Adolescenta, “varsta de aur”

Traversarea acestei perioade - a dolescentei - nu se face in mod lent, dimpotriva, tensionat, adeseori cu existenta unor conflicte si trairi dramatice, cu framantari interne pentru gasirea surselor de satisfacere a elanurilor, a aspiratiilor.

 

Diversitatea dezvoltarii psihice in perioada adolescentei  (17 - 18 ani)  genereaza noi conduite si noi modalitati de relationare cu cei din jur, forme originale de intelegere si adaptare.

Adolescentul este un nonconformist si un luptator activ pentru indeplinirea dorintelor sale, un original in adaptarea solutiilor urmarite, in modul de a privi si de a se adapta la lumea inconjuratoare. Acestea sunt o parte din motivele pentru care adolescenta este o perioada atat de controversata.

Astfel, adolescenta este apreciata in mod diferit de catre specialisti, fiind numita "varsta de aur", "varsta ingrata", "varsta marilor elanuri", "varsta dramei", "varsta crizelor", "anxietatii, nesigurantei, insatisfactiei", “varsta contestatiei, marginalitatii, subculturii" s.a. Asadar, adolescenta este privita nu numai prin prisma conceptiei autorilor respectivi, ci si ca o interpretare a conditionarilor si transformarilor multiple ce intervin in perioada respectiva a vietii.

 

In aceasta perioada independenta este dobandita in buna masura sau este pe cale de a fi dobandita, ceea ce duce la dezvoltarea personalitatii si afirmarea tanarului prin stiluri personale in conduite. Interesul pentru viata social-culturala creste si se nuanteaza, ca si pentru dobandirea unui statut profesional cat mai complex.     

 

Luand in consideratie aspectele generale ale intregii perioade, se pot evidentia o serie de caracteristici ce iau o nota de specificitate in raport cu celelalte etape ale varstelor umane. Astfel, printre cele mai semnificative subliniem dezvoltarea constiintei si a constiintei de sine, in care sunt implicate identitatea egoului si plasarea subiectului in realitate.

 

Adolescentul este confruntat, obiectiv si subiectiv, cu schimbari multiple legate de maturizarea sexuala si de descoperirea dimensiunilor realitatii sociale. Demnitatea si onoarea, la care aspira atat de mult, sunt influentate de experientele personale si de acumulari in plan socio-cultural si profesional.

 

Apartenenta la o anumita familie si la un anumit grup presupune adaptarea si depasirea situatiilor infantile, frustrante, de nesiguranta si de dependenta. Identitatea vocationala se cupleaza la acestea si se bazeaza pe stabilitatea trasaturilor de personalitate in care cerinta de exprimare aptitudinala se atitudinala devine conditie a afirmarii. Din aceasta perspectiva, E.Erikson a analizat specificul adolescentei in care constituirea identitatii personale, cu accent pe implicarea constiintei de sine, devine punctul central interpretativ si de evidentiere a caracteristicilor ce o definesc.

 

In dezvoltarea constiintei de sine, imaginea corporala contribuie la oganizarea identificarii caracteristicilor organice pe care adolescentul incearca sa le perceapa in amanuntime si cu un fel de admiratie, ceea ce da o nota de usor narcisism. W.James a subliniat dialectica dezvoltarii constiintei de sine si a distantei ce se creeaza intre "eu" si "sine".

 

Ce este personalitatea?

Personalitatea este alcatuita dintr-un nucleu format din eu si sine, ceea ce ii da un caracter de dualitate. Eul este cel ce cunoaste si este constient, iar sinele reprezinta latura cunoscuta. Sinele poate fi material si se refera la tot ceea ce poseda persoana social, in care este implicat rolul si statutul cu identitatea ce o formeaza si, in fine, sinele spiritual ca expresie a activitatii psihice in care se remarca "sanctuarul emotiilor si dorintelor".

 

In toate cele trei ipostaze, perceptia de sine a adolescentului poate imbraca o forma negativa sau pozitiva. Cand intervin esecuri in adaptare (scolara sau profesionala) sau cand estimatia de sine este joasa, tanarul se subestimeaza. Acesta nu  mai are incredere in fortele proprii, nu manifesta initiativa si perseverenta in activitatea sa. Pe fondul unor succese si a expectantei de sine inalte, manifesta incredere, putere de actiune, dorinta de a invinge dificultatile, autoconstiinta onoarei si datoriei etc. In obtinerea acestor imagini, adolescentul se raporteaza la cei din jur si ia in consideratie atitudinea acestora fata de el. Matricea relatiilor socio-culturale este perceputa convergent sau divergent si provoaca proiectia trasaturilor ce le are fiecare. Este ceea ce H. Wallon intelegea prin exprimarea relatiei dintre eu sau sine si "alter", care contribuie la dimensionarea identitatii si identificarii.

 

Adolescentul incearca, cu infrigurare, sa se cunoasca si sa se autoevalueze in raport cu realizarile sale si ale altora. El se intreaba, adeseori, "cine sunt eu?", iar raspunsurile ce si le da se bazeaza pe maturizarea intelectual - afectiva foarte evidenta  pentru unii adolescenti.

 

Asa se face ca unii adolescenti sunt dornici de autodepasire, sunt in permanenta stare de cautare, nu sunt multumiti de ceea ce fac, manifesta tendinte spre perfectionism, in timp ce altii, sunt mai impacati  in ceea ce fac si au realizat, sunt mai docili si se orienteaza in adaptare prin ceea ce ii spun altii ca trebuie urmat.

Adolescentul trebuie sa fie sustinut permanent de catre parintii, familie cadre didactice. El trebuie inteles, incurajat si indrumat  in actiunile sale de cautare.

 

Un articol de: Daniela Voicu

Nota obtinuta:
9.4 (28 voturi)
4277 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Marţi, 08 Mai 2012

Etichete pentru acest articol:

psihologie, perioada adolescenteiS-ar putea sa va intereseze si:

Practicile folosite in propria familie, in institutiile de protectie sociala sau de [..]
citeste si comenteaza
Dupa ce s-au linistit apele in urma tragediei virale Balena albastra, alte jocuri [..]
citeste si comenteaza
Astazi, termenul de criza economica este pe buzele tuturor. Din pacate, chiar si copiii [..]
citeste si comenteaza
Intr-o lume in care sistemul bazat pe cunostinte si relatii functioneaza la cote inalte, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Dragi prietene, iubite, mame, fiice... La multi ani ! 2021 este anul nostru, acum este momentul [..]
citeste si comenteaza
Oare ce culoare le va impresiona pe fashionistele moderne daca sunt la moda o diversitate de idei [..]
citeste si comenteaza
Ma apropii de fereastra si privesc cerul calm. Norii s-au risipit, iar stelele stralucesc mai tare [..]
citeste si comenteaza
Povestea aceasta s-a petrecut demult. Au curs peste ea jumatate din anii mei. Ceea ce vreau sa spun [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate