Fructele de sezon toamna
In piete sau in supermarket-uri oferta de fructe este foarte variata tot timpul anului, de la cele specifice sezonului pana la citrice si fructe exotice dintre cele mai diverse.
Specialistii in nutritie recomanda insa sa consumam in fiecare anotimp fructele sezonului pe care il traversam, pentru a beneficia din plin de calitatile acestora.
Merele sunt de departe cele mai consumate fructe la noi in tara. Le gasim intr-o varietate de soiuri, la preturi relativ mici in comparatie cu cele ale citricelor sau fructelor exotice si aducand beneficii organismului dintre cele mai semnificative. Continutul mare in fibre duce la o mai buna functionare a tranzitului intestinal, detoxifica organismul, asigura satietatea pe timp indelungat, iar numarul de calorii este relativ mic, in jur de 50 kcal la 100 grame. Un consum moderat nu duce la ingrasare si este de preferat sa fie consumat marul cu tot cu coaja (care contine cel mai mare procent de vitamina C) in prima parte a zilei, inainte de mese sau dupa masa cu cel putin o ora pentru a nu incetini digestia.
Perele au un continut caloric ceva mai mare decat al merelor (peste 60 kcal la 100 gr) insa un bogat continut in fibre, vitamine si minerale (A, B,C, E K, fosfor, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, cupru, etc). Sunt de ajutor in diabet, reduc nivelul colesterolului, rezolva probleme usoare de natura nervoasa, sunt diuretice, laxative, reduc anemia si reprezinta un bun stimulator al imunitatii.
Prunele au un continut caloric similar cu al perelor, sunt pline de fibre si antioxidanti naturali sub forma vitaminelor si mineralelor pe care le contin (calciu, fier, magneziu, seleniu). Crude sau uscate, prunele ajuta digestia, previn constipatia, scad aciditatea gastrica asociata gastritei sau ulcerului stomacal, stimuleaza imunitatea organismului in lupta contra afectiunilor localizate in zona rinichilor, ficatului sau splinei. Sunt un bun tonic nervos datorita continutuli mare de magneziu.
Strugurii au un continut caloric mai mare, in jur de 70 kcal la 100 gr si sunt considerati pe nedrept de unii nutritionisti drept bombe calorice. Consumati in exces pot duce la ingrasare, insa numai in conditile nerespectarii unui regim de viata ponderat. O cura de struguri pe timp limitat poate furniza insa organismului vitaminele si minerale pe care alte fructe nu le contin. Vorbim aici de resveratrol (pe care il gasim si in vinul rosu), vitaminele C, A, PP, K si minerale: potasiu, fosfor, magneziu si siliciu. Pot fi consumati si sub forma de suc in crizele de ulcer, sub forma de must in hepatite, tuberculoza sau boli ale aparatului urinar. Vinul rosu previne cancerul si lupta impotriva imbatranirii.
Nucile, cu aspect asemanator creierului uman, aduc beneficii nebanuite pentru sanatate. Nutritionistii recomanda consumul zilnic a cinci nuci pe zi, sub forma unor mici gustari intre mese. Contin vitaminele B, E, minerale (cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu) si acizi grasi omega 3 care insanatosesc si curata sangele, fiind de folos in problemele cardiovasculare, reducerea colesterolului, tratamentul cancerului, al inflamatiilor sau bolilor neurologice. Intaresc sistemul osos si previn anemia. Au un continut caloric ridicat 690 kcal la 100 gr.
Catina contine vitaminele A, C, B, E, K, minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu), beta-caroten, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Datorita gustului acrisor poate fi consumata impeuna cu mierea, dublandu-si efectul terapeutic. Un borcan se umple pe jumatate cu catina proaspat culeasa si bine spalata, apoi se adauga miere pana se umple borcanul. Din acest amestec se poate consuma chiar de a doua zi, iar in fiecare dimineata pe stomacul gol, o lingurita luata e un excelent tonic pentru fizic si psihic. Continutul caloric este mic, de 50 kcal la 100gr de fructe.
Gutuile mai sunt denumite in popor si mere de aur. Aromate, dulci acrisoare, se pot consuma in stare proaspata sau prelucrate (gemuri, dulceata, peltea, compot). Stimuleaza pofta de mancare, previn si vindeca racelile prin continutul mare de vitamina C (o gutuie acopera necesarul zilnic). Mai contin vitaminele A, B3, B9 si minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor. Mai sunt supranumite "medicamentul toamnei".
Atentie la consumul de fructele confiate care, spre deosebire de cele uscate prin deshidratare, au un continut de zahar mult mai mare si corespunzator si unui numar de calorii ridicat, fiind mai putin indicate persoanelor care tin dieta.
Un articol de: Dalina- Maria Andrei
Foto: arhiva personala Dalina – Maria Andrei
Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 17 Octombrie 2013
beneficii fructe, beneficii fructe de toamna, fructe de sezon, cresterea imunitatii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?