Beneficiile si posibilele efecte nedorite ale ceaiului verde

Poate ca putine dintre noi sunt cele care stiu deja faptul ca, atat ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul oolong, dar si ceaiul negru provin din una si aceeasi planta, denumita Camellia sinensis!

Planta este un arbust tropical cu inaltimea medie de cca 1m, avand frunze netede, lucioase si ovale, originar din China si India si face parte din familia botanica Theaceae. Frunzele reprezinta partea utila a plantei si se recolteaza in tot timpul anului. Din frunze rezulta toate aceste tipuri de ceai, in functie de tratamentul aplicat.

Ceaiul verde este un produs natural, absolut nefermentat. Frunzele proaspat culese, dupa sortare si curatare, sunt lasate sa se usuce, trecand de la o umiditate de aproximativ 75-85% in momentul recoltarii, sub 3%. Apoi sunt tratate termic rapid proces prin care se evita o posibila fermentatie. Din el se obtin inca doua varietati, ceaiul alb si ceaiul galben.

Ceaiul oolong este un ceai semifermentat. Frunzele sale sunt uscate in lumina directa a soarelui, apoi sunt lasate pentru scurt timp la fermentat, proces ce intereseaza doar o mica parte a marginii frunzei. Cand marginea frunzei se inroseste, iar frunza devine galbena, fermentatia este oprita. Este un ceai facut din frunze intregi, fata de celelalte tipuri, unde frunzele se ruleaza.

Ceaiul negru, in schimb, este un produs ce parcurge, dupa uscare si rulare, un proces complet de fermentatie naturala.

Oricare dintre aceste ceiauri pot fi asociate cu diferite fructe sau arome, pentru o prezentare cat mai placuta, asa cum des intalnim asocierea acestora cu iasomia sau cu lamaia.

Poate fi consumat atat in anotimpul rece, ca bautura calda, dar el poate fi consumat si in sezonul cald, cu un cub de gheata, sub forma de ice-tea.

Oricum am alege, ceaiul se prepara sub forma de infuzie. In practica, exista mici trucuri. Astfel, pentru o corecta si o mai atenta preparare, ceainicul trebuie preincalzit pentru a pastra cat mai mult timp temperatura de fierbere a apei. Cestile de ceai preferate sunt cele confectionate din portelan, sticla sau ceramica – material care pastreaza caldura mai bine decat inoxul sau argintul. Cestile din aluminiu sau fier chiar altereaza aroma ceaiului, diminuindu-i efectele benefice.

 

Din punct de vedere al beneficiilor pe care ni le confera consumul de ceai, ceaiul verde a fost cel mai studiat. Nefiind fermentat, compusii pe care ii contine sunt cele mai active forme, in comparatie cu ceaiul negru ale carui componente (polifenolii) sunt alterate prin procesul de fermentatie.  

 

In afara de superstitii, conform carora presararea frunzelor pe pragul usii tine la distanta spiritele rele si saracia, in medicina traditionala chineza ceaiul verde trateaza o multime de afectiuni.

 

Compusul activ al ceaiului este cofeina, cu efect stimulant asupra sistemului nervos central. In plus, ceaiul contine acizi fenolici, flavonoide si taninuri.

Cercetarile facute mai ales in ultima vreme s-au axat pe potentialul anticancerigen al ceaiului. Polifenolii sunt compusi cu proprietati antioxidante ce inhiba dezvoltarea unor forme de cancer, asa cum este cancerul de prostata, de pancreas si de rect.

 

Un studiu statistic efectuat pe un lot de aproximativ 70.000 de femei de varsta medie, nefumatoare, dar care beau ceai verde cu regularitate a relevat un potential de risc foarte scazut privind cancerul de colon, de stomac sau de gat.

Un alt studiu, incrucisat, bazat pe date experimentale a relevat faptul ca un consum sustinut de ceai verde imbunatateste functia cognitiva si potenteaza activitatea neuroprotectoare (American Journal of Clinical Nutrition, 2006).

Recent, in 2012, un alt studiu, efectuat pe un grup de 40 de femei care luasera un extract de ceai verde, epigallocatehina, a scos la iveala beneficii privind cancerul de san, dar si in ceea ce priveste nivelul de colesterol si functia hepatotoxica (Science Daily, bazata pe studiu AACR).

 

Proprietatile anticarcinogene se datoreaza bioflavonoidei numita epipigallocatehina, care pe langa efectele antioxidante, manifesta si efecte antiinflamatorii. Astfel, infuzia de ceai verde, aplicata sub forma de comprese reci, are proprietati antiinflamatoare, calmand inflamatiile.

 

In ceea ce priveste functia cardiovasculara, un alt studiu a aratat ca riscul de accidente vasculare a scazut cu 70% la barbatii care consuma ceai negru – cel putin 5 cesti pe zi, probabil tot datorit efectului bioflavonoidelor.

 

Cofeina – alt compus al ceaiului verde, are efect stimulator si diuretic, cu rol in epuizarea nervoasa si bun aliat in curele de slabire.

 

Prin taninurile pe care le contine, ceaiul verde are efect antidiareic si antibacterian.

 

Ceaiul contine si cantitati mari de quercitina, tot o flavonoida naturala. Cercetatorii olandezi pledeaza pentru faptul ca nivelurile mari de quercitina sunt asociate cu longevitatea.

Desi este arhicunoscut sub denumirea de “elixirul tineretii la chinezi”, ceaiul verde nu are doar influenta asupra frumusetii si sanatatii pielii, ci si asupra longevitatii.  

Ceaiul mai contine si fluor – pana la 0,25 mg/ceasca si mangan – 0,5 mg/ceasca.

 

Exista efecte …nedorite?!

Persoanele care sufera de ulcer gastric trebuie sa evite consumul de ceai pe nemancate, deoarece acesta, ca si cafeaua, stimuleaza secretia gastrica si provoaca iritatia mucoasei si hipersecretia de suc gastric. In schimb, se poate servi dupa masa.

 

Ceaiul poate declansa migrene la persoanele hipersensibile si nu se cunoaste exact daca acest efect poate fi atribuit cofeinei sau altui constituent din compozitia sa, deci aviz celor vizati.

 

Taninurile ce intra in compozitia ceaiului nu sunt niste componente atat de folositoare pe cat se crede. Pe langa faptul ca ne pateaza dintii, ele pot  inhiba absorbtia fierului, de aceea acest tip de ceai trebuie dat cu moderatie persoanelor susceptiile sa dezvolte anemii, prin inhibarea absorbtiei fierului.

Consumul in exces de ceai seara poate provoca insomnie.

Femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceaiul in exces, dar nu exista niciun motiv pentru care sa renunte la consumul acestuia!

Atentie la copii! Copiii nu ar trebui sa primeasca ceai verde deoarece sistemul lor digestiv nu este pe deplin capabil sa faca fata substantelor continute de acesta, putand produce iritatii si tulburari ale somnului.

 

Desi ceaiul este a doua bautura consumata in lume, dupa apa, noi romanii, nu prea avem cultul consumului de ceai! Poate fi consumat atat in anotimpul rece, ca o bautura calda, el poate fi consumat si in sezonul cald, cu un cub de gheata, sub forma de ice-tea.

Fiind o bautura care abunda de antioxidanti, citind si cate beneficii poate sa ne aduca consumul regulat de ceai, poate ne imbogatim obiceiurile adaugand unul si bun, si sanatos!

Nota obtinuta:
10 (19 voturi)
2886 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Mirela-Calutu Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

beneficii ceai verde, dezavantaje ceai verde, consum ceai verde


S-ar putea sa va intereseze si:

Ca si fericirea, sanatatea nu poate fi cumparata cu bani si nici nu poate fi dobandita [..]
citeste si comenteaza
Explozie de verdeata, de flori, aerul incarcat de miresme, asta este primavara! Au [..]
citeste si comenteaza
Iarna nu este departe, iar apropierea ei creste riscul imbolnavirii datorita scaderii [..]
citeste si comenteaza
In medicina ayurvedica, ceaiul de ghimbir este un rege al ceaiurilor si al tratamentelor [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toate stim ca pentru a slabi trebuie sa aplicam o dieta echilibrata! Si aceasta, pentru ca ne cam [..]
citeste si comenteaza
A mai ramas putin timp pana la Craciun, mai putin de o luna. Voi tineti post?! Pentru ca, daca [..]
citeste si comenteaza
Poate ca putine dintre noi sunt cele care stiu deja faptul ca, atat ceaiul verde, ceaiul alb, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate