De ce sau pentru ce ai practica si tu Karate? (II)
Beneficiile unui sport tactic: karate.
Fiti precum apa curgatoare in iubire, care isi face drum printre fisurile vietii, fiti asertivi, dar adaptati-va la obiect si veti gasi o cale in jurul sau prin el. Daca nimic din voi nu ramane rigid, lucrurile exterioare vi se vor dezvalui. (Bruce Lee). Ce legatura ar avea practicarea de karate cu iubirea sau de unde poate veni un citat despre iubire de la un maestru al artelor martiale?
Am putea raspunde asa: iubirea are legatura cu efortul!
► in primul rand, Bruce Lee nu a fost un simplu maestru practicant de arte martiale, el a fost maestrul maestrilor practicanti, dar stia ca in primul rand mentalul intareste si dicteaza finetea, duritatea, iuteala si puterea miscarii (in karate forta consta in rapiditate!).
► alt raspuns ar fi, desi nu ultimul si nu mai putin important, anume ca daca te-ai descarcat de toate toxinele posibile printr-un antrenament riguros, plutesti de fericire atat datorita executarilor aproape perfecte din timpul antrenamentului, plus datorita curateniei corporale, dar mai ales al mentalului influentat de acest rezultat al efortului caracterizat printr-o pace launtrica, insotita printr-o respiratie usoara, capacitate de concentrare s.a.m.d. atunci ai mai putea ura aproapele in aceste conditii?
Intotdeauna iubirea presupune efort, iar acest sport il are prin excelenta! Poti iubi chiar si adversarul in aceste conditii, numai de n-ar fi un dusman de moarte, dar si atunci printr-o anumita capacitate hotaratoare cu plus acele beneficii ale karate se poate face loc iertarii. Iertarea, atat de necesara in zilele acestea, este cea care ne insenineaza pe noi in primul rand si nu pe cel iertat. Acela poate observa ca esti mai bun, dar aceasta tine doar de perceptia lui.
►Apoi, dupa cum insusi filmele artistului arata ca: karate-ul este destinat apararii! Doar comentam altadata ca de este prietenul tau atacat de hoti, vei sta cu mainile in san si sa nu-l aperi?
Ei, nu doresc doar sa te intreb retoric, ci de te-ai apuca in acest moment de antrenament desigur ca ai prinde ideea, pe care desigur dansul a spus-o cel mai bine (traducerea diferind de la caz la caz)
Bruce Lee - maestrul maestrilor!
Doresc sa amintesc ca acum aproape doua luni s-au implinit 40 de ani de la moartea maestrului - Bruce Lee! A fost un precursor revolutionar in domeniul artelor martiale, intemeietorul unui stil, artist, filozof, om deplin prin instaurarearea unui anumit stil de viata ce era urmarit nu numai de discipolii sai, ci chiar de publicul larg.
Apropo si de intrebarea de inceput nu tocmai retorica, este intocmai ca el a studiat filozofia, iar pe baza preceptelor de viata pe care si le-a adoptat in mod stralucit a si intemeiat stilul original de arte martiale, care de fapt au fost o 'relevata colectie' in arta ale karate-ului. A imbinat finetea miscarii cu rapiditatea, iar rigozitatea executiei cu forta, avand o gandire patrunzatoare prin antrenamentele acumulate dovedindu-se un adevarat miracol; putea face numai el anumite practici/ executii din care putem aminti cate ceva, desi: flotarile intr-un deget erau ceva comun la el, a sparge nu stiu cate caramizi dintr-o lovitura la fel, dar putea rezista unor lovituri in abdomen de cateva kilotone prin concentrare, putea ricosa o lovitura numai prin incordarea muschilor etc. Informatii de gen se mai gasesc.
Antrenamentele lui erau epuizante desigur, dar nu pentru el, caci erau reconfortante. Cauta perfectiunea miscarii, pentru ca si gandea aproape de perfect. Respecta codul bunelor maniere sa spunem asa, insa cunostea desigur coduri ale onoarei si ale respectului pentru toate artele studiate si nu cred ca exista vreuna pe care sa n-o stie. De fapt, respectul seamanului si codul etic de il respecti este unul singur, interpretarile codului si formele lui pot fi multiple. Perfectiunea miscarii era data de cea a gandirii, iar indemnul in acuratetea executarii ce-l ajuta ca sa ajunga la perfectiune era desigur repetitia executarii pana devenea o arma imbatabila si nu numai perfecta ca frumusete sau dexteritate.
El spunea: "Posibil, imi poate fi frica (chiar si lui, de ce nu? 'a fi om inseamna a avea frica - spunea cineva, insa doar expune teoria desigur) de acela care executa o miscare de 10 mii de ori, dar nu de acela care executa 10 mii de miscari!!
Foarte intelept, intr-adevar! Orice miscare se studiaza prima data, exista 'studiu' incet si foarte incet as spune, prin care se urmareste nu numai executia minutioasa a miscarii, dar si eventuale intinderi de ligamente...daca incepi dintr-o data in forta nu numai ca nu-ti iese miscarea, dar se poate rupe ceva in interiorul organului folosit, mana sau picior; de aceea, foarte importanta este incalzirea, si-am putea trece deja la a doua regula:
► daca nu ai reusit sa te incalzesti bine prin exercitii (de preferat ar fi cam o jumatate de ora), mai bine nu continua!
Prima regula, reamintim: Karate se practica in scopuri defensive
Karate se practica in numele onoarei si numai pentru ea! Ne-am mai putea intreba daca nu cumva prin acestea a reusit Bruce Lee sa se autoformeze si sa se controleze, ori am putea spune ca doar printr-un simt al aventurii s-a lansat sa practice orice-i venea ca sa ajunga sa si-si creeze acel stil propriu?
Nu, desigur ca nu!! El a invatat - inainte de orice - regulile artei pe care incepea s-o studieze, ca inainte de orice sa se controleze pe el insusi in studiu verificand daca se pliaza pe miscare, dar nu daca isi poate 'permite' el; adica, pentru nivelul lui de cultura in domeniu, putea executa orice, insa a studiat tot, dar a fost selectiv ori din aceasta selectie s-a ivit intocmai revelata colectie de arta!
"Fiecare isi are slabiciunile proprii, propriile frici, iar un om puternic nu este decat acela care a devenit constient de ele si incepe sa lucreze asupra lor prin acele miscari ce ar putea contracara propriile umbre" (nu stiu daca am redat exact, dar aceasta este ideea)
Filozofia sa dicta orice cuvant ce trece prin minte si nu numai miscarea, pentru ca acestea din urma bazandu-se pe imagini si reprezentari erau compuse pe cuvinte si imbinari de cuvinte, iar Bruce desigur nu reprezenta o copie fidela a tuturor artelor martiale. Filozofia sa avea un centru, iar acesta a inceput a fi pus ca baza a gandirii sale inca din copilarie, pe cand se lupta cu miopia (se spune ca acesta a fost motivul de a incepe a practica artele martiale, caci altfel tatal sau fiind bogat isi putea permite bodyguarzi). Oarecum, acesta isi insusea o veche doctrina greceasca si nu numai, ce spunea ca omul este reprezentat ca un microunivers. Exista in mitologia antica acea imagine de cerc in care este cuprins omul - microuniversul - ce atinge, de vrea aceasta, macrouniversul prin miscarile pe care le face in acest microcosmos, unde desigur pe cand vine vremea de a spune de miscari suntem deja in imperiul de activitate al maestrului maestrilor.
Centrul filozofiei lui, fiind de-a dreptul reprezentat de punctul diametral al mijlocului de cerc, verifica atat slabiciunile, cat si puntele tari din cerc - cercul fiind dintotdeauna figura defensivei perfecte! Iata iar ajungem la defensiva! Daca exista un punct din acest cer al cercului pe care nu-l poti atinge printr-o anumita miscare, aceasta reprezenta o slabiciune si iata ca apare si motivatia atator 'imprumuturi' de miscari/ lovituri din alte arte martiale. Cu toate ca n-au fost numai 'copy', ci adaptari perfecte si modificari mari, iar pe baza acestora maestrul a creat altele noi. Iata ca filozofia lui a fost poate una foarte fericita, daca nu cea mai fericita datorita faptului ca a fost cea mai buna de pus in practica, chiar si usoara daca fiecare elev reusea sa-si insuseasca in primul rand preceptele artei create de Bruce Lee.
Motive
De ce sau pentru ce ai practica karate, totusi? Iata o sumedenie de motive din insasi povestea maestrului, tinzand sa cred ca numai daca privesti filme de ale lui poti invata deja multe. Pe el il vedem deseori cu ochelari (in viata reala), deci posibil ca lupta cu miopia a continuat toata viata.
Van Damme - alt artist mare ce a practicat karate - s-a apucat si el tot dintr-o motivatie determinanta - suferea de o slabiciune a oaselor, dar iata ca si-a intarit atat de mult organismul contracarand acesta slabiciune fizica, incat deseori este reprezentantul sforii perfecte si a acelei lovituri laterale (MAOASI GHERI) cu piciorul 'sageata in vant' (si nu exista photoshop atunci cand a realizat primele fotografii, devenind el 'iconograma'!) Si-a recunoscut slabiciunea, dar lucrand pe ea nu numai ca a contracarat-o, ci si a ajuns sa faca cele mai marete lucruri cu organele pe care le avea mai slabe!
Cickie Chan - artistul cel mai drag mie datorita faptului ca stie sa scoata hazul din anumite situatii, mai ales ca situatiile par la limita, el prin fervoarea si iuteala miscarilor scoate hazul automat in orice situatie. Un cascador desavarsit inbina artele martiale cu situatiile incurcate de cele mai multe ori, iar tocmai situatiile limita in contrast cu capacitatea lui de a se misca si de a iesi din vechile limite pentru a le intrece chiar pe ale lui proprii, gasind intotdeauna 'iesirea' rade chiar de sine si de faptul ca i-ar fi putut trece prin cap ca nu exista aceasta iesire. In orice caz, imi pare tare nostim!
"Rambo" - acest luptator al 'adolescentilor permanent cutezatori' (puterea constand in arme de foc, uneori incomparabile de a fi simple 'prelungiri' ale mainilor), desi nu a practicat karate decat in mica masura. Mama lui face o declaratie socanta chiar si pentru ditamai omul care era la o varsta inaintata: 'a fost un derbedeu, scoala nu se lega de el, se inhaita cu toti huliganii si era o tinta sigura a idioteniei (acesta fiind profesoara), insa, de cand a inceput a practica sport, drumul lui spre indobitocire a deraiat!". Apoi, un anumit senator care a ridicat greutati mereu in viata sa, apoi s-a scremut prin filme ca ridica grelele arme, ce-as mai putea spune?
Tot aici imi permit s-o amitesc de doamna de "litere stilate si comasate", ce si-a antrenat stilul narativ si poetic prin insusi 'antrenamentul cuvintelor' puse in miscare, atat in practica antrenamentului corporal, antrenamente imbinate de minte prin compuneri de cuvinte; este doamna ce jubileaza cu imaginile simbolice - Floarea Carbune. Imaginatia fiind compusa de cuvinte numai cele alese sustin efortul si continuitatea increderii in miscare, dupa cum spunea ea: "la 14 ani m-am apucat de sport pentru a-mi educa corpul, caci antrenamentul mintii dintotdeauna mi l-am educat prin cultura si arta!"
Un articol de: Valerian Mihoc
Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
despre karate, sporturi copii, sport copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?