Interviu cu Dr. Cora-Lucia Buzoianu, medic stomatolog
Desi era convinsa de mic copil ca va urma calea medicinii veterinare, momentul in care a imbracat pentru prima oara un halat medical ca sa-si ajute sora, medic stomatolog, in mintea Corei Buzoianu a incoltit primul gand de a urma aceasta meserie.
In afara de pasiunea pentru profesia sa, Cora mai este fascinata si de calarie. Practica acest sport de 25 de ani. In timpul facultatii, avea propriul cal, pe care il impartea cu verisoara ei. Isi doreste sa reia acest hobby si sa o invete si pe fetita ei, Sophie Ina Louise. Cea mai mare dorinta este sa aiba o viata linistita impreuna cu fetita ei, pe care o numeste “bijuteria mea”.
Lungul drum spre casa
De la varsta de 6 ani a inceput sa locuiasca in Germania, insa sentimental a fost tot timpul legata de Romania, de vacantele pe care si le petrecea la bunici, la tara. Din acest motiv, a fost clar ca intr-o buna zi, Cora se va reintoarce in tara. Dupa ce a absolvit liceul, a urmat Facultatea de Medicina Dentara “Carol Davila” dupa care s-a intors in Germania si a lucrat ca si medic stomatolog, intr-o clinica de estetica dentara si protetica dentara. Desi a avut oportunitatea sa invete de la cei mai buni din domeniu, gandul ii zbura mereu in Romania, asa incat a lasat Germania si s-a reintors acasa pentru ca adevarata sa liniste si fericire se afla aici. “In anul 2004 am luat hotararea sa ma intorc in tara. A fost cea mai buna hotarare pe care am luat-o”, ne dezvaluie Cora Buzoianu. Va invit sa aflam impreuna de la doamna doctor care sunt cele mai importante sfaturi in materie de ingrijire a danturii.
FemeiaStie.ro: In prezent, va aflati in Bucuresti. Cand ati hotarat sa veniti din Germania, aici?
Cora Buzoianu: Dupa ce am terminat Facultatea de Stomatologie, in Romania, m-am intors in Germania si am lucrat timp de 5 ani. Am cunoscut atmosfera de acolo, sistemul german riguros si astfel am realizat ca anumite reguli ma pot impiedica in a ajuta, in mod real, persoanele care necesitau tratamente pe care asigurarea nu le-o acoperea. Am avut un caz in care am incercat sa vorbesc cu mai multe firme de asigurari sa sustina un tratament de care o pacienta avea nevoie. Nu s-a putut din motive legislative, era vorba despre o fata de 17 ani care era in pericol sa isi piarda toti dintii. Trist, dar exista si asa ceva in Germania. Asa ca, desi in Romania sistemul de sanatate este precar, dar ai oarecare libertate dat fiind faptul ca stomatologia este un sistem 100% privat (casa de asigurari nu preia nimic din costurile tratamentelor). Aceasta m-a facut sa ma simt ca ma pot implica mai mult aici, in Romania, in rezolvarea problemelor existente. Din acest motiv, au luat nastere si anumite proiecte pe care le-am introdus in privinta preventiei dentare si informatiei pacientului. Am un program de educatie cu gradinita DSBU din capitala, in 2013, am lansat programul Smile & Care si, in 2014, cu mai multi colegi de breasla, vrem sa lansam Meta – Dental Group.
FemeiaStie.ro: Cum decurge o zi din viata dumneavoastra?
Cora Buzoianu: Agitata si tumultoasa, cu multe implicatii. Diminata la ora 6 ma trezesc pentru a-mi pregati programul, imi duc fetita la gradinita si dupa care incepe activitatea. Eu mai colaborez cu 2 clinici ca si medic specialist pe estetica dentara si protetica. Pe la 6 seara ajung acasa, unde imi petrec fiecare minut cu fetita mea.
FemeiaStie.ro: V-ati deschis un cabinet?
Cora Buzoianu: Da. Dupa ce am lucrat intr-o clinica de succes din Bucuresti timp de 4 ani, am decis sa-mi deschid propriul cabinet pentru a-mi putea pune, in mod real, in practica proiectele mele pro bono.
FemeiaStie.ro: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru stomatologie?
Cora Buzoianu: Sora mea este tot medic stomatolog si este cu 6 ani mai mare decat mine, asa ca, intr-o vacanta, am vizitat-o in Romania. Ea era pe atunci ultimul an la facultatea de stomatologie. M-a luat cu ea la un stagiu, unde mi-a spus sa-mi iau un halat ca sa o ajut ca asistenta. Aceasta situatie a constituit primul gand de a face stomatologie, eu fiind convinsa de mica ca voi fi medic veterinar.
FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare satisfactie pe care profesia dumneavoastra v-o aduce?
Cora Buzoianu: Situatiile in care pot face un pacient sa inteleaga si sa constientizeze importanta tratamentului privind sanatatea dentara. Multumirea acestuia ulterior.
FemeiaStie.ro: Cum au fost inceputurile? Ati profesat si in Germania? V-ati gandit ca in Germania o sa va mearga mai bine ca in Romania?
Cora Buzoianu: Depinde din ce punct de vedere ne gandim. Din punct de vedere sentimental si al linistii interioare, ma simt foarte bine in Romania. Stiu, este ciudat, pentru ca de multe ori mi se pune intrebarea: “De ce te-ai intors?”. Din punct de vedere financiar, in mod clar, in Germania ar fi altceva. Depinde ce ne intereseaza. Eu sunt foarte linistita si fericita in Romania.
FemeiaStie.ro: Care e conditia ca un medic, care a studiat stomatologia in Romania, sa reuseasca in Germania?
Cora Buzoianu: Sa se conformeze regulilor stricte impuse in acea tara.
FemeiaStie.ro: Este dificil pentru un medic roman sa inceapa o cariera in Germania?
Cora Buzoianu: Nu este greu, ci este la fel de aventuros si solicitant ca in orice alt parcurs de cariera.
Sfaturi pentru ingrijirea danturii
FemeiaStie.ro: Care sunt tendintele actuale in estetica dentara pe care dvs. le utilizati? La ce apeleaza pacientii cel mai des?
Cora Buzoianu: Smile makeover si Lifting facial dentar. Smile makeover s-ar referi la o schimbare totala a zambetului. Se modifica forma, marimea, culoarea cu ajutorul fatetelor dentare dupa niste analize si calcule riguroase tinand cont de forma fetei (etajele fetei, profilul), forma arcadei dentare. Se mai pot folosi si ajutoarele esteticii faciale cum ar fi: conturarea buzelor sau inhibarea musculara a buzei superioare care descopera dintii, iesind in evidenta prea mult din gingia superioara. Liftingul facial dentar este din ce in ce mai frecvent folosit pentru a imbunatati aspectul facial prin modificarea dintilor, in mod special, in zonele laterale.
FemeiaStie.ro: Ce sfaturi aveti pentru cei interesati sa se bucure de o dantura sanatoasa. Ce alimente trebuie sa evitam?
Cora Buzoianu: Bineinteles, atentie la dulciuri! Este foarte importanta o alimentatie echilibrata, dar nu numai pentru o dantura sanatoasa. Acest subiect este asa de delicat incat este ar trebui sa scriu un articol special pe aceasta tema.
FemeiaStie.ro: Cat de rau ne afecteaza smaltul, sucurile acidulate si dulciurile, in realitate?
Cora Buzoianu: Este de evitat consumul lor in exces, atat pentru sanatatea generala, cat si pentru cea dentara. Dulciurile favorizeaza aparitia cariei dentare, iar sucurile acidulate provoaca eroziunea smaltului, acestea doua fiind cele mai frecvente efecte negative.
FemeiaStie.ro: Tehnicile de albire ale dintilor afecteaza smaltul? Iata o intrebare pusa de majoritatea dintre noi.
Cora Buzoianu: Nu. Cand mi se pune aceasta intrebare de catre un pacient - de regula in cazul femeilor - il intreb daca faptul ca se vopseste o data pe luna este nociv? Sa va vorbesc serios. In momentul cand pacientul se hotaraste sa i se faca o albire dentara se analizeaza intai structura smaltului si calitatea lui. Daca exista abraziune a acestuia sau modificare de structura, atunci albirea dentara nu este indicata. Asa ca albirea dentara nu se face in orice situatie si, daca da, atunci intr-adevar poate sa fie nociva.
FemeiaStie.ro: Sfaturi pentru parinti. De ce este important sa-i aducem pe cei mici la dentist si cum ii invatam sa-si perieze, corect, dintii?
Cora Buzoianu: Este important pentru ca daca, din copilarie, se incep controalele periodice dentare, anumite leziuni incipiente vor fi extrem de facil de observat si mai ales o ocluzie defectuoasa genetic poate mostenita (dinti malpozitionati, inghesuiti sau cu o muscatura traumatica care in timp favorizeaza imbolnavirea dintilor prin dificultatea cu care se face periajul, un periaj deci incorect). Un alt aspect important este cel al sigilarii dintilor, in special, primii molari permanenti care apar la 6 ani. Sigilarea consta in aplicarea unui material in santurile si fosetele dintelui pentru a impiedica acumularea placii bacteriene in aceste zone retentive. Sa nu uitam, unui copil dus regulat la medical stomatolog nu ii va fi frica cand va fi mare de stomatolog.
FemeiaStie.ro: Cat de des trebuie sa mergem la un control stomatologic?
Cora Buzoianu: O data la 6 luni, pentru detartraj, si astfel, in acea sedinta, se verifica si statusul dentar sau daca au aparut noi leziuni.
FemeiaStie.ro: Care sunt secretele de care trebuie sa tinem cont cand vine vorba despre ingrijirea dintilor? Ce rol are dieta noastra in ceea ce priveste sanatatea dintilor nostri?
Cora Buzoianu: Periajul de 2 ori pe zi efectuat cu simt de responsabilitate, mergand de 2 ori pe an la stomatolog, adoptand o dieta sanatoasa care sa contina mai multe alimente crude decat fierte, folosind ata dentara, hidratarea corespunzatoare cu apa si folosirea gumei de mestecat dupa fiecare masa pentru a creste fluxul salivar pentru o autocuratire adecvata.
FemeiaStie.ro: Placa bacteriana, o problema des intalnita. De cate ori trebuie efectuat detartrajul?
FemeiaStie.ro: Cum putem avea gingii sanatoase?
Cora Buzoianu: Vizite regulate la medicul stomatolog!
FemeiaStie.ro: Albirea dentara - o tehnica la care multi apeleaza din dorinta de a avea o dantura aproape de perfectiune. O recomandati?
Cora Buzoianu: Da, recomand albirea dentara. Daca prin aceasta putem realiza culoarea dintilor sa fie de un alb impecabil, aceasta nu inseamna ca se realizeaza o dantura perfecta.
FemeiaStie.ro: Sunt produse pe care le gasim si in comert, ce parere aveti despre albirea, acasa?
Cora Buzoianu: Niciuna. Cine doreste sa incerce o sa fie dezamagit pentru ca nu va avea un rezultat vizibil satisfacator.
FemeiaStie.ro: Frica de durere, lipsa banilor sau a educatiei cu privire la sanatatea dentara. Acestea sunt frecvente pretexte care explica absenta unora din cabinetul medicului dentist. Cum ne putem invinge teama de a merge la dentist?
Cora Buzoianu: In momentul de fata, in Romania, 80% din populatie sufera de afectiuni dentare grave. Avand in vedere ca in orice oras mare din Romania exista o multitudine de cabinete stomatologice, care vin in intampinarea pacientilor, oferindu-le diverse tratamente, chiar si gratuite, pacientii romani aleg sa nu beneficieze de aceste oferte. Consider ca nici partea financiara si nici cea a durerii nu sunt motivele principale pentru care romanul nu merge regulat la medicul stomatolog. Din punctul meu de vedere, romanul nu se prezinta in mod regulat la un control stomatologic pentru ca nu este corect informat despre importanta acestei vizite. Din acest motiv, o sa lansez in acest an Meta– Dental Group care propune o noua abordare a conceptului de medicina dentara, punand accentul pe comunicarea medic – pacient, pe informarea corecta a pacientilor si pe explicarea tipului de tratament pas cu pas. Vrem sa ne apropiem de pacienti oferindu-ne sa venim noi care ei (spre exemplu o vizita la biroul unde o sa se tina o prezentare de tip Powerpoint informativa dupa care se face un prim examen dentar cu ajutorul camerei orale, iar pe baza concluziei examinarii se duce o discutie punctuala cu fiecare in parte, intr-o atmosfera mai placuta decat cea de cabinet). In acest fel isi face si pacientul o parere despre ce are de facut in viitor.
FemeiaStie.ro: In ce masura un om cu probleme dentare este si un om sanatos? Sunt dintii bolnavi un pericol la adresa sanatatii noastre?
Cora Buzoianu: Da, sunt un pericol! Infectiile de la nivelul cavitatii bucale sunt probleme carora oamenii le acorda destul de putina atentie, cel putin in prima faza. Putini sunt cei care stiu ca astfel de afectiuni se pot extinde si la alte organe si se pot trasforma in probleme de sanatate generalizate. Acesta este un alt subiect pe care ar trebui sa-l dezvoltam mai in detaliu.
FemeiaStie.ro: Exista studii care vorbesc despre o relatia directa care exista intre boli grave si infectiile din cavitatea bucala. Ce stiti despre acest subiect?
Cora Buzoianu: Pot spune ca in ultimii ani a fost demonstrat ca multe boli generale au legatura directa cu starea de sanatate a cavitatii bucale, precum bolile cardiovasculare.
FemeiaStie.ro: Va place sa calatoriti, unde ati fost ultima data in concediu?
Cora Buzoianu: In timpul facultatii, am calatorit foarte mult prin toata lumea, dar de cand am inceput sa lucrez, calatoresc pentru a ma dezvolta profesional la cursuri si, spre norocul meu, ele sunt adeseori in locuri foarte placute. Asa ca pot spune ca am norocul sa pot beneficia si de cultura locului, si de dezvoltare profesionala.
Un interviu realizat de: Andreea Samoila Foto: Arhiva personala Cora Buzoianu
Postat de: Andreea-Samoila Sâmbătă, 30 August 2014
medic dentist, stomatologie, dinti sanatosi, gingii, carii, doctor Cora-Lucia Buzoianu, frica de dentist
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?