta e locul in care copilul dumneavoastra incepe sa iubeasca dentistul. Aici va invata [..]
citeste si comenteaza
Copilul, pentru a-si dezvolta simtul cultural, are nevoie inca de foarte mic de sprijinul [..]
citeste si comenteaza
Orice viitoare mama se gandeste in proportie de 80% din timpul sau la cum se vor [..]
citeste si comenteaza
Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Daca luam micul dejun putem [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Multi spun ca sunt alergici fara sa stie exact ce inseamna de fapt acest cuvant. Alergia reprezinta [..]
citeste si comenteaza
Cati dintre noi nu am dorit macar o data in viata sa devenim vegetarieni? Unii pentru a avea un [..]
citeste si comenteaza
Biscuitii fac parte din categoria dulciurilor preferate de copii inca de la cele mai mici varste. [..]
citeste si comenteaza
Salatele sunt tot timpul bine-venite la o masa. Fie ca aperitiv, fie ca garnitura la o alta mancare [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate