Impodobirea bradului de Craciun. Moment magic, alaturi de familie
In Ajun de Craciun, in fiecare familie, este mare veselie. Este momentul in care bradul de Craciun se impodobeste de catre intreaga familie. Colindele rasuna pe fundal, iar copiii impreuna cu parintii lor aseaza, cu grija, podoabele stralucitoare si festive: globuri rosii, ghirlande, bomboanele de ciocolata, instalatia de beculete colorate si alte ornamente frumoase. An de an, aceasta traditie este momentul mult asteptat de catre noi, toti. Pentru cei norocosi care sunt aproape de familie este un moment plin de caldura si bucurie; iar pentru aceia care vin de departe, doar cu ocazia sarbatorilor, acasa, este momentul revederii celor dragi, plin de incarcatura emotionala.
Fiecare Craciun petrecut alaturi de familie este unic, plin de amintiri frumoase si dragi. Artificial sau natural, bradul nu lipseste din nicio casa, in Sfanta seara a Craciunului. Mi-aduc aminte razand cum intr-un an probabil nefiind atat de bine fixat, bradul era usor intr-o parte si dintr-o data “zdup!”; cade o frumusete de brad, gata impodobit. Daca pe moment ne-am speriat, am inceput pe urma sa radem. Toate ornamentele au fost intacte si nu a fost nevoie decat sa le aranjam putin.
Probabil si voi aveti tot felul de povestioare amuzante de impartasit. Pana la urma, nu conteaza cat de perfect arata bradul, ci tocmai aceste mici incidente care ne smulg cate un zambet si mai ales imporante sunt persoanele cu care am trait aceste momente magice si care ocupa un loc special in inima noastra.
In vreme ce unora dintre noi ne place un bradut cat mai colorat impodobit, altora le place sa-si impodobeasca bradutul intr-o singura culoare sau intr-o combinatie armonioasa dintre doua culori. Inca mai pastrez ornamentele de brad, de cand eram copil. Pentru mine nu sunt doar niste simple decoratiuni scoase de la naftalina o data pe an. Ci bucati speciale, parti din sufletul meu. Cu toate acestea, an de an incerc sa achizitionez altele noi si ma orientez sa aleg unele cat mai originale si frumoase. Ingerasi, omuleti de zapada, globuri deosebite, ghirlande cu fundite, cadouri in miniatura. Toate imi plac si merita indelungile cautari, spre a le descoperi pe cele care-mi sunt pe plac.
De curand, am descoperit frumusetea decoratiunilor de Craciun realizat manual de oameni talentati. Pe comunitatea romaneasca a artizanilor handmade de pe breslo.ro, gasesti o varietate de ornamente dragalase care-ti fac cu ochiul.
Am realizat o selectie al celor mai originale decoratiuni, perfecte pentru a ne impodobi bradutul de Craciun.
Istoria impodobirii bradului
Impodobirea bradului de Craciun este un obicei foarte vechi, care a aparut initial in Occident. In secolul XV-lea, in provincii precum Alsacia si Lorena, pomii se impodobeau de Anul Nou. Apoi traditia a inceput sa fie preluata si in Spania, Italia, Franta si Elvetia.
Cu toate acestea, se pare ca la originea obiceiului apar referinte cu privire la popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si de vasc. Catolicismul a adus obiceiul si in Orient. In Anglia, obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti aici, care isi decorau casele de sarbatori.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului de Craciun a ajuns si in cateva orase din Germania. Dupa primul razboi mondial, obiceiul s-a raspandit pe intreg teritoriul tarii. Se cunoaste faptul ca si dacii aveau un cult pentru brad, dar cu alta semnificatie: bradul era un copac ritual taiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul inca se pastreza in regiuni din Oltenia si sudul Banatului.
Acestea fiind zise, nu-mi ramane decat sa va urez “Sarbatori fericite!”, alaturi de cei dragi, sa primiti si sa oferiti multe daruri. Va las, ascultand un cantec frumos – “Noapte de Craciun” cadoul nostru, oferit de Horia Brenciu.
Postat de: Andreea-Samoila Miercuri, 12 Decembrie 2012
Ajunul Craciunului, sarbatori iarna, decoratiuni brad, pomul de Craciun, traditii de iarna
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor