Fasole cu ciolan afumat reteta romaneasca

Stim deja, 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei. In fiecare an, de 1 decembrie pe langa paradele militare, targurile de cadouri de iarna si brazii impodobiti cu luminite in oras, romanii se bucura si de mancare buna. Da, iarasi, stim deja, mancarea traditionala a romanilor pe 1 decembrie (si nu numai) este fasolea cu  ciolan afumat si cu muraturi asortate langa. Dar tu stii cum sa gatesti aceasta mancare astfel incat sa iasa gustoasa? Iata o reteta de fasole cu ciolan afumat.

Ingrediente reteta: 500 g fasole uscata; un ciolan afumat (sau costita afumata); 4 cepe; 2 morcovi mari; sare; piper; 1 ardei gras; 3 foi de dafin; cimbru si 2-3 linguri de bulion (suc de rosii).

Sfat: fasolea cu ciolan afumat, pentru a fi gustoasa, se recomanda a se gati intr-o oala de ceramica sau intr-un ceaun/ tuci de fonta. Daca aveti posibilitatea de a o gati la foc de lemne, atunci gustul va fi unul de amintit.

Mod de preparare reteta: fasolea se spala bine si se lasa o ora in apa rece ca sa se umfle. Dupa aceea se pune apa cu fasolea la fiert. Se adauga sare, o ceapa tocata, 1 morcov ras si o foaie de dafin. Dupa ce a fiert se scurge apa, dar se lasa separat, intr-un alt vas, 3-4 polonice din aceasta apa fiarta.

Intr-o alta oala se pune separat ulei si se adauga ceapa taiata, 1 morcov taiat sau dat pe razatoare si 1 ardei gras. Dupa ce ceapa se caleste, adica cand devine aurie, se adauga ciolanul afumat sau bucati taiate de ciolan afumat. Se lasa sa se rumeneasca putin si se amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a rumenit putin se adauga supa in care a fiert fasolea. Se pun 2-3 linguri de bulion si boabele de fasole. Se adauga condimentele: sare, piper, cimbru, foi de dafin. Se lasa sa fiarba. Trebuie lasat totul sa fiarba pana se scade  zeama. Fasolea cu ciolan afumat este gata. Se poate servi cu muraturi si langa se poate bea un pahar de vin fiert. Pofta buna!

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1497 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Vineri, 02 Decembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

fasole cu ciolan, fasole cu costita


S-ar putea sa va intereseze si:

O reteta delicioasa, rapida si usor de preparat. Pentru patru persoane: dovlecei umpluti, [..]
citeste si comenteaza
Iti propun o bunatate de reteta pe care este musai sa o incerci chiar astazi. Este o [..]
citeste si comenteaza
Este vara, sa mancam atat cat putem de sanatos si sa nu uitam de salate este esential. De [..]
citeste si comenteaza
Sa mancam sanatos nu este atat de greu, insa poate sa para dificil atunci cand suntem pe [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

De-a lungul timpului si in viata te intalnesti mereu cu persoane noi, oameni pe care nu-i cunosti. [..]
citeste si comenteaza
Luna august este pe sfarsite. Mai este putin si incepe luna septembrie, odata cu ea incepe scoala. [..]
citeste si comenteaza
Este perioada postului de paste. Zilele acestea tot mai multa lume tine post. Insa de mucenici [..]
citeste si comenteaza
A venit 1 iunie si odata cu el a venit si caldura mare. Ca sa ne racorim recurgem la diferite [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate