Procedura divortului

Potrivit codului familei, prin divort, se intelege desfacerea casatoriei in timpul vietii sotilor prin hotarare judecatoreasca pronuntata, fie pe motive temeinice care fac imposibila continuarea casatoriei, fie pe baza acordului de vointa al partilor.

 

 

 Motivele temeinice sunt apreciate de catre instanta. Din practica judiciara retinem cateva motive :

 • Refuzul nejustificat al unuia dintre soti de a locui impreuna unul cu celalalt sau parasirea nejustificata a domiciliului conjugal;
 • Infidelitatea unuia dintre soti sub forma adulterului;
 • Atitudinea necorespunzatoare a unuia dintre soti, care se exprima in acte de violenta si alte asemenea manifestari, ori care are drept consecinta neintelegeri grave intre soti, care fac imposibila continuarea casatoriei;
 • Existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic, care afecteaza raporturile conjugale;
 • Existenta unor boli incurabile de care sufera unul dintre soti si necunoscuta de celalalt sot decat dupa incheierea casatoriei, datorita acestui motiv continuarea casatoriei devenind imposibila;
 • Rele purtari de ordin moral, concretizate in fapte evidente de destramare a vietii de familie;
 • Separatia in fapt a sotilor nu poate legitima admiterea actiunii de divort, decat daca ea se datoreaza culpei sotului parat;

 

Actiunea in divort, fiind una cu caracter strict personala, poate fi introdusa numai de soti si este de competenta judecatoriei in circumscripitia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

Au caracter accesoriu si cererile de incredintare a copiilor minori, precum si stabilirea pensiei de intretinere pentru acestia, la solutionarea carora, instanta va tine cont de interesele copiilor minori, dispunand citarea autoritatii tutelare, precum si ascultarea minorului care a implinit varsta de 10 ani.

Cererile accesorii sunt de competenta instantei investita cu solutionarea cererii principale. Daca rezolvarea cererilor accesorii ar duce la intarzierea solutionarii cererii principale, instanta poate dispune disjungerea lor.

La primirea cererii de divort, presedintele instantei va da reclamantului sfaturi de impacare, similar cu ea va proceda si in cazul divortului-sanctiune.

Pentru judecarea procesului de divort se cere prezenta obligatorie a reclamantului. Daca la termenul de judecata in prima instanta reclamantul lipseste nejustificat si se prezinta numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesusţinuta. Aceasta masur se bazeaz pe o prezumtie de renunaare a reclamantului la judecata, incat paratul nu se poate opune, cerand judecarea in lipsa.

Dacă lipseste sotul parat, cererea se va judeca potrivit regulilor de drept comun.

In cazul in care paratul a facut cerere reconventionala, el este obligat sa se prezinte la termenul de judecata in prima instanta, iar absenta reclamantului nu poate fi prezumata ca o impacare a sotilor, deci cererea reconventionala se va judeca.

Cand la termenul de judecata in prima instanta lipsesc ambele parti, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.

Sotul parat poate sa faca cerere reconventionala, cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare  in sedinta publica , pentru faptele petrecute inainte de această data. Pentru faptele petrecute dupa această data, paratul va putea face cerere reconventionala pana la inceperea dezbaterilor asupra fondului in cererea reclamantului.

  

Pronuntarea divortului din vina ambilor soti se va face numai atunci cand, chiar daca paratul nu a introdus cerere reconevntionala, culpa concurenta a sotului reclamant este grava si bine stabilita si ar puta duce ea singura la desfacerea casatoriei,,

Hotararea care se pronunta pe baza acrodului partilor la divort este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul (art. 619 C.pr.c)

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3396 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alina-Sacuiu Marţi, 11 Mai 2010

Etichete pentru acest articol:

divort, motive de divort, procedura de divort


S-ar putea sa va intereseze si:

Cetatenia romana se dobandeste prin : a)nastere → copii nascuti pe teritoriul [..]
citeste si comenteaza
Nu toate femeile au curajul de a-si infrunta sotul violent si a merge mai departe, dar [..]
citeste si comenteaza
In practica, instanta judecatoreasca incredinteaza mai degraba custodia copilului mamei, [..]
citeste si comenteaza
Cetatenia Uniunii Europene nu inlocuieste cetatenia nationala, ci o completeaza. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Reprezentarea succesorala este un beneficiu al legii în virtutea caruia unul sau mai mulţi [..]
citeste si comenteaza
Persoanele chemate de lege la mostenire sunt: rudele si sotul supravietuitor al celui care lasa [..]
citeste si comenteaza
Potrivit articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii [..]
citeste si comenteaza
Concediul maternal est acel concediu care se acorda femeii insarcinate inainte si dupa nastere in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

 • - 10 ani
 • 11 - 14 ani
 • 15 - 18 ani
 • 19 - 24 ani
 • 25 - 30 ani
 • 31 - 35 ani
 • 36 - 40 ani
 • 41 - 45 ani
 • 46 - 50 ani
 • 50 + ani

vezi rezultate