Tu iti cunosti drepturile?
"Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii in apararea sa". Este un principiu care isi gaseste aplicarea in dreptul penal si care mi se pare relevant pentru subiectul articolului.
Sunt oameni care nu-si cunosc drepturile si asta, din pacate, ii face vulnerabili!
Vedem oameni carora nu li se repecta dreptul la imagine, dreptul la opinie sau exprimare. Stiati ca unele dintre reportajele privind viata intima, personala sau de familie pe care le vedem la tv sunt bazate pe articole si stiri obtinute fara acordul persoanei in cauza? Sa nu mai vorbim despre pozele facute tot fara consimtamantul persoanelor in cauza...
Asta se intampla pentru ca oamenii nu sunt informati cu privire la drepturile lor. Cati citesc macar din curiozitate Legea fundamentala (Constitutia), Declaratia Universala a Drepturilor Omului, sau alte acte normative care reglementeaza drepturile omului?
Drepturile consumatorului
Incalcarea drepturilor consumatorului afecteaza un numar foarte mare de persoane. Am extras cateva fraze din Legea nr. 449/2003, republicata in 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora:
► vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii existenta la momentul cand au fost livrate produsele.
► in cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului sa i se aduca produsul la conformitate, fara plata, prin reparare sau inlocuire, sau sa beneficieze de reducerea corespunzatoare a pretului ori de rezolutiunea contractului privind acest produs.
► in cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului in primul rand repararea produsului sau are dreptul de a solicita inlocuirea produsului, in fiecare caz fara plata, cu exceptia situatiei in care masura este imposibila sau disproportionata.
O masura reparatorie va fi considerata ca disproportionata, daca ea impune vanzatorului costuri care sunt nerezonabile in comparatie cu cealalta masura reparatorie, luandu-se in considerare:
a) valoarea pe care ar fi avut-o produsele daca nu ar fi existat lipsa de conformitate;
b) importanta lipsei de conformitate;
c) daca cealalta masura reparatorie ar putea fi realizata fara un inconvenient semnificativ pentru consumator.
► Orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord, in scris, intre vanzator si consumator, si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilita nu poate depasi 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului.
Consumatorul poate solicita o reducere corespunzatoare a pretului sau rezolutiunea contractului in oricare dintre urmatoarele cazuri:
a) daca nu beneficiaza nici de repararea, nici de inlocuirea produsului;
b) daca vanzatorul nu a luat masura reparatorie intr-o perioada de timp rezonabila;
c) daca vanzatorul nu a luat masura reparatorie, fara inconveniente semnificative pentru consumator.
Consumatorul nu este indreptatit sa solicite rezolutiunea contractului, daca lipsa conformitatii este minora.
Ce pot face consumatorii?
In Romania, consumatorii pot obtine consultatii de specialitate in domeniul protectiei consumatorului de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, sau se pot adresa direct justitiei.
Conform unui studiu european al Comisiei pentru politica de protectie a consumatorilor, unul din cinci europeni nu sesizeaza instanta pentru o suma mai mica de 1.000 de EUR, iar sectoarele in care consumatorii considera ca este mai greu de obtinut o despagubire sunt: serviciile financiare (39% din cazurile documentate), telecomunicatiile (12%), transportul (8%) si calatoriile pe baza de pachete si turism (7%). Numai 30% din consumatori considera ca este usor sa isi solutioneze litigiile in instanta.
Daca iti cunosti drepturile, cere-le! Fa-ti-le respectate!
Alina Sãcuiu
Postat de: FemeiaStie Joi, 04 Martie 2010
drepturile consumatorilor, protectia consumatorului
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?