A fi sau a nu fi vegetarian (II)
Daca ati citit prima parte a acestui articol “A fi sau a nu fi vegetarian” , ati observat ca am tratat dilema multor persoane cand vine vorba de consumul de carne. Ok, poate ca am reusit sa va conving ca nu este chiar atat de sanatos sa mancam carne, insa cu siguranta v-ati pus intrebarea: “Bine, bine, dar necesarul meu de proteine de unde il procur?”.
Ei bine, in acest articol va voi acorda raspunsul la aceastra intrebare.
Daca porniti de la ideea de a nu mai consuma carne deloc, va recomand totusi sa pastrati pestele si fructele de mare, pentru ca ne ofera o multime de beneficii - sunt bogate in nutrienti, proteine de calitate superioara, sarace in grasimi saturate si bogate in grasimi polinesaturate, in special acizii omega-3 [eicosapentaenoic acid (EPA) si docosapentaenoic acid (DHA)]. Cercetarile din ultimii ani sugereaza ca beneficiile aduse de consumul acestora sunt consumul unei surse de proteine cu putine grasimi “rele”, reducerea unor boli cardiovasculare si posibile beneficii legate de dezvoltatea creierului si sistemului vizual la copii.
Pe langa acestea doua, puteti consuma zilnic: migdale, germeni de grau, alune de padure, alune (crude, de preferat), migdale, seminte. Consumul acestora nu trebuie sa va duca la un festin, ci le puteti “scapa” intr-o salatica de fructe. Va asigur ca este extrem de satioasa
Insa, cel mai bun inlocuitor al proteinelor pe care de obicei le-am procura din consumul carnii, este QUINOA.
Ce este Quinoa?
Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creste la mari altitudini (si la 4000 de m!). Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenusiu-galbui, sunt foarte de hranitoare si foarte sanatoase, bogate in proteine si, evident, lipsite de colesterol.
Popularitatea quinoa este de data recenta si se datoreaza studiilor efectuate pe boabele de quinoa care aratat care sunt proprietatile ei: foarte hranitoare, benefica pentru sanatate - in special pentru rinichi si probleme ale sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut, etc.
Ce contine Quinoa ?
Pentru o portie de 100 g:
Calorii -1,539 kJ (368 kcal), Carbohidraţi - 64 g, Amidon - 52 g, Fibre - 7 g, Grăsimi - 6 g, Grasimi nesaturate - 3.3 g, Proteine - 14 g., Apa - 13 g, Vitamina B1 - 0.36 mg (28%)
Vitamina B2 - 0.32 mg (21%), Vitamin B6 - 0.5 mg (38%), Vitamina B9 - 184 μg (46%), Vitamina E - 2.4 mg (16%), Fier - 4.6 mg (37%), Magneziu - 197 mg (53%), Fosfor - 457 mg (65%), Zinc - 3.1 mg (31%)
Cum se prepara Quinoa?
Quinoa se prepara prin fierbere. Se lasa cantitatea dorita timp de 10-15 minute la foc mic, intr-un vas cu apa. O puteti consuma adaugand-o intr-o salata de legume. Lasati-va imaginatia sa zburde, puneti morcovi, rosii, ardei gras, salata, putina branzica mai nesarata, telina, castraveti, la care adaugati quinoa. Gustul nu este extraordinar daca se consuma Quinoa fiarta si atat. Alaturi de o salata, prinde insa un gust excelent, si cel mai important: este extrem de sanatoasa!
Nu exagerati, insa, cu consumul acesteia. O puteti consuma la 2-3 zile, ca si cum ati manca o portie de carne.
Cat costa Quinoa si de unde o pot lua? Cum arata?
Puteti gasi Quinoa la plafar. O punguta de 500 g costa aprox. 20 lei si va tine destul de mult timp - o saptamana si jumatate.
Ea arata ca niste boabe mici, de mustar.
Te-am convins?
Postat de: Alexandra-Lapugeanu Miercuri, 19 Ianuarie 2011
quinoa, sanatate, fructe de mare, peste, calorii, dieta, vegetarian
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?