7 lucruri interesante despre mochi

adv-prajitura-orez

Prajitura japoneza de orez sau Mochi - cum este cunoscuta in lumea intreaga – a trecut demult hotarele Japoniei, cucerind multi iubitori de delicatese asiatice. Acest preparat traditional japonez este facut din orez glutinos cu bob scurt, denumit Mochigome, are o forma rotunda si o textura usor lipicioasa, elastica si moale. Inauntru se pun diverse umpluturi, atat dulci cat si sarate. Este un desert pe care japonezii il asociaza mai ales cu Anul Nou, cand se produc si se consuma cantitati mari de mochi. Afla in continuare si alte lucruri interesante despre mochi.

1. Mochi original nu are aroma

In mod obisnuit, mochi nu are o aroma specifica sau vreun gust deosebit, dar atunci cand este amestecat cu alte ingrediente, devine un preparat foarte delicios.

Mochi este obtinut prin pasarea orezului fiert pana se obtine o pasta cu consistenta moale si lipicioasa. Se poate consuma ca atare sau se poate umple cu diverse gemuri si astfel ia nastere desertul mochi. Cea mai populara umplutura este Anko, ce consta intr-un amestec de zahar si fasole rosie pasata. In ceea ce priveste mancarurile sarate, mochi este adaugat in Ozouni - supa de legume consumata de obicei de Anul Nou japonez.

2. Mochi este folosit si pentru a face decoratiuni

Kagami mochi este o decoratiune obtinuta prin asezarea unui mochi mai mic peste un mochi mai mare, iar peste ele se pune o portocala japoneza. Micile decoratiuni sunt amplasate in toata casa, in perioada de inainte si de dupa Anul Nou, pana pe 11 ianuarie, cand japonezii sparg Kagami mochi pentru a avea noroc si sanatate in noul an. In trecut, crearea decoratiunii era o activitate facuta acasa, in sanul familiei, dar in prezent poate fi gasita in multe magazine din Japonia.

 

3. Exista cel putin 20 de tipuri de Mochi, iar unele dintre ele sunt asociate cu sarbatori nationale japoneze

Mochi poate avea umpluturi cu fasole rosie, capsuni, ciocolata, gem de nuci, edamame, pudra de soia, pelin sau scortisoara. Pe langa faptul ca este consumat de Anul Nou, mochi mai este preparat si cu alte ocazii. In primavara, atunci cand infloresc ciresii (Sakura), se consuma Sakura mochi cu umplutura de fasole rosie, servit intr-o frunza de cires murata. De Ziua fetelor sau Ziua papusilor (Hina Matsuri) ce are loc in luna martie, se prepara Hishimochi in forma de romb si in trei straturi de culori diferite. Iar de Ziua Copiilor, pe 5 mai, lumea mananca Kashiwa Mochi - preparat de culoare alba invelit in fruza de stejar japonez.

Mochi Nage Matsuri este o alta sarbatoare japoneza care implica Mochi si consta intr-un eveniment ce este organizat cu scopul de a binecuvanta fertilitatea solului si recolta anului. Dupa ce are loc procedura solemna, se arunca sute de bucati de moci peste participanti, iar acestia le prind in pungi si cosuri.

4. Mochi nu contine gluten

Deoarece mochi este facut din orez glutinos, nu contine gluten, spre urmare poate fi consumat si de persoanele ce au intoleranta la aceasta proteina. De asemenea, mochi nu contine nici colesterol. Totusi este destul de bogat in calorii, o portie de mochi avand in medie 100 de calorii. In functie de umplutura folosita insa creste si valoarea calorica. De aceea japonezii consuma mochi din plin pe timp de iarna, praitura ii ajuta sa aiba mai multa energie, crescandu-le astfel rezistenta la frig.

5. Mochi cu inghetata nu a fost inventata in Japonia

Contrar asteptarilor, mochi cu inghetata nu este un preparat traditional japonez, ci a fost creat in 1980 de catre Frances Hashimoto, o femeie de afaceri de origine japoneza care locuia in orasul California (SUA). Asadar, desertul sub forma unei bile de faina de orez, umpluta cu inghetata in diverse arome, a cunoscut popularitatea pentru prima data pe taram american, dar apoi a fost preluat de multe restaurante cu specific asiatic.

 

6. Mochi poate fi un aliment periculos

Din cauza consistentei lipicioase care face praitura usor inecacioasa, consumul de mochi prezinta un potential pericol pentru varstnici si copii, deoarece acestia se pot ineca si sufoca in timp ce le mananca. Aceste situatii se intampla atat de des in Japonia incat, la un moment dat, 90% din interventiile de urgenta ce implicau persoane cu varsta de cel putin 65 de ani erau cauzate de consumul de mochi.

7. Exista si mochi care nu este preparat din orez

In anumite zone ale Japoniei, mochi se prepara si din alte ingrediente, dar pentru ca au consistenta asemanatoare au primit si ele aceeasi denumire. Astfel Warabi mochi este facut din amidon Warabi (specie de feriga), iar Kuzumochi - din amidonul plantei cu numele de Sageata japoneza.

Nota obtinuta:
6 (1 vot)
880 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Vineri, 11 Noiembrie 2022

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca esti vegetariana si preferi mancarurile mai usoare, cu putine calorii, sanatoase dar [..]
citeste si comenteaza
Retete traditionale romanesti. Dupa binemeritata pauza de la preparatele din carne de [..]
citeste si comenteaza
Daca este pentru prima data cand organizezi o seara romantica de Valentine’s Day si [..]
citeste si comenteaza
Depozitulderetete.ro este micul tau ajutor secret in bucatarie, la cumparaturi, dar si [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Odata ce devii parinte si iti dai seama cate lucruri esentiale pentru bebe trebuie sa ai mereu dupa [..]
citeste si comenteaza
ParfumCelebru.ro ne ofera produse de parfumerie fine, atat pentru femei, cat si pentru barbati, la [..]
citeste si comenteaza
Unul dintre procesele naturale care ne permit supravietuirea este respiratia. De multe ori, insa, o [..]
citeste si comenteaza
Putine lucruri se pot asemana cu senzatia de libertate pe care o traiesti atunci cand pedalezi in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate