Despre artroza si cum sa faci fata bolii
Tineretea, se pare ca nu mai este atuul sanatatii depline. Tot mai des in ultimii ani, auzim de boli degenerative ce afecteaza varste din ce in ce mai joase. Daca pana acum stiam ca unele boli sunt ale batranetii, iata ca mitul acesta a fost decazut.
M-am gandit, dupa lungi si indelungate framantari, daca sa abordez acest subiect. Si anume, despre artroza. Apoi, mi-am zis ca merita, fiindca, din pacate, multi nu stiu ca artroza nu mai este demult o boala a varstnicilor. Aceasta apare din ce in ce la persoane mai tinere. Iar boala in sine este una pe viata, una dureroasa, care necesita multe schimbari in viata personala.
Ce este artroza?
Aceasta boala degenerativa este semnul imbatranirii articulatiilor si din pacate nu s-a descoperit inca un tratament care sa opreasca imbatranirea articulatiilor.
Artroza poate aduce niste modificari in viata voastra. Este posibil ca lucruri pe care inainte le puteati face fara probleme sa nu mai fie asa simplu de facut. Puteti avea perioade cu dureri, puteti fi total intepenit dupa ce ati stat mai mult intr-o anume pozitie, va puteti trezi uneori noaptea din cauza durerilor. In viata de zi cu zi este bine sa alternati perioadele de activitate cu perioadele de odihna. Cum anume veti integra aceste modificari in viata dv., aceasta depinde de la o persoana la alta.
Familia si prietenii dv. trebuie sa se adapteze la noua situatie. Si ei se simt neputinciosi daca vad ce face boala aceasta si cum va chinuie. Si ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie si ajuta daca vorbiti cu ei si le spuneti ce va place si ce nu. O comunicare buna poate preintampina multe neclaritati si neintelegeri.
Apoi, este bine sa invatati incetul cu incetul, cum sa va traiti altfel viata, in asa fel incat sa va fie mai usor. Evitati suprasolicitarea articulatiilor, aceasta nu va face decat sa agraveze problemele. Evitati pe cat posibil sa ridicati greutati sau sa carati obiecte grele. Folositi pe cat posibil sprijin la mers, de exemplu un baston (tinut pe partea sanatoasa), un cadru cu rotile, o atela, suporti elastici pentru inchieieturi. Caldura ajuta: un pansament cald infasurat in jurul articulatiei sau un dus cald si caldura in camera in care stati.
Cautati sa va ocupati mintea (cu un hobby de exemplu) si continuati sa faceti diverse alte activitati. Oricum veti alegeti sa va confruntati cu aceasta boala, o diversiune de la ea este importanta. Unii se retrag, asculta muzica, se uita la televizor sau fac exercitii de relaxare. Altii isi spun ca nu pot face absolut nimic in momentele cand au dureri, iar altii se simt mai bine pur si simplu dupa o partida buna de plans.
Un exemplu personal
Ma confrunt din pacate cu aceasta boala, desi sunt inca in „putere” si inca invat cum sa traiesc cu aceasta. Este greu sa dai sfaturi sau cum ar fi mai bine. Fiecare persoana afectata traieste altfel sau face fata altfel, in moduri diferite.
Dar ce pot spune clar este ca cel mai bun „remediu” este acela de a vorbi cat mai deschis cu cei de langa tine, in a-i face sa inteleaga ca nu este deloc usor prin ce treci si ca ai nevoie de sprijin moral, mental, si nu in ultimul rand, fizic. Nu trebuie sa cazi in mirajul depresiei sau al rusinii, cum ca viata ta s-a terminat fiindca va fi greu sa mai faci unele lucruri. Viata poate fi frumoasa chiar si atunci cand iti pune piedici. Nu poti impiedica organismul tau sa nu se imbolnaveasca, fara ca macar sa ti-o doresti. Asta este! Pana la urma trebuie sa inveti sa traiesti cu boala, sa inveti ce poti face si ce nu. Invata sa ceri ajutorul. Nu e o rusine.
Si nu in ultimul rand, cand ai dubii despre ceva legat de organismul tau, nu ezita sa ceri parerea medicului. Orice boala, atunci cand o depistezi in faza incipienta, este cu mult mai usor de tinut in frau.
Fiindca, pana la urma, sanatatea este cel mai bun avut al nostru. Depinde doar de noi cum il pastram. Si pentru cat timp.
Postat de: Catalina-Morar Joi, 16 Aprilie 2015
sanatate, despre artroza, artroza la tineri, artroza
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?