Dieta din postul Craciunului
A mai ramas putin timp pana la Craciun, mai putin de o luna. Voi tineti post?! Pentru ca, daca tineti post, ar trebui sa stiti …..
Citeste si despre: Pastilele de slabit ♦ Retentia de lichide ♦ Dieta fara grasimi
Dieta pe care alegem sa o respectam in timpul postului religios pare foarte simpla, la prima vedere. Asa cum toata lumea stie, ea se bazeaza pe eliminarea din consum, pentru o perioada, a alimentelor de origine animala incepand de la carne si produse din carne, branza, lapte, oua, dar si pana la “poate contine zer”, “urme de lapte praf” sau alte marunte adnotari facute pe eticheta produselor alimentare.
Nimic mai simplu pana aici. Insa nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca, chiar daca alegem sa nu mai consumam carne/ lapte/ oua (intr-un cuvant, proteine de origine animala), necesarul proteic pentru organismul nostru este acelasi si trebuie asigurat printr-un aport optim de proteine de origine vegetala.
Aceasta inseamna ca in meniul nostru zilnic trebuie sa se regaseasca din abundenta leguminoase uscate (fasole uscata, mazare, linte, soia, naut, etc), cereale, legume si fructe.
Acestea sunt produse alimentare ce contin un procent de proteine vegetale, dar care fac parte din clasa proteinelor cu valoare biologica medie (proteine de clasa a II-a).
Adica, desi gasim in ele toti aminoacizii esentiali, unii dintre ei se gasesc in concentratii mai reduse - asa cum sunt lizina pentru cereale si metionina pentru leguminoase.
Asadar, nu trebuie sa ne lipseasca de la masa painea integrala, pastele fainoase, grisul, orezul, faina de grau integrala, dar si semintele si fructele oleaginoase – cum sunt nucile, arahidele, alunele de pamant, migdalele, semintele de in.
Un regim de post respectat fara a avea in vedere compozitia calitativa a hranei noastre, poate duce la aparitia carentelor. Cel mai des intalnita este carenta de fier.
Fierul – mineral essential, se gaseste in legumele de culoare verde inchis, mai putin in spanac - in ciuda cunostintelor generale care circula (ne amintim “marketingul” facut de celebrul marinar Popeye!). Spanacul contine fier in concentratie de doar 3 mg%, fata de, de exemplu, radacina de patrunjel care contine 6 mg%, macesele – 9,8 mg%, fasolea boabe – 6,6 mg%, lintea – 7,6%, fulgii de ovaz – 6%, iar drojdia de bere….18,2 mg%!
Important de stiut este si faptul ca in cazul unei diete care contine in cantitate mare celuloza si fitati (asa cum este cazul celor ce consuma preponderant produse alimentare de origine vegetala), absorbtia fierului este limitata. Astfel ca nu este suficient sa alegem doar alimentele ce contin fier, ci si alimente care au un continut marit de vitamina C, pentru ca doar in prezenta vitaminei C fierul devine usor asimilabil.
Asadar, nu trebuie sa ne lipseasca morcovii, cartofii, dovleceii, broccoli, rosiile, conopida, varza, varza acra, ardeiul gras si citricele - toate.
Alt neajuns cu care se pot confrunta cei ce tin postul religios fara a fi informati este lipsa vitaminei B12. Aceasta vitamina o gasim in verdeturile cu frunze verzi, drojdia de bere, in cereale si citrice. In ultima vreme au aparut pe piata alimentele fortificate cu acid folic, variante pe care ar fi bine sa le procuram. Bineinteles, nu trebuie sa excludem suplimentele alimentare cu vitamina B12 sau cele care contin intregul grup de vitamine B.
Deficitul de calciu si vitamina D – este alt inconvenient care poate sa apara, dar poate fi cu usurinta eliminat daca in dieta noastra isi fac loc branza tofu, lapte de soia, broccoli, migdale, nuci, ciuperci, in cantitate suficienta.
Atentie mare! Deficientele cu care ne putem confrunta in aceasta perioada nu au o simptomatologie acuta, usor de sesizat. Asadar, la aparitia primelor semne de oboseala nejustificata, apatie, disconfort, trebuie sa-ti revizuiesti un pic regimul alimentar, singurica, si sa tii cont de calitatea alimentelor pe care le-ai consumat. Iar daca lucrurile continua, este cazul sa mergi sa-ti verifici constantele sanguine (de obicei este suficienta hemoleucograma si calcemia), apoi sa procedezi in consecinta.
Postat de: Mirela-Calutu Sâmbătă, 04 Ianuarie 2014
dieta, post craciun, alimentatie de post, vitamine necesare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul