Colectia colectionarului

Ne propunem ca in prezentul articol sa aflam cine este colectionar si cine detine o colectie, fiindca multi se considera colectionari insa foarte putini detin si o colectie! Adica, daca cineva colectioneaza ceva, nu este obligatoriu sa fie si colectionar sau invers - poti fi colectionar, dar sa nu ai nicio colectie.

Fiindca observ ca primul paragraf v-a bulversat deja, va propun sa lamurim lucrurile si sa apelam la sursa cea mai de incredere - DEX-ul - si sa aflam ce este de fapt o colectie.

 

COLECTIE, (pl.) colectii, s. f.

1. Serie de obiecte de acelasi fel sau de aceeasi categorie, care, adunate si dispuse sistematic, reprezinta o valoare artistica, stiintifica, documentara etc.

2. Culegere de opere literare sau stiintifice grupate dupa anumite criterii si aparute in cadrul unei edituri.

 

Prin urmare, faptul ca ai covoare in hol, dormitor, sufragerie, baie si bucatarie nu inseamna ca te vei incadra in categoria colectionarilor. Pentru a fi colectionar este nevoie sa indeplinesti regula celor 4 “P”:  posibilitate, potential, pasiune si pregatire, aceasta deoarece o colectie se realizeaza intotdeauna avand aceste 4 ingrediente de baza, fara de care nu vei avea altceva decat o adunatura de piese haotice. Dar haideti sa incercam sa definim si sa deslusim mai exact cei 4 “P” unul cate unul.

 

> Posibilitatea multi dintre colectionari si-au inceput colectiile datorita faptului ca li s-a oferit aceasta posibilitatea de catre mediul in care s-au dezvoltat. Fiindca nu este niciun secret ca o persoana care a crescut intr-un mediu propice si dezvoltat (oras mare, educatie, cultura) are o posibilitate mult mai mare de a infiinta o colectie; asadar, posibilitatea este mai mare pentru cineva care beneficiaza de un mediu propice in care se va putea manifesta in voie.

> Potentialul – se refera la vointa, dorinta si disponibilitate, mai exact la cat de mult iti doresti sa fi colectionar si la ce standarde iti doresti sa fie clasata, in cele din urma, colectia pe care o vei detine. Fiindca, asa cum spune o vorba romaneasca “degeaba ai plecare, daca nu ai si aplecare!”, mai exact, degeaba te apuci sa colectionezi ceasuri, daca aspiratiile si preocuparile tale tin de alt domeniu. Decat sa faci un lucru fortat, doar fiindca asa este la moda, mai bine fa altceva.

> Pasiunea despre pasiune se pot scrie pagini intregi, insa fara niciun dubiu ca pasiunea este cea care se va rasfrange in totalitate asupra diversitatii si calitatii a ceea ce vei colectiona. Cand pui pasiune in ceea ce colectionezi cu siguranta vei reusi sa transmiti si altora din dragostea ta pentru ceasuri si sa-i faci sa fie mai atenti la lucrurile simple, dar spectaculoase din jurul lor. Pasiunea este parte a sufletului, prin urmare, intr-o colectie se pune intotdeauna si suflet.

> Pregatirea daca te apuci sa faci o colectie, fara a avea cunostinte minime si mai ales elementare despre ceea ce colectionezi este ca si cum te-ai apuca de schiat fara schiuri. In plus, educatia este o parte componenta a pregatirii, fiindca daca nu ti-a fost insuflata dragostea de a citi si de a fi in permanenta informat si documentat, atunci pregatirea va avea de suferit, aceasta deoarece se va face mai mult fortat si automatizat, iar rezultatele nu vor fi cele scontate.

 

Cum se poate observa, o colectie poate exista fara un colectionar, insa un colectionar fara o colectie este doar cineva care se ocupa cu altceva. Cel mai elementar lucru pentru ca o colectie sa existe este recunoasterea, adica mai multe entitati (de preferat avizate) sa recunoasca existenta respectivei colectii. Daca lumea incepe sa te intrebe, daca esti interesat sa ai o anumita piesa pentru colectia ta, atunci cu siguranta poti sa te consideri un colectionar cu prestanta si recunoscut, iar daca mai ai talentul necesar si publici si niste articole tematice atunci te poti considera vestit.

 

Colectia colectionarului va avea imprimata o parte din personalitatea celui care a alcatuit-o si care a creat-o. Astfel, prin cei 4 „P”, colectionarul va reusi sa transmita, celor ce-i admira si ii apreciaza colectia, intregul sau mesaj si va reusi sa ajunga sa fie recunoscut si apreciat de catre majoritatea cunoscatorilor acestui fenomen plin de satisfactii si reusite. Dupa dorinta si posibilitati, colectionarul poate extinde paleta de reguli pentru a avea o colectie si mai elaborata si documentata, avand insa grija sa nu devina prea tehnici si plictisitori cu auditoriul.

 

Fiecare colectionar are deplina libertate de a-si stabili propria strategie de promovare, etalare, marketing si extindere a propriei sale colectii de ceasuri. Exista totusi, unele reguli elementare si obligatorii (nescrise), care trebuie respectate de catre toti cei care iau parte la aceasta mare familie si intreprindere a colectionarilor de ceasuri. Insa fiind vorba de o tematica vasta si bine elaborata (care nu s-ar incadra in acest material), autorul acestui articol isi ia angajamentul ca va reveni cu o alta prelegere despre regulile elementare pe care un colectionar de ceasuri respectabil trebuie sa le respecte intotdeauna, daca isi doreste continuitate si respectul celorlalti colegi si (mai ales), critici ai colectiilor.

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2410 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 01 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

colectii, colectionari, hobby


S-ar putea sa va intereseze si:

Sunt convinsa ca fiecare dintre voi are un hobby care-i ocupa cel putin 90% din timpul [..]
citeste si comenteaza
Muzica este pentru mine oaza de aer, intr-o lume zgomotoasa si plina de tertipuri menite [..]
citeste si comenteaza
Cei indragostiti deja de handmade vor avea o a doua dragoste pentru quiling, cu [..]
citeste si comenteaza
“Ia uite-l p-ala de la scara B, strange brichete!” sau “O stii p-aia care sta la [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Grabit, alert in pas vioi, Timpul trece pe langa noi Fara sa-ntrebe de-avem nevoi. [..]
citeste si comenteaza
Peste 13 decenii de istorie, maiestrie si traditie orologerica au fost scrise de unul din cei mai [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca titlul acestui articol va va face sa va ganditi la marele compozitor german Robert [..]
citeste si comenteaza
Un alt nume care a facut istorie in lumea orlogeriei este fara niciun dubiu si Chaika (чайка = [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate