Preparate de sezon: mancare de cartofi cu caltabos

Retete traditionale romanesti. Dupa binemeritata pauza de la preparatele din carne de porc, intre 2 si 5 ianuarie, iata ca apetitul s-a deschis din nou, si nu-i nimic rau daca exista masura.

 

E gustul mancarii de acasa, al preparatelor care umpleau casa de miros placut in copilarie in zilele de iarna si ne strangea pe toti la masa, voiosi si pofticiosi.

 

Mancarica de cartofi cu caltabos

Printre bunatatile pe care mi le-a pus mama la pachet dupa sarbatori: carne si carnati afumati, sunca, toba si lebar, mi-a pus si doi caltabosi, pe care de altfel nu mai stiam cum sa-i intrebuintez. La scurta vreme mi-am amintit de delicioasa mancare de cartofi cu caltabos pe care o pregatea mama sau bunica si care venea la pachet cu bolul de zeama de varza acra.

 

Reteta este foarte simpla, iar mancare este delicoasa.

 

Ingrediente

► 6-8 cartofi potriviti

► 1 caltabos

► 2-3 linguri pasta de tomate (suc de rosii)

► 2 foi de dafin

► boabe de piper

► verdeata

 

Caltabosul se spala in 2-3 ape, pentru a mai diminua mirosul de afumatura. Cartofii se curata si se spala. Se pune la fiert caltabosul cu cartofi intregi pe langa el, cu apa cat sa-i cuprinda. Cand sunt gata fierti cartofii se adauga foile de dafin, bulionul si cateva boabe de piper.

Se potriveste cu sare, daca e nevoie.

Se mai lasa sa dea in clocot de 2-3 ori si se presara verdeata.

 

Se serveste fierbinte si cu o cana de zeama de varza acra alaturi. Pofta buna!

Nota obtinuta:
8.5 (21 voturi)
11534 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012

Etichete pentru acest articol:

retete traditionale, retete stravechi, afumatura, caltabos, mancarica de cartofi


S-ar putea sa va intereseze si:

O reteta delicioasa, rapida si usor de preparat. Pentru patru persoane: dovlecei umpluti, [..]
citeste si comenteaza
Numar portii: 6 Ingrediente: 500 g de peste fara oase * macrou 1 leg de patrunjel [..]
citeste si comenteaza
Iti propunem o gustare delicioasa, usoara, cu aportul necesar de sanatate, bineinteles si [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 1 ora Numar de portii: 30 de sarmale [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Frumusetea este o notiune relativa. Ceea ce mie imi place, tie ti se poate parea fad, insa exista [..]
citeste si comenteaza
Toti cei dragi sunt adunati in jurul mesei imbelsugate: sarmale, cozonac si vin.E zarva mare pentru [..]
citeste si comenteaza
Dupa Duminica Floriilor, cei care din diverse motive nu s-au putut ingriji de sufletul lor pana [..]
citeste si comenteaza
Cu precadere primavara suntem predispusi sa ne indragostim. Natura creeaza ambianta propice pentru [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate