Obiceiul ceaiului de la ora 5, la englezi
In Anglia exista un obicei din toate timpurile si continua pana astazi, acela de a bea ceai la ora 5 sau five o'clock tea, cum i se mai spune. Anna Maria Stanhope sau Ducesa de Bedford a fost cea care a initiat obiceiul de a bea ceai la ora 5 dupa-amiaza.
Se spune insa ca obiceiul ceaiului a fost instaurat de principesa Ecaterina de Bragandza care a adus un cufar plin cu ceai cand s-a casatorit cu Carol al II-lea. Astfel se spune ca aceste doamne serveau ceai la ora 5 dupa-amiaza. La inceput servitorii se furisau in camera ducesei si-i duceau ceasca de ceai. Insa pe urma fiecare doamna nobila invita prietene la ea si serveau ceai si o mica gustare la ora 5 dupa-amiaza si discutau sau se plimbau prin gradina, cum de altfel scria si pe invitatie ca doamnele sunt invitate la five o clock tea si o plimbare in gradina.
Insa ritualul ceaiului a fost intai cunoscut de nobilime si pe urma toata lumea a baut ceai si se continua si astazi acest obicei. Ceaiul se bea din cesti de portelan si accesorii rafinate din argint si portelan. Ceaiul se pregatea intr-un mod deosebit. Ceaiul se punea intr-un ceainic in care se punea in prealabil apa fierbinte. Se punea cate o lingurita de ceai de plante la cate cesti de apa erau si inca o lingurita de ceai ,,pentru ceainic". Ceainicul se acoperea cu o carpa special croita pentru ceai si se lasa 10 minute sa se linisteasca. Astfel apa ramanea calda si pe urma ceaiul se turna in cesti printr-o strecuratoare pentru ca frunzele ceaiului sa ramana in strecuratoare. Dupa aceea ceaiul se servea invitatilor. Invitatii il potrivesc de zahar dupa gust. De asemenea, ceaiul era servit cu lapte. Laptele se punea inainte pentru a nu se crapa portelanul. Inainte ceaiul se turna in farfuriuta cestii pentru a se raci mai repede, insa acum acest gest poate parea nepoliticos. Ceaiul se servea cu 2-3 lingurite de lapte cald.
De asemenea, ceaiul era servit intre ora 3 si 5 si cu o mica gustare. Insa mai exista si high tea cu o masa completa. Cand se venea de la lucru, la ora 6 se alcatuia o masa din pateuri, mici, fripturi reci, traditionalul Welshrarebit si ceai. Acest obicei a aparut in secolul al XIX-lea, odata cu revolutia industriala. Acest obicei inlocuia partial cina. Doamnele din lumea nobila isi invitau prietenele la ceai si stabileau o zi in care primea musafirii si-i trata cu ceai si diferite gustari: chifle unse cu unt, prajituri si dulciuri asezonate. Insa nimeni nu statea mai tarziu de ora 7 seara.
Ceaiul a aparut in Asia prima data in secolul al XV-lea. Portughezii au adus ceaiul, ca marfa exotica, iar Olanda a fost prima tara care a avut ceai in cantitate comerciala pe vapoare. In Anglia a aparut dupa aceea in familiile nobililor. Iar dupa aceea s-a raspandit in toata Anglia si in toata lumea. Si astazi se continua acest obicei, de a se bea ceai la ora 5 dupa-amiaza. Astfel a ramas five o' clock tea.
Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Marți, 05 Iulie 2016
ceai, five o clock tea
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?