Reteta de paine graham

De cand cu marea criza economica, de care se vorbeste, si pe care am simtit-o si eu la buzunare, am cautat solutii ca sa mai reduc din cheltuieli. Cum eu imi cumparam painea de la Anapan, respectiv scandurelele acelea de 9 bani, si dadeam mai multi bani pe paine decat un om care mananca painea alba obisnuita, am ajuns la concluzia ca trebuie sa invat sa-mi fac singur painea cea de toate zilele.

 

Am intrebat la colegi, la colege mai exact, si am gasit una bucata reteta de paine graham care mi-a facut cu ochiul. Reteta era pentru masina de facut paine, dar pentru ca taticul mi-a sarit in cap ca stric masina de facut paine, pentru ca nu era aluat destul, blablabla….am inceput sa o fac de mana.

Deci, reteta este urmatoarea:

Faina graham: 6 pahare de 150g. Adica din astea (vezi poza alaturata:))

Seminte de in: 2 linguri

Drojdie uscata : maxim 1 lingurita

Apa: aproximativ 250 g

Lapte: 2-3 linguri de lapte lichid

Ulei:  1 ½ linguri

Miere: 1 lingură

Sare: 1 ½ lingurite

Cateva mentiuni despre ingrediente.

► Faina graham se poate face din faina alba si tarate de grau, daca le aveti separat. O proportie de 50/50 este buna, zic eu.

► Apa, e bine sa va uitati la ea inainte intr-un vas cu smaltul alb, ca sa vedeti cat de maronie este. Eu am observat de exemplu ca apa de la baie este mai curata uneori. Sau puteti folosi apa de izvor, sau apa plata cumparata din comert…

► Uleiul pe care il folosesc eu este un ulei presat la rece, de floarea soarelui (de la firma Cardinal).

► La sare, recomand sarea neiodata, grunjoasa, din aia cenusie. O gasiti la plafar, daca aveti noroc.:)

Acum, sa trecem la „procesul de productie" :)

Mai intai punem faina intr-un bol, o amestecam cu semintele de in si drojdia.

Apoi, incalzim putin apa, dupa care o amestecam cu laptele, sarea si mierea, pana se topesc astea din urma. Apoi, se face un crater in faina, se pune amestecul de lichide, si se toarna si uleiul. Se agita putin cu lingura, ca sa se omogenizeze cat de cat, dupa care se amesteca cu faina, putin cate putin. Aveti grija sa nu se faca cocoloase. Principiul este acelasi ca la prepararea mamaligii.

Dupa ce aluatul capata o oarece consistenta, se amesteca cu lingura, ca si cum ai face o maioneza. Cand devine prea tare ca sa il mai intorci cu lingura, il iei la mana. Eu il framant folosindu-ma de degetele mari, apasand spre centrul gogoloiului. Hehe, o intreaga filozofie! Ideea este sa nu fie cocoloase, si sa nu fie prea lipicioasa la final.

Dupa aproximativ ¾ de ora (atat imi ia mie…) de framantat, rezulta un aluat care arata cam asa (vezi, din nou, poza alaturata:)):

Aluatul asta se pune cam 15 minute la „asezat”, pe calorifer (pe ceva cald) sa se mai odihneasca, dupa atata framantat :).

Dupa aproximativ 15 minute, il luati si il taiati in 8 parti egale, pe care la puneti la dospit / crescut. Se lasa la dospit aproximativ 30 de minute, in niste farfurioare (eu folosesc de portelan), avand grija sa dati painicile in devenire prin faina, ca sa nu se lipeasca de fundul farfuriei.

 

Pe la minutul 25 din cele 30, ii dati drumul la cuptor, ca sa se incalzeasca. Dupa ce se incalzeste cuptorul cam 5 minute, puneti painile in el, intr-o tava de metal, pe care o presarati cu faina, ca sa nu se lipeasca de fund. Se lasa aproximativ 30 de minute la copt. Pe la jumatatea perioadei puteti verifica statusul lor.

In final, o sa iasa ceva de genul urmator:

Dupa ce le scoateti de la cuptor le acoperiti cu un prosopel, ca sa raceasca treptat.

Cam asta e.

PS. Nu tin sa ma laud, dar pana acum toti oamenii care au gustat painicile mele au fost incantati :)

Reteta Magica de: Marius Lazăr

Nota obtinuta:
9.9 (15 voturi)
5339 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Vineri, 19 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

retete culinare, paine de casa, graham


S-ar putea sa va intereseze si:

Pe glob exista legume cu gust de caise si forme atractive. [..]
citeste si comenteaza
In fiecare zi de dimineata, primul lucru pe care obisnuiesti sa-l faci este sa pregatesti [..]
citeste si comenteaza
Un nou record mondial pentru Romania, demn de Guinness World Records, s-a inregistrat in [..]
citeste si comenteaza
De prin lume adunate si de tot felul: sunt selectate in mai multe carti ale Guinness [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Gimnastica in apa a devenit, in ultimul timp, destul de populara printre toate persoanele, [..]
citeste si comenteaza
Numar portii: 6 Ingrediente: 500 g de peste fara oase * macrou 1 leg de patrunjel [..]
citeste si comenteaza
Accesoriile in tendintele modei pentru iarna 2010 - 2011 sunt esentiale pentru a definitiva look-ul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate