Broccoli, o leguma cu proprietati incredibile
Broccoli reprezinta o super-leguma ce are nenumarate beneficii pentru noi si ceilalti membri ai familiei, intrucat contine foarte multe vitamine, precum vitamina C (de doua ori mai multa decat o portocala) si K (necesara pentru o buna circulatie sanguina).
Beneficii
Vitaminele mentionate mai sus, alaturi de vitamina A, complexul de vitamine B, acidul folic (extrem de important in perioada sarcinii, deoarece previne anomaliile sistemului nervos), vitamina E si numeroasele minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, fac ca aceasta super-leguma sa previna formarea cataractei, sa mentina controlul tensiunii arteriale, sa fortifice sistemul imunitar, sa ajute la intarirea oaselor (in caz de osteoporoza), sa ajute in curele de detoxifiere, deoarece elimina reziduurile, sa previna constipatia si sa ajute la vindecarea gastritelor cu helicobacter pylori.
Cum alegem broccoli?
Trebuie sa alegem broccoli de culoare verde aprins, pentru ca aceasta arata ca are un continut ridicat de substante nutritive, in timp ce culoarea galbena indica maturitatea. Buchetelele de broccoli trebuie sa fie colorate uniform, tari la atingere si sa nu prezinte urme de lovituri.
Retete cu broccoli
Pentru a pastra calitatile nutritive se recomanda gatirea la abur maximum 2-4 minute!
In diete, broccoli poate fi servit cu diferite mirodenii, cu usturoi sau lamaie, care sa-i aduca un plus de savoare.
Supa crema de broccoli
Ingrediente: broccoli (4-5 buchetele), 2-3 morcovi (cu cat sunt mai multi morcovi, cu atat supa este mai dulce), un pastarnac, o ceapa, doi cartofi, o felie de telina (optional).
In afara de broccoli, care se prepara la aburi, separat, restul legumelor se fierb in apa, apoi se dau toate prin blender.
Adultii pot servi supa cu crutoane.
Acesta supa este recomandata si pentru zilele de post.
Deliciu de broccoli cu migdale
Preparati broccoli la abur, iar apoi, separat, faceti un sos cu unt, zeama de lamaie si sare (optional, puteti adauga piper alb).Turnati sosul peste buchetelele de broccoli, iar deasupra presarati migdale pisate in bucati mari. Insa, aveti grija, aceasta reteta nu este recomandata pentru bebelusi!
Daca toate acestea nu te-au convins sa introduci in alimentatia ta si a familiei tale aceasta leguma, trebuie sa stii ca broccoli contine si o substanta care lupta impotriva cancerului-sulforafan (sulforaphane). Prin umare, persoanele care consuma broccoli prezinta un risc scazut sa aiba cancer de san, prostata sau de colon. De asemenea, conform specialistilor, sulforafanul amelioreaza si unele simptome ale tulburarilor din spectrul autismului.
Un articol de: Daniela Dumitrescu
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 24 Februarie 2015
sanatate, sulforafan, dieta, retete
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime