Traditii si obiceiuri de Martisor

Stim ca Martisorul este unul din vestitorii primaverii. In trecut, pe data de 1 Martie, el se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor (fete si baieti deopotriva). Snurul din martisor, format din doua fire rasucite colorate, una alba (culoarea iernii) si una rosie (culoarea primaverii), aducatoare de noroc si bunastare. Se asociaza cu flori timpurii de primavara cum ar fi ghiocelul.

Traditia sarbatorii are o vechime de mii de ani, din vremea dacilor si romanilor. Atunci Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte, zeul razboiului, fertilitatii si vegetatiei. Albul insemna pacea, iar rosul razboiul. Femeile dace purtau monezi sau pietricele legate cu fire de lana rosii si albe pentru noroc si productivitate.

Aromanii puneau martisorul in ajunul zilei de 1 martie, adica in seara zilei de 28 sau 29 februarie. Obiceiul martisorului este o secventa a unui scenariu ritual de innoire a timpului si anului, primavara, la nasterea si moartea simbolica a Dochiei. Dupa unele traditii, firul martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. De la romani si aromani obiceiul martisorului a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei. Fetele si uneori femeile tinere purtau martisoare de 1 martie pentru sarbatoarea venirii primaverii.

 

Legenda Martisorului

Una din legendele simbolului primaverii ne spune ca odata soarele a coborat pe pamant, luand chipul unui tanar, pentru a participa la o hora dintr-un sat. Zmeul cel rau, vazand ca a luat chipul unui tanar, l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita, provocand suferinta intregii naturi. Se spune ca raurile au incetat sa mai curga, pasarile nu mai cantau... pana nici copii nu mai radeau. Nimeni nu stia ce sa faca pana cand un tanar voinic s-a hotarat sa il infrunte pe zmeu si sa elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, avand puterea multora dintre pamanteni. Calatoria tanarului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. Spre sfarsitul ierni, acesta a gasit castelul zmeului si s-au luptat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit si grav ranit, tanarul a reusit sa ajunga pana la temnita soarelui, l-a eliberat, dupa care a murit, sangele acestuia curgand pe zapada alba. Soarele a urcat pe cer si a vestit venirea primaverii, umpland de fericire inimile pamantenilor. De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si unul rosu, oferindu-i fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul semnifica dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui tanaralui voinic, iar albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

 

In zilele noastre

In zilele noatre monezile si pietricele au fost inlocuite cu diferite personaje din lumea desenelor animate, cu animalute din plastic sau sticle, inimioare, fete zambitoare sau orice poate atrage un cumparator grabit. De 1 Martie este o incarcatura comerciala, ce depaseste incarcatura traditionala pe care multi dintre comercianti nu o mai cunosc.

Trecand peste partea comerciala, putem spune ca obiceiul din ziua de astazi este ca orice femeie sa primeasca un martisor. Dar bineinteles ca cei mai fericiti sunt copii, chiar daca saracutii nu prea stiu de legendele martisorului.

Traditia spune ca martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii, atunci firul rosu se pune pe un trandafir. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor sau pana la Florii, cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.

Un articol de: Carolina H.

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
4102 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 28 Februarie 2013

Etichete pentru acest articol:

obiceiuri martisori, traditii martisor, 1 martie


S-ar putea sa va intereseze si:

Chiar daca toamna a venit, nu inseamna ca nu putem sa ne mai facem planuri de vacanta. De [..]
citeste si comenteaza
Trecerea dintre ani este un moment asteptat de toata lumea din varii motive, superstitii, [..]
citeste si comenteaza
Femeia nu pare sa fie cea care sufera de o eventuala discriminare in urma departajarii [..]
citeste si comenteaza
Mentinerea traditiilor legate de Craciun si Anul Nou apare mai mult legata de zonele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Adolescenta! Aceasta varsta minunata, dar ingrata...Aceasta poveste a fiecaruia dintre noi, [..]
citeste si comenteaza
Oda Domnitorului Tarii Romanesti ce a fost un precursor al istoriei romanilor, avand un Mare Vis, [..]
citeste si comenteaza
Cu mii si mii de ani in urma, Cocosul, Soarele si Luna traiau in imparatia Cerului ca trei frati. [..]
citeste si comenteaza
Pe cat de greu este sa intelegi femeia, pe atat de usor este sa ajungi sa o cunosti si sa ii intri [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate