Sfecla rosie – de mancat sau de aruncat?

Dupa sarbatorile cu mesele imbelsugate in carne, caltabos, si sarmale este timpul sa facem o detoxifiere a organismului, sa reintre in normal. Acuma ar trebui sa trecem la diferite ciorbe, legume si salate. Despre sfecla rosie s-au scris mai putine si din pacate foarte putini o folosesc in regimul alimentar.

Sfecla este printre putinele plante care isi au originea in Europa. Candva, crestea spontan pe tarmurile Mediteranei si ale Atlanticului. Acum este cultivata pretutindeni pentru calitatile sale gustative si terapeutice. In Romania, in general, nu prea se consuma, se foloseste ca planta furajera pentru animale pentru ca nu se cunosc beneficiile acesteia.

 

Beneficii sfeclei rosii

Sfecla rosie este un foarte bun ajutor in detoxifierea ficatului, totodata fiind si un “antivirus” al acestuia datorita substantelor continute. Stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenrea tesuturilor. Respiratia imbunatatita a celulelor contribuie la mentinerea conditiei optime a inimii, muschilor si nervilor.

 

Sfecla rosie contine: zaharuri, proteine, hidrati de carbon, saruri minerale (K, Mg, ca, P, Fe, Cu, Zn, S etc.), acizi aminati, vitamine (A, B, CF, P, PP). Este prin excelenta bazica, acizii aminici din ea influentand pozitiv sistemul nervos si activitatea cerebrala. Prin continutul bogat in fier stimuleaza hematopoeza, ajutand la formarea globulelor rosii ale sangelui, fiind cel mai puternic reconstituent al sangelui. Clorul va curata ficatul, rinichii, antrenand si actiunea limfei.

 

Proprietatile benefice ale sfeclei rosii nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor. Sucul de sfecla are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul combate anemia si ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate.

Nu va faceti griji, nu va ingrasati! Chiar daca este dulce, sfecla are putine calorii – o cana (170 g) contine numai 75 de calorii.

 

Sfecla impotriva cancerului

Sfecla se foloseste si in tratarea cancerului (in special al leucemiei), in tratarea problemelor de piele, infectiilor cronice, bolilor intestinale, bolilor de ficat si in prevenirea si tratamentul bolilor de inima. Pigmentul care da sfeclei culoarea intensa mov – rosiatica este un agent anticancerigen foarte puternic. Cercetarile au aratat ca sfecla rosie este de un real ajutor in lupta contra cancerului de colon.

Este contraindicata pentru diabetici, intrucat contine zaharuri. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.

 

  

Retete cu sfecla  rosie

Sfecla rosie este o leguma foarte hranitoare de la care se foloseste radacina tuberizata pentru ciorbe si salate. Un preparat foarte raspandit in Romania este salata de sfecla rosie coapta si rasa cu hrean. Este important de stiut faptul ca sfecla nu-si pierde proprietatiile benefice daca este fiarta sau gatita. In post, sau chiar si asa cand fugim de carne putem servi o salata de legume fierte: sfecla rosie, morcovi si cu cartofi toate taiate cuburi, le puteti asorta cu castraveti murati sau orice va este pofta.

Foarte delicioasa este si ciorba de sfecla rosie, mai degraba e un bors rusesc. In curand (cand voi gati si eu), o sa postez reteta cu poze, la categoria “Gastronomie&Utile”.

Este o reteta foarte simpla si deloc costisitoare. Sunt multe feluri de mancare in care putem intrebuinta sfecla. Important e sa ne dorim si sa ne placa. 

 

Legume si fructe vs pastile

Daca stai o zi in fata televizorului descoperi ca au aparut o sumedenie de reclame pentru medicamente pentru te miri ce disconfort: pentru gat, pentru stomac, pentru ficat si multe altele. Mai sunt persoane care una-doua alearga la farmacie pentru nu stiu ce pastile... imunitate, vitamine. Mereu am fugit de acestea. De exemplu suntem raciti sau predispusi sa racim mai des, ar fi bine sa introducem in regimul zilnc mierea si lamaiile, citricile. In cazul in care le consumi pe loc, apare reactia: “vai, dar mie nu imi trece!”. Vorba medicilor:”Mai bine previi decat sa tratezi”.

Fiecare ne cunoastem organismul si ar fi bine sa incercam sa ne completam lipsurile de vitamine, sau invers, sa evitam prosusele care ne fac rau, pentru a nu alerga la farmacie dupa medicamente. Ele ne fac bine pe moment, dar mai tarziu ne trezim ca ne deranjeaza ficatul. Chiar si pastilele care ne promit protejarea acestuia, il distrug. In spatele industriei farmaceutice, se afla miliarde de euro.

Nota obtinuta:
9 (15 voturi)
6537 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Teodora-Ieseanu Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

vitamine, tratamente naturiste, legume, consum de fructe, sfecla rosie, beneficii


S-ar putea sa va intereseze si:

Stii deja ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei, de aceea trebuie sa ne [..]
citeste si comenteaza
Stresul, alimentatia proasta, mesele neregulate, lipsa somnului corect si multe alte [..]
citeste si comenteaza
Ce stiti despre aportul de vitamine prin consumul de lapte de susan? Ati incercat [..]
citeste si comenteaza
Este in regula sa fii vegetarian. Este in regula si sanatos. Dar la fel de sanatos este [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru a fi sanatosi si plini de viata, majoritatea oamenilor ar cheltui si o avere. Cand e vorba [..]
citeste si comenteaza
Ca o antiteza a albumului “Istoria Frumusetii”, Umberto Eco ne deschide portita si spre [..]
citeste si comenteaza
Acuma traim era cremelor si lotiunilor. Bineinteles ca erau folosite si in trecut, dar nu de toate [..]
citeste si comenteaza
Musette este unul dintre putinele branduri romanesti care au succes si sunt apreciate si in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate