Lucruri inutile pe care parintii le cer copiilor. Esti parinte? Faci si tu asa?

Probabil ca stiai deja, dar iti reamintim si noi ca, din pacate, copiii romani sunt extrem de stresati comparativ cu restul copilor in Europa - si nu numai. Viata lor este intr-o continua competitie, alerta si spaima ca nu ar fi suficient de buni pentru a se ridica la nivelul asteptarilor celorlalti.

Ei bine, iata ca doar in sistemul general al copilor romani lucrurile functioneaza asa si aceasta pentru ca mentalitatea noastra nu se doreste schimbata, iar pentru parinti este ma important ce crede lumea decat fericirea propriului copil.

In felul acesta, o multime de copii incep sa fe presati sa faca niste lucruri absolute stupide ale caror urmari se transforma, desi tragic, in rezultate cu care parintele se poate lauda atunci cand se intalneste cu prietenii si colegii de munca. In tot acest timp, copilul este singurul care acumuleaza neincetat frustrare, oboseala si disperare pe care nu o poate striga.

 

Iata cateva dintre cele mai inutile lucruri pe care parintii le impun copiilor doar pentru ca, spun ei, in aceasta consta o buna educatie:

1. Parintele forteaza copilul sa “manance tot din farfurie”. De ce? Unii pentru ca ”ei au muncit, iar copilul isi bate joc, altii pentru ca ”alti copii nu au”, altii fara sa ofere copilului un motiv real, plauzibil. Nu, copilul nu ”creste mare” daca il fortezi sa manance tot, nici nu va fi mai sanatos.

2. Parintele ii cere copilului “sa vina acasa cu note mari”. Pentru ca vecinul are si el note mari si nu trebuie sa ne facem de ras in fata celorlalti, dar si pentru ca, luand note mari va lua premiu. Celebrul premiu care consta intr-o coronita pe care parintele sa o posteze pe Facebook. Pacat ca notele sunt irelevante pentru cunostintele copiilor si foarte multi aduna doar note…nu si cunostinte. Totusi, pentru parinte, carnetul de note ramane cel mai important.

3. Parintele ii cere copilului sa il depaseasca pe X sau sa fie la fel de bun precum el la Y materie pentru ca nu trebuie sa i-o ia nimeni inainte. Altfel spus, parintele, si nu copilul, este cel care nu accepta ca suntem diferiti si fiecare e mai bun decat celelalt la ceva. Nu trebuie sa fim buni la toate. Trebuie sa gasim copilului drumul pe care il iubeste, lucrul care ii face placere si sa il sprijinim in a se perfectiona in ceea ce are talent.

4. Parintele ii cere copilului sa urmeze cel putin trei activitati extrascolare doar pentru ca si colegul le urmeaza, chiar daca aceste trei activitati nu indeplinesc nici dorintele, nici necesitatile copilului. Sanatos ar fi ca fiecare parinte sa aiba grija sa urmareasca atent abilitatile copilului si sa il indrume intr-acolo fara frustrarea ca acesta nu este mai degraba priceput la ceea ce parintele isi doreste. Suntem diferiti si suntem, cu totii genii daca ne vedem de ceea ce facem cu adevarat bine. Altfel, putem socoti intotdeauna ca fiind ”prost” un elev care nu stie matematica, desi el este priceput la cu totul alte materii si invers…

5. Parintele pune inaintea sanatatatii copilului…imaginea sa in societate. Dintr-un exemplu concret, o mama cu o fetita foarte bolnava alege sa o tarasca, efectiv,  la scoala, desi medicul ii recomanda internare pentru salvarea vietii. Pentru ca familia sa se poata lauda cu fetita  care, bolnava fiind obtine totusi coronita, lasa pe plan secund sanatatea. La finalul anului, sprijinita de tata si atarnand ca o leguma fiarta, fetita urca pe scena si ia coronita. Jumatate de an mai tarziu, moare.

 

Parintele este direct responsabil de santatea fizica si mintala a copilului. De fericirea lui. De parinte depinde daca va avea un copil realizat sau un copil frustrat, care se va considera toata viata un ratat doar pentru ca, la un moment dat in viata, un lucru nu ii iese. De parinte depinde inteligenta emotionala a copilului si mare parte din reusitele lui. Iar fericirea si reusitele nu au legatura cu gura lumii, nici cu colegii, nici cu temele, nici cu carnetele intestate de 10.

Invata sa iti intelegi copilul, sustine-l si descopera-l. Altfel, il vei creste in reprosuri si ii vei transmite dezamagirea care ii va ruina viata de adult.

Niciun copil nu este PROST. Este doar diferit si este talentat la altceva decat ceilalti. Dar cata vreme nu ii vei scoate la lumina talentul, ci ii vei cauta slabiciunile, acestea il vor defini!

De tine depinde!

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
1764 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Luni, 24 Octombrie 2016

Etichete pentru acest articol:

sfaturi pentru parinti


S-ar putea sa va intereseze si:

Atunci cand un copil are o problema de pronuntie, cei care sesizeaza poate cel mai rapid [..]
citeste si comenteaza
Imagineaza-ti ca suntem in anul 2040. Copilul tau, acum inca la gradinita, este adult [..]
citeste si comenteaza
Probabil ca orice om are un viciu. Cand spunem: “viciu” ne gandim la a fuma, la a [..]
citeste si comenteaza
Copiii nu sunt neaparat cei mai buni prieteni ai fructelor si legumelor. Insa ei au mare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Multi ocolesc subiectul, si mai multi cred ca este vorba despre ceva ce intalnim, in principiu, [..]
citeste si comenteaza
Iata o poezie sensibila, frumoasa si care sigur te va incanta, indiferent de varsta, prin spiritul [..]
citeste si comenteaza
Certurile domestice. O problema mult prea accentuata a cuplurilor de astazi. Ne certam tot timpul [..]
citeste si comenteaza
Iubesti - când ulciorul de-aramă se umple pe rând, de la sine... [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate