Ce inseamna sa fii colectionar? Cat valoreaza o colectie?

Cu acest articol imi voi permite, alaturi de dumneavoastra, sa aflam ce si cine este colectionar si care sunt conditiile minime ce trebuie indeplinite, pentru a te putea incadra in aceasta categorie!

 

Pentru o mai exacta intelegere a termenilor de „colectie” si „colectionar” vom apela la definitiile din DEX.

Colectie = 1) Ansamblu de obiecte clasate dupa anumite principii si colectate din curiozitate, din intentii estetice sau stiintifice. ~ de monede. ~ de insecte ~ de arta. 2) Serie de publicatii formand o unitate, aparute in cadrul unei edituri.

Prin urmare nu orice poate avea titulatura de colectionar si nu toata lumea se poate lauda ca detine o colectie. Daca ai primit restul la magazin toate cele 4 monede romanesti (1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani) si daca ti-a ramas prin buzunare, din excursia facuta in Europa, toate cele 8 monede ale euro (2 euro, 1 euro, 50 centi, 20 centi, 10 centi, 5 centi, 2 centi si 1 cent) ceea ce detii acum, cu siguranta nu te include in mod automat in categoria numismatilor.

O colectie se face cu daruire si pasiune, documentat si organizat, o colectie impune implicare financiara si emotionala, nu se face oricum si haotic. Colectionar esti atunci cand, de ziua ta, invitatii se intereseaza ce „piese” ai in colectie si cam ce anume ti-ai dori, colectionar esti atunci cand te duci la targurile tematice organizate in zona in care locuiesti pentru a stii care este „mersul” pietei antichitatilor. Pentru ca in cele mai multe cazuri, colectiile (picturi, carti postale, monede, orologerie, mobilier) sunt legate de lucruri vechi uitate prin podurile bunicilor.

 

Cum am ajuns colectionar de ceasuri?

Aproape fara voia mea, m-am trezit cumparand din calatoriile mele ca suvenir cate un ceas. Chiar daca ceasul este „Produto Oficial Licenciado”, cumparat din „Oficial Store Of …” sau „with the authorisation of …” absolut toate ceasurile mele suvenir stranse din 6 (sase) tari au inscriptionat pe ele … „Made in China”. Inca o dovada irefutabila ca cea mai numeroasa natiune de pe planeta noastra ramane tot China. In orice caz, in colectia mea sunt si cateva piese valoroase pe care si le-ar dori foarte multi colectionari de ceasuri.

 

Cat de valoroasa este o colectie?

O colectie sau o piesa de colectie devine valoroasa atunci cand exista mai multe persoane care doresc sa o detina, adica la fel ca-n economia de piata daca cererea este mare si oferta este mica atunci valoarea va creste exponential cu cererea existenta pe piata. Aici intervin si „replicile” si falsurile care vor sa-i pacaleasca pe naivi. Cu replicile sunt de acord fiindca esti anuntat dinainte ca nu o sa ai un „Pres Vaucher” de acum cateva secole cu cateva zeci de euro, dar cand cineva iti solicita cateva sute de euro pentru un „Jo Wightmann” de acum 4 secole pe care „l-a gasit in podul casei bunicilor sai” si care are un certificat (online) de autenticitate, trebuie sa ne mai gandim. Decizia cred ca apartine fiecaruia dintre noi si tine de capacitatea noastra de intelegere, financiara, de perspectiva sau toate, combinate.

Cu speranta ca acest articol va mai inlatura, macar cateva, dintre nedumeririle dumneavoastra imi voi permite sa inchei aici aceasta scurta expunere a mea si sa va promit ca voi reveni pe viitor cu alte articole pe aceasta tematica, asa ca: „Stay There I’ll Be Back!”.

Nota obtinuta:
10 (29 voturi)
4118 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 30 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

colectii


S-ar putea sa va intereseze si:

Cu totii fotografiem...persoane, peisaje, momente frumoase pe care dorim sa le pastram ca [..]
citeste si comenteaza
Muzica este pentru mine oaza de aer, intr-o lume zgomotoasa si plina de tertipuri menite [..]
citeste si comenteaza
Doar acum nu este decembrie, luna cadourilor, nu? Facute in casa, ornamentele, cadourile [..]
citeste si comenteaza
Multe nunti incep cu acest dans, chiar daca nu intotdeauna mirii au luat lectii de dans [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Clorura de sodiu (NaCl) este ceea ce cu totii avem in bucatarie si punem in mancare, adica sarea [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa pentru [..]
citeste si comenteaza
Asa se intituleaza noul single al baietilor de la Voltaj, insa acest articol isi doreste sa fie nu [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am vorbit deja, intr-un articol anterior, despre ceasurile OREX am considerat ca este [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate