Sfecla rosie – de mancat sau de aruncat?

Dupa sarbatorile cu mesele imbelsugate in carne, caltabos, si sarmale este timpul sa facem o detoxifiere a organismului, sa reintre in normal. Acuma ar trebui sa trecem la diferite ciorbe, legume si salate. Despre sfecla rosie s-au scris mai putine si din pacate foarte putini o folosesc in regimul alimentar.

Sfecla este printre putinele plante care isi au originea in Europa. Candva, crestea spontan pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului. Acum este cultivata pretutindeni pentru calitatile sale gustative si terapeutice. In Romania, in general, nu prea se consuma, se foloseste ca planta furajera pentru animale pentru ca nu se cunosc beneficiile acesteia.

 

Beneficii sfeclei rosii

Sfecla rosie este un foarte bun ajutor in detoxifierea ficatului, totodata fiind si un “antivirus” al acestuia datorita substantelor continute. Stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenrea tesuturilor. Respiratia imbunatatita a celulelor contribuie la mentinerea conditiei optime a inimii, muschilor si nervilor.

 

Sfecla rosie contine: zaharuri, proteine, hidrati de carbon, saruri minerale (K, Mg, ca, P, Fe, Cu, Zn, S etc.), acizi aminati, vitamine (A, B, CF, P, PP). Este prin excelenta bazica, acizii aminici din ea influentand pozitiv sistemul nervos si activitatea cerebrala. Prin continutul bogat in fier stimuleaza hematopoeza, ajutand la formarea globulelor rosii ale sangelui, fiind cel mai puternic reconstituent al sangelui. Clorul va curata ficatul, rinichii, antrenand si actiunea limfei.

 

Proprietatile benefice ale sfeclei rosii nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor. Sucul de sfecla are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul combate anemia si ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate.

Nu va faceti griji, nu va ingrasati! Chiar daca este dulce, sfecla are putine calorii – o cana (170 g) contine numai 75 de calorii.

 

Sfecla impotriva cancerului

Sfecla se foloseste si in tratarea cancerului (in special al leucemiei), in tratarea problemelor de piele, infectiilor cronice, bolilor intestinale, bolilor de ficat si in prevenirea si tratamentul bolilor de inima. Pigmentul care da sfeclei culoarea intensa mov – rosiatica este un agent anticancerigen foarte puternic. Cercetarile au aratat ca sfecla rosie este de un real ajutor in lupta contra cancerului de colon.

Este contraindicata pentru diabetici, intrucat contine zaharuri. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.

 

  

Retete cu sfecla  rosie

Sfecla rosie este o leguma foarte hranitoare de la care se foloseste radacina tuberizata pentru ciorbe si salate. Un preparat foarte raspandit in Romania este salata de sfecla rosie coapta si rasa cu hrean. Este important de stiut faptul ca sfecla nu-si pierde proprietatiile benefice daca este fiarta sau gatita. In post, sau chiar si asa cand fugim de carne putem servi o salata de legume fierte: sfecla rosie, morcovi si cu cartofi toate taiate cuburi, le puteti asorta cu castraveti murati sau orice va este pofta.

Foarte delicioasa este si ciorba de sfecla rosie, mai degraba e un bors rusesc. In curand (cand voi gati si eu), o sa postez reteta cu poze, la categoria “Gastronomie&Utile”.

Este o reteta foarte simpla si deloc costisitoare. Sunt multe feluri de mancare in care putem intrebuinta sfecla. Important e sa ne dorim si sa ne placa. 

 

Legume si fructe vs pastile

Daca stai o zi in fata televizorului descoperi ca au aparut o sumedenie de reclame pentru medicamente pentru te miri ce disconfort: pentru gat, pentru stomac, pentru ficat si multe altele. Mai sunt persoane care una-doua alearga la farmacie pentru nu stiu ce pastile... imunitate, vitamine. Mereu am fugit de acestea. De exemplu suntem raciti sau predispusi sa racim mai des, ar fi bine sa introducem in regimul zilnc mierea si lamaiile, citricile. In cazul in care le consumi pe loc, apare reactia: “vai, dar mie nu imi trece!”. Vorba medicilor:”Mai bine previi decat sa tratezi”.

Fiecare ne cunoastem organismul si ar fi bine sa incercam sa ne completam lipsurile de vitamine, sau invers, sa evitam prosusele care ne fac rau, pentru a nu alerga la farmacie dupa medicamente. Ele ne fac bine pe moment, dar mai tarziu ne trezim ca ne deranjeaza ficatul. Chiar si pastilele care ne promit protejarea acestuia, il distrug. In spatele industriei farmaceutice, se afla miliarde de euro.

Nota obtinuta:
9 (15 voturi)
6602 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Teodora-Ieseanu Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

vitamine, tratamente naturiste, legume, consum de fructe, sfecla rosie, beneficii


S-ar putea sa va intereseze si:

Citrice mai putin cunoscute. Sweetie este un hibrid realizat in Israel prin incrucisarea [..]
citeste si comenteaza
Stiati ca pomelo este cel mai mare fruct citric? Ca el contine triplul vitaminelor [..]
citeste si comenteaza
Pentru o dezvoltare armonioasa a organismului, copiii au nevoie de vitamine, pe care le [..]
citeste si comenteaza
Ce poate fi mai sanatos daca nu un pahar de suc natural de portocale? Stim cu totii ca [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru dependentii de sex si de tot felul de chestii care stim ca nu ne fac bine sau sunt tabu si [..]
citeste si comenteaza
Pentru o piele de catifea si un parfum seducator, avem nevoie de o ingrijire speciala. In fiecare [..]
citeste si comenteaza
Din ce in ce mai des se vorbeste despre impachetarile corporale si despre efectul acestora. [..]
citeste si comenteaza
In februarie, in orasele modei Paris, Milano si Londra a avut loc Fashion Week. Daca ai reusit sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate