Educatia Copilului Astazi - 3 Provocari Uriase

Ideea acestui articolul porneste de la o discutie care mi-a trecut pe la urechi in metrou. O doamna eleganta, trecuta bine de 65 de ani, ii explica cu inflacarare unei tinere ca romanii nu fac copii din lenea de a-i creste si din egoism. Pe acelasi ton grav declara ca ”natalitatea nu a fost intr-atat de scazuta nici in vreme de razboi” , iar ”acum este mai usor ca niciodata sa ai grija de cei mici”.

Argumentele doamnei: cei 7 ani de-acasa au ramas o poveste odata cu aparitia clasei zero si a educatiei pe care cadrele didactice “sunt datoare” sa o faca; parintii au mai multe resurse financiare pentru ca lucreaza amandoi, femeile au acces la pregatire universitara si au inceput sa castige tot mai bine; au disparut conflictele armate, cel putin in Romania; televizorul iti tine copilul ocupat cat faci mancare si apoi … nu mai stiu, era statia la care trebuie sa cobor.

Poate avea dreptate sau poate nu, cert este ca automat mi-au trecut prin gand cel putin 3 mari provocari pe care le presupune cresterea urmasului astazi, comparativ cu vremurile apuse.

 

Educatia financiara - o necesitate

Perioada comunista. Parcursul unei vieti era previzibil: terminai scoala, te angajai sau “te angaja” statul undeva, urmau casatoria, copiii si pensia. Leafa, mai mica sau mai mare, se dadea in numerar, pe semnatura, fiecarui angajat la sfarsitul de luna. In multe cazuri primul job era si ultimul, iar venitul - cum nu se poate mai constant!

Cheltuieli existau bineinteles si atunci, insa in lipsa societii de consum din zilele noastre, oamenii nu erau nefericiti pentru ca nu au achizitionat masina X sau ceasul Y, iar sumele risipite pe astfel de mofturi erau mult mai mici.

La momentul actual, dincolo de faptul ca dinamica pietei (implicit a locurilor de munca) are un ritm ametitor, avem de tratat cu banci, carduri de debit, carduri de credit, comisioane si multi furnizori de servicii: telefonie mobila, cablu, internet, plus asigurari de viata, asigurari de sanatate private etc

In acest context se impune de la sine o educatia financiara a copilului de la varste cat mai mici. Lipsa acesteia a fost extrem de bine scoasa in evidenta in perioada de crestere economica din anii 2007 - 2008 cand romanii s-au grabit sa isi faca rate pe care ulterior n-au avut cum sa le mai achite. Si nu sunt de condamnat, nu le-a tinut nimeni prelegeri despre investitii pe termen mediu si lung, cum sa economiseasca, cum sa minimizeze costurile inutile, cum sa isi prioritizeze cheltuielile.

Daca relatia unui copil cu banii se rezuma la “imi da mama de covrig” e posibil ca mai tarziu acelasi copil, devenit adolescent, sa sufere cumplit cand ai sai parinti nu ii cumpara un telefon scump asa cum au unii colegi.

 

Sexul si internetul

Internetul ne-a influentat semnificativ stilul de viata, noua, dar inchipuiti-va ce impact are asupra copiilor care au crescut cu smartphone-ul in mana si nu pot face comparatie cu nimic de trecut. Ei sunt cei mai vulnerabili, isi impartasesc viata pe internet, traiesc in online si sunt bine informatii cu privire la subiecte pe care cei dinaintea lor nu le gandeau nici in liceu, vizez in principal sexul si tot ce tine de viata sexuala.

Consecinta fireasca: generatii din ce in ce mai precoce carora parintii trebuie sa le faca fata. La modul teoretic si ideal, cele doua parti (adult - copil) discuta pe marginea preocuparilor ultimului, in realitate lucrurile nu stau chiar asa. Indiferent de cat de prietenos si apropiat de odrasla este un parinte, sunt niste bariere psihologice peste care nu se trece, iar fiul/ fiica va citi oricum aberatiile care circula necontrolate pe internet.

Imaginati-va scena: “Mama draga ai vreun sfat pentru mine, diseara am vorbit cu doi colegi s-o punem de-un sex in grup?”.

In randul parintilor mai tineri, comparativ cu cei educati temeinic in Epoca de Aur, gradul de toleranta si deschiderea catre subiecte din categoria -sex- este mai mare, insa si aici intervin dificultati. Un copil care s-a “documentat” din filmele porno, nu are efectiv de ce sa isi mai intrebe tatal ori mama.

 

Alimentatia

Traim intr-un mediu obezogen si asta se vede. Copii capata proportii de la varste din ce in ce mai mici, iar grasimea in sine nu ar fi cel mai mare inamic daca nu ar exista urmarile sale: boli cardiovasculare, diabet, probleme de fertilitate si toate cele.

Fast food-urile sunt in orice statie de ratb, portiile din ce in ce mai mari, mancarea multa, procesata si ieftina.

Greu de convins un prichindel ca burgerul delicios nu face bine, greu de supravegheat ce isi cumpara acesta la scoala, in pauza. Nici nu se mai pune la socoteala presiunea grupului de prieteni. Adulti in toata firea au probleme de incredere in ei si stima de sine, care pot fi asteptarile de la o personalitate in formare?

Mai mult, pentru a pregati mese hranitoare este nevoie de timp, ori tocmai aceasta este resursa care pare sa lipseasca in secolul vitezei. Constient sau nu, o pizza, o mancare semi-preparata este solutia cea mai la-ndemana cand ajungi la orele tarzii de la birou.

Pe langa mancare, acesti copii nu isi consuma energia specifica varstei. Programul de la scoala se tot prelungeste direct proportional cu materiile tot mai numeroase; televizorul, laptopul, tabletele ii tin confortabil in pat; spatiile din jurul blocului, altadata locuri de joaca, sunt tixite de masini si maidanezi. Sincer, esti la job, nu te simti mai confortabil stiindu-ti copilul acasa, la PC, decat in spatele scarii?

Un articol de: Alexandra Florentina Matei

Nota obtinuta:
10 (10 voturi)
2006 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 04 Februarie 2015

Etichete pentru acest articol:

educatia copiilor, despre copii, pentru copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Multe si felurite sunt povestile din folclor care circula pe tema relatiei controversate [..]
citeste si comenteaza
Adesea auzim stiri socante referitoare la consecintele negativiste ale dependentei de [..]
citeste si comenteaza
Stim ca educatia copilului tau este cea mai importanta; la fel si modul in care el isi [..]
citeste si comenteaza
Am reusit cu ajutorul doctorului pediatru , sa cresc un voinicel sanatos si frumos... dar [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

In timpul verii obisnuim sa consumam cat mai multe legume si fructe pentru a ne vitaminiza si [..]
citeste si comenteaza
Motto: Prietenia si comunicarea sincera din cadrul ei vindeca toate fisurile sau ranile pe care [..]
citeste si comenteaza
Nici n-am simtit cum au trecut cele aproape trei ore pe care mi le-am petrecut la biroul din Sala [..]
citeste si comenteaza
Loreen este mare castigatoare a trofeului Eurovision 2012 [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate