Alergiile netratate pot duce la un astm bronsic
Multi spun ca sunt alergici fara sa stie exact ce inseamna de fapt acest cuvant. Alergia reprezinta o manifestare a sistemului imunitar la o substanta care ii este daunatoare.
Fie ca ne nastem cu anumite sensibilitati, fie ca le capatam pe parcursul vietii in urma diverselor afectiuni cu care ne confruntam si care slabesc sistemul imunitar. Reactiile alergice pot fi cauzate de anumite alimente, de polen, de animale, de praf sau de veninul insectelor. De asemenea, metale precum nichelul, lanolina, anumiti ingredienti din produsele cosmetice, medicamentele (antibioticele sau aspirina), aditivii si conservantii din mancare si chiar alimente precum laptele, ouale, graul, alunele si crustaceele sunt bine cunoscute pentru faptul ca pot declansa reactii alergice.
Nu le trata cu indiferenta!
Unul din patru cetateni ai Romaniei sufera sau a suferit in trecut de pe urma manifestarilor alergice, avand cel putin o data in viata un puseu alergic. Acestea afecteaza puterea de a invata, scad productivitatea si sunt un potential pericol de accidente de munca. In mod normal, sistemul imunitar ne protejeaza impotriva unor agenti patogeni cum ar fi bacteriile sau virusurile. Atunci cand cineva este alergic, organismul lui reactioneaza in mod exagerat la un alergen inofensiv ca si cand ar fi o invazie serioasa. Cea mai mare greseala este sa ignori simptomele specifice acestei afectiuni, catalogand-o drept o banalitate de care toata lumea se loveste mai devreme sau mai tarziu.
In realitate, alergia netratata poate duce la aparitia astmului bronsic si alte probleme de sanatate deosebit de grave.
Alergia alimentara
Reprezinta o forma specifica de intoleranta fata de unele alimente care declanseaza activarea sistemului imunitar. Un alergen (o proteina din alimentul incriminat) care la majoritatea oamenilor nu produce niciun efect secundar provoaca o reactie in lant in sistemul imunitar declansand eliberarea de anticorpi. Acesti anticorpi antreneaza la randul lor eliberarea de molecule cum ar fi histamina care da simptome variate, precum tuse, secretie nazala, iritatii cutanate etc. Poti sa afli la ce mancare esti alergic daca mergi la doctor sa-ti faci testele recomandate.
Odata depistat alimentul-problema, trebuie eliminat complet din dieta ta. Daca totusi l-ai consumat din greseala, exista medicamente care te pot ajuta. Acestea usureaza simptomele, dar nu pot trata alergia. Alergia poate surveni la orice varsta, dar apare in general inainte de 4 ani. La acea varsta sistemul digestiv si cel imunitar nu sunt inca maturizate, fiind astfel mai predispuse la alergii. Unele se atenueaza sau dispar odata cu trecerea timpului.
In functie de cauza alergiei, simptomele pot fi variate:
Dermatita iritanta de contact manifestata prin piele aspra, inflamata sau chiar basici.
Mancarime puternica, urticarie.
Congestie nazala (rinita) manifestata prin inflamatie in special in jurul nasului, gurii si gatului.
Iritatia ochilor sau conjunctivita.
Probleme respiratorii
Iritare a cailor nazale
Lacrimarea permanenta a ochilor.
Ce alimente produc alergii?
Alimentele care pot produce alergii sunt: albumina din lapte, bomboanele cu lapte, ouale, soia, arahidele, conservantii si colorantii sintetici si derivatele lor, sunca, vinul, salamul, ciocolata, unele fructe (capsuni, piersici), crustaceele (crab,creveti,langusta,homar), pestele, susanul, semintele de mustar. Toate simptomele alergiilor alimentare apar intr-un interval de cateva minute, pana la o ora dupa masa. Alergia poate debuta cu o senzatie de mancarime in gura si dificultati de a inghiti sau respira si se poate ajunge chiar la greturi, varsaturi si dureri abdominale.
Postat de: Sabina-Elena-Oprea Marți, 24 Ianuarie 2017
alergii, cauze alergii, simptome alergii, astm bronsic
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul