Invata-l sa invete!

Educatia este cea mai puternica arma de care te poti folosi pentru a schimba lumea, spunea Mandela.

Totodata, reprezinta un element indispensabil pentru dezvoltarea corecta si completa a unei persoane, iar drumul pe care il alegem in viata se bazeaza pe cunoastere. Insa cunostintele teoretice pe care le detine un om nu sunt suficiente in viata reala. Din experientele de zi cu zi, din interactiunile cu societatea, iti dai lesne seama ca educatia nu se face doar la scoala si nu cuprinde numai cunostinte de matematica sau alte discipline ‘standard”. A invata este un proces continuu si presupune o minte deschisa, gata sa asimileze si sa filtreze informatiile din lumea inconjuratoare.

Formarea unor oameni care sa nu se opreasca niciodata din invatat este scopul educatiei moderne de astazi. “Oricine se opreste din invatat imbatraneste, chiar daca are 20 sau 80 de ani. Oricine continua sa invete ramane tanar.” Iar intr-un secol in care schimbarile au loc cu viteza luminii, este esential ca profesorii, parintii si copiii sa ramana cu dorinta de a invata continuu. Cine nu isi doreste pentru copilul sau tot ce este mai bun?

Si cum educatia incepe din prima clipa a vietii, iata cateva sfaturi despre cum ii poti inspira si tu copilului tau dorinta de a fi curios si de a sti mereu mai multe:

 

1. In primul rand, ofera-i timpul tau

Timpul petrecut cu copilul tau este cel mai important; chiar daca nu realizam in primii ani de viata, mai tarziu ajungem sa constientizam ca atentia si comportamentul pe care le oferim acum, se vad in comportamentul copiilor cand cresc. Implica-l pe cel mic si in activitati “de oameni mari”, precum: gatitul, mersul la cumparaturi, permiterea administrarii unei sume (mici) de bani care sa fie a lui si pe care sa si-o gestioneze singur. Ajuta-l pe copilul tau cu sfaturi si situatii cat mai apropiate de ceea ce se intampla in realitate. Roaga-l sa te ajute sa rezolvi probleme pe care le intampini in viata de zi cu zi sau incurajeaza-l sa-si faca singur bagajul pentru week-end-ul pe care il va petrece la bunici.

 

2. Invatati prin joaca

Sigur ca este la varsta la care ar prefera sa fie in permanenta la locurile de joaca, impreuna cu prietenii sai si sigur ca nu ar da joaca pe teme sau lectii plictisitoare; de aceea, cauta ca prin jocuri sa il inveti si lucruri utile; povesteste-i cum sta treaba cu planetele, cu soarele, cu luna, atunci cand varsa cuburile si piesele lego in mijlocul camerei. Stimuleaza-i imaginatia si fa din toate o joaca! O sa inceapa sa puna intrebari si va retine mai usor totul.

 

3. Invatati din greseli.

De cate ori nu a imprastiat totul in casa sau nu a scris cu pixul, carioca sau creta pe mobila sau pe pereti? De atatea ori, ai avut tendinta de a tipa, de a-l certa si de a-l pedepsi. Acesta nu este tocmai cel mai bun mod de a-l impiedica sa mai faca alte boacane. Ideea este sa ii creezi un mediu in cadrul familiei, care sa-i permita copilului tau sa greseasca, fara sa fie aspru sanctionat pentru aceasta. Invata-l sa priveasca fiecare greseala ca pe o experienta din care are multe de invatat – este modalitatea prin care fiecare dintre noi se dezvolta, asa ca acorda o mai mare atentie oportunitatii de a invata, mai degraba decat greselii in sine. Decat sa-l fortezi pe cel mic sa-si ceara scuze, sugereaza-i sa se puna in locul celui fata de care a gresit. Pune-l sa reflecteze asupra motivelor pentru care fratii lui, prietenii sau profesorii au actionat intr-un anumit mod. Prin incurajarea incercarilor de a intelege starea de spirit a altor persoane, il vei ajuta pe copilul tau sa inceapa sa se gandeasca la acest aspect pe cont propriu pe masura ce creste. Daca tu, ca parinte, eviti sa tipi la el si iti ceri scuze atunci cand gresesti, copilul tau va invata rapid valoarea acestor abilitati: ca este important sa iti recunosti greselile, sa ti le asumi si sa inveti din ele.

 

4. Incurajeaza-l sa fie mai bun si recompenseaza-l.

Dezvolta o mentalitate in cadrul familiei voastre care sa-l determine pe cel mic sa fie entuziast si sa faca mai mult decat sa “invete pentru a trece testul si atat”. Inspira-i atitudinea de “intotdeauna este loc de mai bine” si nu pe cea de “lasa ca merge si asa”. Mai mult decat atat, insufla-i ideea de a nu invata pentru o nota mare (adica de a toci si a invata mecanic), ci de a invata tot timpul pentru a sti mai mult (invatare sistematica, logica). Experienta ne invata ca este mai util sa ai un copil optimist, istet si descurcaret, decat un copil stresat pentru notele de la scoala,care pierde contactul cu realitatea. Recompenseaza-l de fiecare data cand face un lucru bun, insa ai grija cum o faci (pentru a nu se invata sa faca lucruri bune doar pentru recompensa de la sfarsit). Nu intotdeauna binele este rasplatit in relatia cu ceilalti din afara familiei si s-ar putea sa aiba si dezamagiri. Tu insa lauda-l chiar si atunci cand isi exerseaza rabdarea si controlul impulsurilor, caci prin pasi marunti dar facuti in directia buna, va ajunge un om mare.


5. Discutati  deschis si impartasiti experientele voastre

Stiu ca esti mereu pe fuga si in criza de timp, insa nu neglija anumite aspecte. Intreaba-ti mereu copilul “Ce ai facut astazi?” si “Ce crezi ca poti face pentru a fi si mai bine?”. Sunt intrebari de la care pot porni discutii foarte interesante la fiecare sfarsit de zi. De asemenea, si voi, parintii, trebuie sa povestiti ce ati invatat la randul vostru. Invatati impreuna practicand ascultarea activa, care nu implica doar atentia la ceea ce iti spune micutul tau, ci si acordarea de feedback, precum: “Pot sa vad ca esti foarte suparat” sau “Cum te-ai simtit cand ti s-a spus asta?”. Ascultatorii activi isi dezvolta mai usor abilitatile sociale, astfel ca modul de a asculta ii modeleaza copilului tau un comportament adecvat. Si mai important, il va ajuta sa stapaneasca arta conversatiei si il va incuraja sa-ti impartaseasca tot ce se intampla in viata lui. Oferirea de informatii in timpul unei conversatii este o abilitate sociala importanta care ii va fi de folos piticului mai tarziu, in viata de adult. Arata-i ce inseamna empatia,abilitatea de a “citi” si intelege sentimentele celorlalti care, in situatii mai dificile, poate reprezenta o adevarata provocare. Copiii care pot vorbi deschis si sincer cu parintii lor despre orice au un grad de inteligenta emotionala mult mai ridicat. Nu-l pedepsi atunci cand nu este de acord cu tine sau cu anumite reguli, ci respecta-i parerea si ofera-i la randul tau explicatii. In acest fel il vei invata sa accepte si alte puncte de vedere, diferite de cel propriu, si sa stapaneasca gandirea critica, dezvoltandu-si in acelasi timp si abilitatile conversationale.

 

6. Fii chiar tu un exemplu!

Da! Caci, pana la urma, cea mai buna modalitate prin care ii poti inspira copilului tau dorinta de a invata tot timpul si de a se autodepasi, este prin oferirea propriului tau exemplu. Involuntar, copiii preiau multe dintre gesturile si atitudinea parintilor pe parcursul anilor. Cu alte cuvinte, copilul tau se comporta asa cum o faci si tu: daca te vede ca eziti in fata unei oportunitati de a invata ceva nou, la fel va proceda si el. Asadar, inspira-i dorinta de a invata si de a vrea sa stie, in timp ce tu, la randul tau, o cultivi pe a ta.

Nota obtinuta:
10 (41 voturi)
2457 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Cristina-Mocanu Miercuri, 23 Aprilie 2014

Etichete pentru acest articol:

educatie copii, pentru copii, despre copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Implicarea parintilor este foarte importanta in educatia copiilor si in tot ceea ce fac [..]
citeste si comenteaza
Se stie ca atunci cand este vorba de dat sfaturi, toata lumea este experta. De aceea, iti [..]
citeste si comenteaza
« Stii tu ce inseamna sa fii copil? Inseamna sa crezi in dragoste, sa crezi in [..]
citeste si comenteaza
Ia-ti o zi sau cateva zile in care sa retraiesti fiecare situatie in care ai fost ranit [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru zilele insorite care vor urma (si pentru cele ploioase, dar le preferam pe cele dintai), va [..]
citeste si comenteaza
Citim carti bune sau carti care ne fac bine. Carti educative, carti inspirationale si [..]
citeste si comenteaza
Educatia este cea mai puternica arma de care te poti folosi pentru a schimba lumea, spunea [..]
citeste si comenteaza
Ce poate fi mai frumos pentru o familie si mai ales pentru o mama, decat sa dea nastere unui copil? [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate