Cum invingem stresul de zi cu zi
Stresul, o denumire atat de "la moda" indica o stare a organismului normala pana la un punct. Este firesc sa fim stresati atunci cand anumite intamplari din viata de zi cu zi ne afecteaza. Mai putin normal ar fi perpetuarea acestei stari atunci cand factorii declansatori au disparut, dar organismul se simte tot in alerta.
In general, stresul oglindeste incapacitatea organismului de a face fata unei anumite situatii si se manifesta prin teama, angoasa, frica, uneori chiar anxietate. Cei mai multi dintre noi experimenteaza aceasta stare la locul de munca, atunci cand termenele limita de predare ale unei lucrari sunt presante, cand discutiile in contradictoriu cu sefii sau subalternii devin de neevitat, cand rezolvarea anumitor dosare se prelungeste si acasa sau in week-end.
Toate aceste situatii, pe fundalul unui context general, economic si social instabil, nu fac decat sa agraveze perceptia stresului. Astfel, situatiilor stresante de la locul de munca li se adauga de cele mai multe ori cele de acasa: lipsa banilor, lipsa timpului liber necesar unei familii pentru a se simti bine inchegata etc.
De multe ori manifestarea stresului si incapacitatea de a-l gestiona duc la folosirea unui limbaj nepotrivit, duc la certuri, neintelegeri, frustrari care uneori pot deveni cronice, afectand starea generala de sanatate a individului. Mentinerea factorilor declansatori ai stresului duce in timp la probleme de concentrare, la temeri, la scaderea increderii in propiile forte, uneori la insomnii. In aceste situatii devine important sa analizam ce anume ne afecteaza si in ce mod, daca putem iesi din acest cerc vicios. Sa punem problema stresanta fata in fata cu noi insine, sa incercam sa-i facem fata cu rabdare si maturitate consider ca este un prim pas spre rezolvarea oricarei situatii. Daca este o situatie ce nu poate fi controlata, atunci sa ne concentram pe ceea ce putem controla, asupra a ceea ce putem schimba si in primul rand la noi insine. O mare greseala pe care o face majoritatea celor afectati de stres este ca nu comunica celor din jur starea in care se afla si prefera sa se afunde in ea si sa rabde.
Comunicarea cu cei din jur face ca anumite probleme sa para mai simple decat pareau initial si ajuta la descoperirea unor cai de rezolvare dintre cele mai rapide. Alaturi de comunicare, as spune ca ajuta si atitudinea in fata situatiilor neprevazute. De cele mai multe ori atitudinea poate schimba toate datele problemei. O atitudine deschisa, receptiva, cuviincioasa si binevoitoare poate sa dezarmeze si cel mai stresant agresor.
Nu in ultimul rand, combaterea stresului (sau macar diminuarea lui) se poate face si fizic, prin tehnici de respiratie profunda, prin putin sport sau chiar prin mers pe jos in aer liber, prin excursii, prin discutii cu prietenii apropiati, prin implicare in jocurile copiilor, prin teatru, film, poezie si chiar prin scris. Gasirea unei ocupatii placute, a unui hobby pot duce la schimbarea totala a modului de percepere a stresului. Astfel, centrul de greutate al fiintei noastre se muta in zona care ne place mai mult, in care ne simtim impliniti si recunoscuti.
Desigur, situatii stresante sunt la tot pasul, pe cele banale le gestionam mai usor, pe cele grave mai greu sau niciodata. Important este sa analizam modul in care percepem aceste situatii, daca nu cumva noi insine le dam dimensiuni nebanuite, apoi, prin comunicare cu ceilalti, sa gasim solutii de a depasi acestea situatii sau de a le evita.
Postat de: Dalina-Maria-Andrei Sâmbătă, 28 Decembrie 2013
cum invingem stresul, factori declansatori ai stresului, comunicarea in situatii de stress, atitudinea in fata stresului, evitarea stresului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor