Aparitiile dansului

Mereu dansul a fost acel prim lucrul care a apropiat doi oameni. Dansul este cel care deschide o nunta, cel care in alte culturi, deschide drumul spre viata a unei adolescente si care trezeste admiratia oamenilor.


Nu se cunoaste nasterea exacta a dansului, dar se poate  considera ca a aparut inca de la inceputul speciei umane, fie sub forta de ritual, de arta sau chiar de divertisment.

Dansul poate fi considerat o arta, o arta prin care femeia se cunoaste pe sine, isi cunoaste limitele, echilibrul corpului si al spiritului, el fiind o metoda usoara si placuta de a ne mentine in forma. Persoanele care sunt pasionate de dans si mai ales persoanele care au talent in acest sport, sunt implinite si libere in exprimare, ele avand o relatie armonioasa intre corp si spirit. Fiecare miscare echilibreaza femeia, astfel aceasta devenind constienta de feminitatea ei si de posibilitatea 'manipularii', prin dans a sexului opus. Inca din antichitate dansul era admirat si folosit pentru a linisti spiritele, devenind un obicei.  In perioada Evului Mediu dansul era o sursa de inspiratie pentru arta figurativa, gasindu-se dansatori sculptati, ei fiind pozitionati aleator prin cetati, dand astfel impresia ca dansul era peste tot. Inca din acea vreme existau diferite clase de dansatori: devaradiyar, padiyilar, ishabatilliyar care realizau diferite sarcini la templu. La inceput, in Romania a fost prezentat dansul prin balet, un dans ce necesita multa munca si echilibru, pe parcurs intervenind si dansul in teatru prin scenete si ajungand chiar curentul latin, care este admirat de toti.

Dansul latin este dansul prin care femeia isi pune cel mai bine in evidenta feminitatea si pasiunea. Nenumaratele dansuri latine sunt: samba, cha-cha, rumba, posso-doble, jive.

Samba este un dans cu originii in Africa, dar s-a dezvoltat in Brazilia, numeroasele sale versiuni fiind folosit  in Carnavalul de la Rio. Cha-cha a pornit de la mambo, din anul 1940 in Havana, Cuba, o combinatie intre jazz si ritmul cubanez de rumba. Pe parcurs din mambo, in 1950 a devenit cha-cha, pastrand miscari de la origine, el fiind un dans energic si senzual. Un alt dans este passo-doble, apreciat mai mult in 1926 si accepat ca dans de competitie, dupa Al Doilea Razboi Mondial. Este singurul dans care nu isi are origile in cultura 'Negri' el fiind descoperit in Spania, in traducere el inseamna 'doi pasi'. S-a dezvoltat pe baza miscarilor din torida, partenera avand rolul capei iar partenerul avand rolul principal. Jive-ul a fost descris prima data in 1944, este adus din America, iar traducerea lui nu se cunoaste exact, dar se poate face referire la 'jive talk'  adica o vorbire galagioasa, zgomotoasa, agitata. In zilele noastre dansul este un sport admirat si practicat de foarta multa lumea, fie profesional, fie liber.

Dansul poate fi folosit si ca un mod terapeutic, un mod de comunicare, el facand legatura atat intre tine si trupul tau, cat si intre tine si ceilalti din jur.

Corpul uman are tendinta de a sta incordat, din cauza trairilor acumulate, a tensiunilor de zi cu zi. Prin dans corpul se destinde, se misca, solicitand mai multe grupe de muschi, astfel, fiecare dintre noi devenind flexibili si fizic si psihic. Starea de joc, de liberul arbitru al propriei persoane, executand miscari libere, improvizate, ne da o strare de bine, astfel deschizandu-ne spre ceilalti. Prin dans Iinstinctul vietii se manifesta, fie ca e numit libidou, energie creatoare sau bucuria de viata. Daca am sta si ne-am imagina cateva momente care contin dansul, fie amintire din familie, o hora de duminca, un dans in jurul focului, un vals intr-un salon...ne trezim cu fata luminata si zambind, auzim muzica, vedem miscarile si simtim buna dispozitie.

Nota obtinuta:
8.5 (2 voturi)
4125 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ancuta-Ciobanu Vineri, 27 Mai 2011

Etichete pentru acest articol:

dansuri, in pas de dans, salsa, dansuri rituale


S-ar putea sa va intereseze si:

Cu barba alba, imbracat in straie de culoare rosie si cu desaga plina, coboara pe hornuri [..]
citeste si comenteaza
Daca in articolul anterior am vorbit despre piramide si despre semnificatia lor pentru [..]
citeste si comenteaza
Traditii si obiceiuri despe Adormirea Maicii Domnului [..]
citeste si comenteaza
Noaptea de Revelion are multe superstitii, toate menite sa ne aduca prosperitate si noroc [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Mereu dansul a fost acel prim lucrul care a apropiat doi oameni. Dansul e cel care deschide o [..]
citeste si comenteaza
Toti ne putem spune parerea despre acest sentiment care se naste si creste in fiecare dintre noi, [..]
citeste si comenteaza
Dragostea ne prinde in situatii diferite, cu trairi si experiente diferite, cu persoane diferite. [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate