A fi sau a nu fi vegetarian? (I)
„Nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de supravietuire pe Terra ca evolutia la o dieta vegetariana.” Albert Einstein
Vegetale sau carne?
In conceptia yoghina si in cea a unor religii, alimentatia echilibrata lacto-vegetariana din care s-a exclus carnea va determina in timp o stare de sanatate excelenta. Suntem in mare masura ceea ce mancam, ne invata stiinta yoghina. Delicioasele preparate pe care le inghitim cu pofta se regasesc in final, mai mult sau mai putin transformate, continuand apoi sa existe un timp, in fiecare din celulele noastre, influentandu-ne nu numai sanatatea ci si modul de gandire si trairile spirituale.
Cu mii de ani in urma, inteleptii yoghini au realizat imensa importanta a hranei vegetariene pentru sanatate, remarcand totodata efectele sale multiple atat asupra vitalitatii si regenerarii corpului cat si asupra mentalului. Cercetarile au pus in evidenta faptul ca anatomia omului nu este carnivora, deoarece sistemul digestiv uman, asa cum se prezinta el, este adaptat pentru digestia fructelor, oleaginoaselor, cerealelor si legumelor. Intr-un articol publicat de curand in revista americana Medical Counterpoint, Williams S. Collins scrie: „Omul este inzestrat in mod evident cu o dentitie care se aseamana mai mult cu cea a erbivorelor decat cu cea a carnivorelor: animalele erbivore au incisivii ascutiti, pentru a taia iarba, molarii cu suprafata plata pentru a zdrobi legumele si fructele, iar caninii scurti si rotunjiti, inapti sa striveasca sau sa sfasie carnea.”
Una din problemele cele mai grave ale secolului nostru este cancerul. Se cunoaste deja ca pericolul aparitiei acestei boli este mult mai crescut la persoanele consumatoare de carne. Unul dintre motivele care favorizeaza aparitia bolii canceroase ar putea fi faptul ca astazi, industria alimentara, pentru a impiedica degradarea rapida a carnii si a o face sa ramana rosie si cu aspect proaspat mai mult timp, foloseste in mod curent nitrati si alti conservanti artificiali, care afecteaza in timp sanatatea omului.
Spre deosebire de plante, care au o membrana celulara rigida si un sistem circulator simplu, celulele animale mor repede atunci cand circulatia sangelui e oprita. Imediat ce viata inceteaza, proteinele animale se coaguleaza si incep sa secrete enzime autodistructive. Astfel, se formeaza o noua substanta, numita ptomaina. Carnea, si pestele se descompun si putrezesc rapid. Putrefactia si inmultirea bacteriilor incep aproape imediat dupa moartea animalului. De aceea, obisnuinta de a consuma carne creeaza otravuri violente in colon si imbatraneste prematur tractul intestinal.
Este carnivorismul un obicei moral si uman? In epoca de inceput a crestinismului numeroase grupari religioase si spirituale au propovaduit regimul vegetarian, recunoscand caracterul sacru al intregii vieti si necesitatea de a trai fara a provoca suferinta. Acestea s-au opus consumului de carne, considerandu-l un obicei barbar si daunator sanatatii. A modifica un regim bazat numai pe carne cu un regim lacto-vegetarian, compus din hrana vie, proaspata, pura si hranitoare este mai usor decat ne-am imagina. Exista o multime de specialitati lacto-vegetariene savuroase, cu un bogat continut nutritiv pe care nu am avut ocazia pana acum sa le gustam, pentru ca ne-a lipsit informatia, am mostenit obiceiuri si am fost conditionati de prejudecati. Multi sunt chiar foarte uimiti sa descopere mancaruri bogate in proteine, preparate numai pe baza de ingrediente vegetale. Sanatatea radianta ce va rezulta destul de repede nu va fi doar fizica. Vom capata o evidenta bucurie in a pune in actiune idei umanitare si, odata cu aceasta, vom resimti bunatatea coplesitoare ce emana din starea noastra permanenta de iubire, care va fi transmisa tuturor fiintelor din jurul nostru. Vegetarianismul poate fi justificat medical, biologic, psihic, moral si spiritual. Este demn de retinut ca nu exista niciun argument stiintific valabil impotriva lui.
De ce sa excludem carnea
Exista persoane care exclud carnea din alimentatie din considerente morale sau religioase. Dincolo de aceste aspecte, acest obicei nu este nicidecum unul nociv pentru organism, asa cum incearca in mod eronat unii consumatori impatimiti de carne sa convinga, ci chiar dimpotriva. Proteinele din carne sunt suplinite cu usurinta prin consumul de produse lactate si oua. Din cauza continutului ridicat in grasimi, implicit acizi grasi saturati, carnea determina o crestere a nivelului colesterolului in sange, ingreunand circulatia sanguina si functionarea normala a inimii. Din incalcarea frapanta a acestui dat natural deriva multe consecinte nefaste asupra organismului si se creeaza mediul propice dezvoltarii unor boli moderne precum obezitatea sau cancerul.
Tu ce alegi?
Postat de: Alexandra-Lapugeanu Marți, 18 Ianuarie 2011
vegetarian, stil de viata, diete, regim alimentar, consum de alimente, alimente sanatoase
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Mituri frecvente despre rinoplastie si adevarul din spatele lor
- Cum sa alegi cel mai bun parfum cu feromoni? 3 recomandari
- De ce sa alegi transferul privat pentru calatoriile catre aeroport?
- Cum sa incorporezi laptele si lactatele in rutina ta de fitness
- Cum ajuta Bonengem in ameliorarea durerilor musculare si articulare