Fasole cu ciolan afumat reteta romaneasca

Stim deja, 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei. In fiecare an, de 1 decembrie pe langa paradele militare, targurile de cadouri de iarna si brazii impodobiti cu luminite in oras, romanii se bucura si de mancare buna. Da, iarasi, stim deja, mancarea traditionala a romanilor pe 1 decembrie (si nu numai) este fasolea cu  ciolan afumat si cu muraturi asortate langa. Dar tu stii cum sa gatesti aceasta mancare astfel incat sa iasa gustoasa? Iata o reteta de fasole cu ciolan afumat.

Ingrediente reteta: 500 g fasole uscata; un ciolan afumat (sau costita afumata); 4 cepe; 2 morcovi mari; sare; piper; 1 ardei gras; 3 foi de dafin; cimbru si 2-3 linguri de bulion (suc de rosii).

Sfat: fasolea cu ciolan afumat, pentru a fi gustoasa, se recomanda a se gati intr-o oala de ceramica sau intr-un ceaun/ tuci de fonta. Daca aveti posibilitatea de a o gati la foc de lemne, atunci gustul va fi unul de amintit.

Mod de preparare reteta: fasolea se spala bine si se lasa o ora in apa rece ca sa se umfle. Dupa aceea se pune apa cu fasolea la fiert. Se adauga sare, o ceapa tocata, 1 morcov ras si o foaie de dafin. Dupa ce a fiert se scurge apa, dar se lasa separat, intr-un alt vas, 3-4 polonice din aceasta apa fiarta.

Intr-o alta oala se pune separat ulei si se adauga ceapa taiata, 1 morcov taiat sau dat pe razatoare si 1 ardei gras. Dupa ce ceapa se caleste, adica cand devine aurie, se adauga ciolanul afumat sau bucati taiate de ciolan afumat. Se lasa sa se rumeneasca putin si se amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a rumenit putin se adauga supa in care a fiert fasolea. Se pun 2-3 linguri de bulion si boabele de fasole. Se adauga condimentele: sare, piper, cimbru, foi de dafin. Se lasa sa fiarba. Trebuie lasat totul sa fiarba pana se scade  zeama. Fasolea cu ciolan afumat este gata. Se poate servi cu muraturi si langa se poate bea un pahar de vin fiert. Pofta buna!

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1555 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Vineri, 02 Decembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

fasole cu ciolan, fasole cu costita


S-ar putea sa va intereseze si:

Iata o reteta noua si usoara, interesanta, in caz ca vrei sa te rasfeti intr-o sambata cu [..]
citeste si comenteaza
Am scris intr-o zi un articol mai deosebit (zic eu) despre ficat, articol pe care-l [..]
citeste si comenteaza
Iti place carnea de pui si te gandesti ce reteta culinara sa abordezi. Iti propun asadar [..]
citeste si comenteaza
Este una din retetele nou aparute, destinate oamenilor grabiti. Marturisesc ca nu stiu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A venit toamna, anotimp racoros si timp care ne tine mai mult in casa. Desi a inceput scoala si [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca a trecut vara si a venit toamna este bine sa continuam sa mancam salata. Salata este [..]
citeste si comenteaza
A venit vara si odata cu ea a a venit si canicula. Cand este foarte cald afara se recomanda sa se [..]
citeste si comenteaza
A venit toamna si vremea s-a mai racorit, asa ca este vremea ideala pentru deserturi facute la [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate