Radiatii solare. Cum ne ferim?
A venit vara si indiferent ca suntem la mare sau la munte in concediu, ori lucram in aer liber, soarele puternic ne atinge, uneori atat de mult incat atingerea lui se transforma in arsura solara. Din cauza ultravioletelor, aceste arsuri se inrosesc si favorizeaza acea senzatie de usturime.
De cate feluri sunt radiatiile ultraviolete?
Sunt de 3 tipuri:
► de tip A - cele mai nocive, avand o putere mare de penetrare in profunzimea pielii fapt ce duce la imbatranire accentuata si rapida a acesteia.
► de tip B - sunt acele radiatii ce produc arsuri solare si insolatii
► de tip C - radiatii in parametrii normali ce nu afecteaza pielea omului, ci doar creste accelerarea pigmentului melanic ce determina coloratia bruna - amaruie a pielii
Ce putem face in cazul in care exista risc mare de radiatii?
► Expunerea la soare trebuie sa se faca progresiv, iar perioada de amiaza trebuie evitata.
► Folositi creme de protectie a pielii. Aceste creme, numite si agenti fotoprotectori, pe langa faptul ca protejeaza pielea de factorii inconjuratori ajuta si la hidratarea acesteia. Crema cu protectie solara trebuie aplicata inainte, in timpul si dupa expunerea la soare.
► Nu va machiati la plaja! Produsele cosmetice folosite in timpul expunerii la soare pot deveni iritante sau chiar fotosensibilizante.
► Nu tindeti sa aveti un bronz prea accentuat, lasati pielea sa decida daca mai doreste expunere la soare sau nu deoarece insistand asupra unui bronz cat mai puternic riscati sa faceti arsuri pe piele.
► Parul trebuie si el ingrijit, strans in coada sau coc si acoperit cu o palarie, batic, bandana sau daca nu suportati vreun anume accesoriu pe cap, atunci folositi geluri de par cu factor protector.
► Ochelarii de soare pe langa faptul ca reprezinta un accesoriu modern, mai au rol si de protejare a ochiilor de razele solare. Pentru o protectie maxima, cel mai indicat e sa folositi ochelari pe a caror eticheta scrie UV 400.
Boli aparute in urma radiatiilor ultraviolete?
► Prima si cea mai des intalnita afectiune o reprezinta arsura solara. Daca aceasta arsura s-a produs, folositi produse ce diminueaza inflamatia sau un tratament naturist indicat ar fi compresele cu ceai de musetel.
► Alte boli care pot aparea in urma unei expuneri prelungite la razele ultraviolete sunt: forme grave de acnee sau de eczema atopica, sau chiar rahitismul.
Bronzul in functie de culoarea parului?
► Persoanele blonde, avand o cantitate mai mica de pigment melanic, sunt mai sensibile la expunerea la soare, necesitand masuri de protectie mai atente.
► Persoanele brunete, avand mai mult pigment, se bronzeaza mai frumos si au o sensibilitate mai redusa, soarele fiind mai prietenos cu ele.
► Persoanele cu par roscat au tendinta de a se bronza neurniform si de a face arsuri mai cu usurinta.
Postat de: Alexandra-Ilias Duminică, 08 August 2010
sanatate, radiatii ultraviolete
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?