Laudarea excesiva a copilului
Intr-o lume in care sistemul bazat pe cunostinte si relatii functioneaza la cote inalte, foarte multi copii sai adolescenti nu mai cunosc sentimentul implinirii de sine prin fortele proprii si se scalda intr-o comoditate in care lucrurile se asaza la o bataie din palme, a parintilor, in fata lor.
Copiii care nu au luptat pentru ce au si pentru care parintii organizeaza orice pas numindu-l apoi reusita, sunt cei care pierd esentialul din procesul motivational si al ambitiei. Nu se pot bucura de nimic din ce obtin pentru ca altcineva a obtinut deja pentru ei, iar bucuria s-a injumatatit.
Te intereseaza: Educatia copilui astazi - 3 provocari majore.
Parintii care au copii neputinciosi, au tendinta exagerata de a-i lauda
Parintele care vede ca nu se poate lauda cu “un copil model” asa cum i-ar placea, constienteaza neputintele acestuia si pentru ca situatia ii permite, are grija sa ii ofere ceea ce se numeste ”o imagine” cu care sa se poata lauda in fata celorlalti.
In felul acesta, copilul are trecerile realizate intr-acolo unde isi doreste, pentru ca parintele isi permite. Iar parintele incepe sa se laude cu “realizarile” copilului, cu toate ca stie ca nu-i apartin. Insa nevoia de a arata lumii ce face copilul lui, parintele ii devine un PR iscusit si incepe sa il laude. Desi el stie ca totul se datoreaza relatiilor lui si nicidecum copilului, continua sa il laude.
Aceasta tendinta apartine cu precadere parintior care au copii neputinciosi.
Un parinte care are un copil ce isi croieste pe propriile forte drumul, nu are niciun interes sa il laude pe acesta la orice pas si la orice cuvant. Pentru ca nu este interest sa il scoata in evidenta in fata lumii. El reuseste singur sa atraga admiratia, nu trebuie promovat.
Parintele copilului neputincios insa, simte nevoia permanenta de a se lauda cu ceea ce este si face copilul lui pentru ca simte nevoia permanenta de a-l ajuta sa fie apreciat. Multa lume se inclina in fata acestei reclame pentru ca putini stiu care este, de fapt, realitatea.
De cand retelele de socializare au devenit un promoter extraordinar de rapid, acesti parinti posteaza necontenit cate ceva despre copilul lor si apoi numara like-urile primite.
Like-urile vin si ele din partea celor are au ceva de castigat de pe urma familiei in cauza si intr-un numar mai mic, de la cei care nu cunosc adevarul. Ar exista si categoria celor care stiu povestea copiilor, a familiei si felul in care s-a dus lupta pentru o imagine care sa poata face fata lumii.
Laudarea copilului nu este sanatoasa. Copilul trebuie lasat sa faca lucrurile singur, sa razbata singur, sa-si obtina singur admiratia si aprecierea. Nu este nevoie de promovarea copilului, nu este necesar ca lumea sa stie ce face copilul tau. Multi copii fac lucruri minunate si Facebook-ul nu este plin de realizarile lor - obtinute pe merit chiar!
Este important sa ai, ca parinte, macar decenta de a nu defila cu realizarile cumparate. Le-ai cumparat, foarte bine. Dar nu uita sa te pastrezi decent. Lasa-l sa-si castige singur respectul si admiratia, nu-i baga oamenilor pe gat!
Dar si decenta parintelui este un alt subiect de dezbatut.
Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 24 Septembrie 2015
laudarea copilului, laudarea excesiva copil, merite copil
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?