Concediul maternal vs concediu paternal

Concediul maternal est acel concediu care se acorda femeii insarcinate inainte si dupa nastere in scopul asigurarii bunei evolutii de sanatate a mamei, respectiv copilului.

Concediul de maternitate se poate intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice si poate fi acordat inainte si dupa nastere, indiferent daca copilul se naste viu sau nu (art. 24, alin.4 din O.U.G. nr. 158/2005).

 

a)      Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal;

b)      Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile poarta denumirea de concediu postnatal.

 Durata concediului de maternitate postnatal nu poate fi mai mica de 42 de zile, potrivit art.2 lit g din O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata.

Adesea, concediul si indemnizatia de maternitate se confunda cu concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Concediul de maternitate si concediul pentru cresterea copilului

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical si se acorda, de regiua, de catre un medic specialist in obstetrica-ginecologie, supraveghetorul sarcinii, respectiv, de catre medicul specialist in obstetrica-ginecologie al unitatii sanitare unde s-a produs nasterea, de medicul care a asistat nasterea, sau de medicul de familie pentru lauzie.

Concediul de maternitate, este in fond un concediu maternal care se acorda in considerarea starii de graviditate si a lauziei femeii si urmeaza in mare parte regulile referitoare la concediile medicale necesitand eliberarea certificatului medical.

Concediul pentru cresterea copilului se acorda la solicitarea unuia dintre parinti, fiind necesara si suficienta cererea acestuia si dovada ca celalalt parinte nu beneficiaza de acest drept.

Titularul concediului de maternitate este numai femeia insarcinata sau lauza, pe cand concediul pentru cresterea copilului se acorda orcaruia dintre parinti, la cererea expresa a acestora.

Se acorda femeilor, care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni, anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie.

Concediul pentru cresterea copilului necesita realizarea unor venituri impozabile timp de 12 luni, in ultimul an, anterior nasterii copilului.

Durata concediilor

Durata concediului de maternitate este de cel mult 126 de zile, pe cand concediul pentru cresterea copilului se acorda pe o durata variabila cuprinsa intre a 43-a zi dupa nasterea copilului si data la care copilul implineste varsta de 2 ani.

Durata de acordare a concediului pentru cresterea copilului variaza in functie de momentul epuizarii concediului de maternitate.

 Concediul de maternitate vs concediul paternal

Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 sub forma unui drept al tatalui de a participa efectiv la ingrijirea noului-nascut. Analiza conditiilor de acordare a acestuia revine in totalitate angajatorului care nu mai este tinut de obligatia de a intocmi documentatia ocazionata de acordarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de O.U.G nr 158/2005.

 Deosebiri:

► Concediul maternal este un concediu medical care are la baza existenta unui certificat medical emis de medicul de specialitate, pe cand concediul paternal se acorda la cerere;

► Concediul maternal se acorda numai asiguratei insarcinate sau lauze, pe cand concediul paternal se acorda numai tatalui nou-nascutului;

► Concediul si indemnizatia de maternitate sunt drepturi de asigurari sociale conditionate de realizarea unui stagiu de cotizare de cel putin o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical, conform O.U.G. nr 158/2005. Pentru acordarea concediului paternal, este necesar ca tatal sa aiba calitatea de asigurat in sistemul public de pensii indiferent de data la care a devenit contribuabil;

► Durata concediului de maternitate este de cel putin 126 de zile, in timp ce tatal poate solicita concediu paternal in primele 8 saptamani de la nasterea copilului pentru o perioada de 5 zile lucratoare, iar in situatia in care a urmat un curs de puericultura, perioada initiala poate fi prelungita cu inca 10 zile;

► Indemnizatia de maternitate este de 85 % din media veniturilor pe care s-a datorat CCIASS in ultimele 6 luni, anterioare acordarii concediului medical. Sursa acordarii acestei indemnizatii este FNUASS;

► Indemnizatia aferenta concediului paternal se stabileste in functie de salariul de baza si sporul de vechime al tatalui, fiind suportata de catre angajator din fondul de salarii.

In situatia in care la nastere sau imediat dupa nastere, a survenit decesul mamei, iar certificatul pentru lauzie nu a fost eliberat, tatal beneficiaza de restul concediului neefectuat de mama, in conditiile Legii nr. 210/1999.

In cazul decesului mamei, angajatorul va plati fie indemnizatia pentru sarcina si lauzie cuvenita mamei, fie indemnizatia datorata tatalui, raportata la salariul de baza si sporul de vechime.

Dispozitiile generale care apropie cele 2 tipuri de concedii se regasesc in art. 5 din Legea nr. 210/1999 si in instructiunile privind acordarea concediilor medicale cuprinse in Ordinul comun al M.S. nr. 60/2006 si al C.N.A.S. nr. 32/2006, modificat si completat prin Ordinul comun al M.S. si al C.N.A.S. nr. 830/175/2007.

Nota obtinuta:
7 (3 voturi)
5535 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Sacuiu Marți, 30 Martie 2010

Etichete pentru acest articol:

legislatie concediu maternal, paternal


S-ar putea sa va intereseze si:

Cetatenia romana se dobandeste prin : a)nastere → copii nascuti pe teritoriul [..]
citeste si comenteaza
Casatoria se poate incheia numai daca nu exista impedimente, adica imprejurari de fapt [..]
citeste si comenteaza
Violenta in familie, un fenomen des intalnit in toate clasele sociale, reprezinta una [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cetatenia romana se dobandeste prin : a)nastere → copii nascuti pe teritoriul Romaniei, din [..]
citeste si comenteaza
Medierea, reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor, pe cale amiabilă, [..]
citeste si comenteaza
Persoanele chemate de lege la mostenire sunt: rudele si sotul supravietuitor al celui care lasa [..]
citeste si comenteaza
Concediul maternal est acel concediu care se acorda femeii insarcinate inainte si dupa nastere in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate