Pensia alimentara platita de tata
Dupa pronuntarea divortului, responsabilitatea platii pensiei de intretinere/alimentare ii revie tatalui de cele mai multe ori, instanta incredintand copilul spre crestere si educare mamei.
Dupa incredintarea copilului, celalalt parinte este obligat (daca se solicita in instanta acest lucru) la plata pensiei alimentare, care se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sub forma unei cote procentuale reprezentand maxim 25% din venitul parintelui platitor.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la aceasta drepturile parintesti.
Potrivit art. 94 Codul Familiei, intretinerea este datorata in raport cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care acorda intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Intretinerea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Daca tatal, obligat la plata pensiei de intretinere, nu realizeaza venituri, aceasta se va stabili raportat la salariul minim pe economie.
Ce masuri pot fi luate in caz de neplata a pensiei alimentare?
O modalitate de constrangere pentru plata pensiei este poprirea, iar art. 305 din Codul Penal prevede in alineatul 1, litera c) ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Pana la ce varsta se poate obtine indemnizatia de intretinere?
Copilul beneficiaza de pensie de intretinere pana la majorat, iar copilul major aflat in continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de intretinere de la parintii sai pana la implinirea varstei de 25 ani sau 26 (in cazul studiilor superioare cu o durată mai mare de 5 ani).
Jurisprudenta a stabilit ca dreptul la pensie de intretinere al copilului devenit major si aflat in continuarea studiilor trebuie stabilit de o instanta judecatoreasca printr-o hotarare, iar obligatia de intretinere a parintilor fata de copiii deveniti majori inceteaza la terminarea studiilor ori a pregatirii profesionale a acestora, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.
Solicitantul pensiei nu suporta costuri pentru a introduce o actiune in justitie, deoarece cererea pentru obligarea la pensia de intretinere este scutita de taxa de timbru.
Alina Sãcuiu
Postat de: FemeiaStie Luni, 22 Martie 2010
plata pensiei alimentare, divort, copii, pensie intretinere minor
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Lista celor mai eficiente plante medicinale in tratarea metroragiei
- La plaja alaturi de copii - ce trebuie sa avem cu noi in geanta
- Importanta unui control regulat al vederii pentru imbunatatirea sanatatii ochilor
- Cum poate fi diagnosticata narcolepsia ("boala somnului")?
- Pesto de leurda: Reteta perfecta pentru un pranz rapid