Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate

adv-sh-beneficii-otet

Otetul de mere este unul dintre ingredientele care nu ar trebui sa lipseasca din casa. Folosit de secole atat in gastronomie, cat si pentru prepararea anumitor remedii naturale, acesta ofera multiple beneficii. Te invitam sa descoperi cateva dintre ele in randurile ce urmeaza!

 

Un ingredient perfect pentru preparate culinare savuroase

Otetul de mere adauga un plus de prospetime si savoare oricarei retete. Fie ca il folosesti pentru a marina carnea, pentru a intensifica gustul supelor sau pentru a echilibra aromele unui dressing pentru salata, acest ingredient face diferenta. O cantitate mica adaugata in sosurile pe baza de rosii ofera un contrast placut si le pune in valoare gustul. In plus, otetul de mere este esential in pregatirea muraturilor, deoarece mentine legumele crocante si pline de savoare. Daca vrei sa incerci o varianta facuta in casa, o reteta de otet de mere simpla necesita doar fructe, apa si rabdare, iar rezultatul va fi, cu siguranta unul autentic si sanatos!

Sustine digestia si ajuta la echilibrarea florei intestinale

Daca ai probleme cu digestia si esti in cautarea unei solutii naturale, poti folosi otet de mere. Multe persoane consuma acest lichid inainte de masa pentru a stimula productia de sucuri gastrice si pentru a imbunatatati digestia [1]. Datorita continutului de bacterii benefice, otetul de mere sustine echilibrul florei intestinale [2]. Multi il folosesc drept un remediu rapid impotriva balonarii si a disconfortului abdominal, desi studiile nu au demonstrat cu certitudine acest efect [3].

Poate contribui la mentinerea unei greutatii corporale sanatoase

Otetul de mere este adesea utilizat si pentru pierderea in greutate. Consumul moderat poate ajuta la reducerea poftei de mancare si la reglarea glicemiei, doua aspecte importante pentru cei care vor sa slabeasca. Un pahar de apa cu otet de mere baut dimineata poate oferi un start mai echilibrat zilei si poate ajuta la evitarea poftelor nesanatoase. Totusi, otetul trebuie consumat cu atentie, deoarece in exces, acesta poate irita stomacul [1].

Are proprietati antibacteriene si poate fi folosit ca dezinfectant natural

Pe langa utilizarea alimentara, otetul de mere este un dezinfectant natural foarte eficient. Datorita aciditatii ridicate, el poate fi folosit pentru curatarea fructelor si legumelor sau chiar pentru dezinfectarea suprafetelor din bucatarie [4]. Multi il folosesc si pentru calmarea mancarimilor provocate de intepaturile de insecte. Deoarece are atat de multe utilizari practice, este mereu bine sa ai o sticla de otet de mere la indemana!

Sprijina sanatatea pielii si a parului

Otetul de mere este folosit in mod frecvent si pentru a sprijini sanatatea pielii si a parului. Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice, acesta poate fi aplicat diluat pe piele pentru a calma iritatiile sau pentru a reduce excesul de sebum. Multe persoane il folosesc drept lotiune tonica pentru a echilibra pH-ul pielii si pentru a mentine un ten mai curat. De asemenea, otetul se foloseste si pentru clatirea parului, de catre persoanele care isi doresc un plus de stralucire si reducerea senzatiei de scalp iritat [4].

Fie ca il folosesti in bucatarie, pentru sanatate sau in rutina de ingrijire, otetul de mere ramane un ingredient cu numeroase beneficii. Delicios si usor de integrat in viata de zi cu zi, acesta iti poate transforma preparatele culinare si te poate ajuta sa te simti mai bine!

Surse de informare:

[1] Julson, Erica. „Apple Cider Vinegar Dosage: How Much Should You Drink per Day?” Healthline, Healthline Media, 22 Aug. 2018, www.healthline.com/nutrition/apple-cider-vinegar-dosage#digestion. Accesat in data de 3 Mar. 2025.

‌[2] Xia, Ting, et al. „Beneficial Effect of Vinegar Consumption Associated with Regulating Gut Microbiome and Metabolome.” Current Research in Food Science, vol. 8, 24 Aug. 2023, p. 100566, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10792460/, https://doi.org/10.1016/j.crfs.2023.100566. Accesat in data de 3 Mar. 2025.

[3] Osborn, Corinne O’Keefe. „How to Use Apple Cider Vinegar for Bloating.” Healthline, Healthline Media, 30 July 2018, www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-bloating. Accesat in data de 3 Mar. 2025.

[4] Berry, Jennifer. „Health Benefits of Apple Cider Vinegar.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 Nov. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323721#side-effects. Accesat in data de 3 Mar. 2025.

Foto: Shutterstock

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
20 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Luni, 10 Martie 2025

Etichete pentru acest articol:


S-ar putea sa va intereseze si:

Inca din primele zile ale primaverii, verdeturile isi fac aparitia pe piata, ceea ce [..]
citeste si comenteaza
A venit vara si toate ne dorim sa fim slabe, sa ne simtim pline de energie , iar pentru [..]
citeste si comenteaza
Ce stiti despre aportul de vitamine prin consumul de lapte de susan? Ati incercat [..]
citeste si comenteaza
Dupa sarbatorile cu mesele imbelsugate in carne, caltabos, si sarmale este timpul sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru o dezvoltare armonioasa a organismului, copiii au nevoie de vitamine, pe care le pot procura [..]
citeste si comenteaza
Daca esti una dintre persoanele care de-abia asteapta sa isi pregateasca schiurile si placa de [..]
citeste si comenteaza
Pictura este una dintre cele mai recomandate forme de arta pentru copii datorita nenumaratelor [..]
citeste si comenteaza
Asa cum spun si ei in descrierea de pe propriul site, pentru unii sunt fotografi specializati in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate