Comercializarea produselor second-hand
Conform Codului fiscal, bunurile second-hand sunt bunuri mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii.
Hainele second-hand
Conform normelor impuse de U.E. se accepta doar articolele textile uzate sau purtate ce sunt insotite de documente care sa justifice ca au trecut printr-un proces de curatare si dezinfectie, dezinsectie.
Legislatia actuala prevede ca vanzarea produselor second-hand trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si comertul cu produse noi.
Orice produs second-hand trebuie etichetat, specificandu-se pe eticheta datele de identificare ale producatorului sau importatorului, tara de origine a produsului, compozitia fibroasa a articolelor de imbracaminte si eventuale instructiuni cu privire la intretinerea produsului.
De asemenea, trebuie afisat in mod vizibil denumirea unitatii, a codului unic de inregistrare la Registrul Comertului din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare, afisarea preturilor si a tarifelor in mod vizibil si intr-o forma neechivoca (usor de citit).
Se impune si sortarea lunara, in functie de uzura si tinerea unei evidente lunare de iesire si intrare a unor astfel de produse.
Jucarii
In cazul jucariilor second-hand, etichetele trebuie sa contina avertismente (daca este cazul) cu privire la siguranta utilizarii acestora, dar si instructiunile in limba romana.
Daca nu se cunoaste producatorul, raspunderea cu privire la calitatea produsului revine importatorului, legislatia identificandu-l pe acesta cu producatorul.
Dezinfectarea si curatarea produselor de imbracaminte, incaltaminte revine importatorului. Nerespectarea conditiilor de dezinfectare si curatare si a regulilor, atrage incadrarea produselor second-hand in categoria "deseurilor verzi" si trimiterea lor catre reciclare sau ardere sub supravegherea autoritatilor.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor trebuie sa verifice comercializarea acestor produse.
Alina Sãcuiu
Postat de: FemeiaStie Miercuri, 10 Martie 2010
legislatia, import haine second hand, jucarii second hand
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?