Cum se obtine cetatenia in Romania?

Cetatenia romana se dobandeste prin :

  •  nastere → copii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani. Sunt, de asemenea, cetateni romani cei care s-au nascut pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman; si cei care s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana;

 

  • adoptie→ cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin adoptie, daca adoptatorii sunt cetateni romani. In cazul in care adoptatul este major, este necesar consimtamantul acestuia.

            In cazul in care numai unul dintre adoptatori este cetatean roman, cetatenia   adoptatului minor va fi hotarata, de comun acord, de catre adoptatori. In situatia in care adoptatorii nu cad de acord, instanţa judecatoreasca competenta sa incuviinteze adoptia va decide asupra cetateniei minorului, tinand seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimtamantul acestuia.

Daca adoptia se face de catre o singura persoana, iar aceasta este cetatean roman,minorul dobandeste cetatenia adoptatorului. In cazul declararii nulitatii sau anularii adoptiei, copilul care nu a implinit varsta de 18 ani este considerat ca nu a fost niciodata cetatean roman, daca domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.

In cazul desfacerii adoptiei copilul care nu a implinit varsta de 18 ani pierde cetatenia romana pe data desfacerii adoptiei, daca acesta domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.

 

  •   la cerere →cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:

 a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei; 

b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni împotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;

 c) a implinit varsta de 18 ani;

e) este cunoscut cu o bună comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;

 f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;

g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

  • Copilul nascut din parinti cetateni straini sau fara cetatenie si care nu a implinit varsta de 18 ani dobandeste cetatenia romana o data cu parintii sai. In cazul in care numai unul dintre parinti dobandeste cetatenia romana, parintii vor hotari, de comun acord, cu privire la cetatenia copilului. In situatia in care parintii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, tinand seama de interesele acestuia. In cazul copilului care a implinit varsta de 14 ani este necesar consimţamantul acestuia.
  • Copilul dobândeşte cetăţenia română pe aceeaşi dată cu părintele său.
  • Copilul gasit pe teritoriul statului roman este considerat cetatean roman, pana la proba contrarie, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut.
  • Cetatenia romana se poate acorda si persoanelor care au pierdut aceasta cetatenie, precum si descendentilor acestora pana la gradul 2 inclusiv si care cer redobandirea ei, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc in mod corespunzator conditiile la lit. b), c), d) şi e).

Pentru mai multe informatii, puteti consulta legea cetateniei romane, Legea nr. 21din 1 martie 1991.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
4072 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Sacuiu Marți, 06 Aprilie 2010

Etichete pentru acest articol:

cetatenie, dobandire, adoptie


S-ar putea sa va intereseze si:

Casatoria se poate incheia numai daca nu exista impedimente, adica imprejurari de fapt [..]
citeste si comenteaza
Medierea, reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor, pe cale [..]
citeste si comenteaza
In asigurarile asupra vietii, primele incasate sunt impartite in trei parti: o parte este [..]
citeste si comenteaza
Violenta in familie, un fenomen des intalnit in toate clasele sociale, reprezinta una [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Potrivit codului familei, prin divort, se intelege desfacerea casatoriei in timpul vietii sotilor [..]
citeste si comenteaza
Cetatenia romana se dobandeste prin : a)nastere → copii nascuti pe teritoriul Romaniei, din [..]
citeste si comenteaza
In practica, instanta judecatoreasca incredinteaza mai degraba custodia copilului mamei, deoarece [..]
citeste si comenteaza
Reprezentarea succesorala este un beneficiu al legii în virtutea caruia unul sau mai mulţi [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate