Competente pentru viitor – cum arata copilul viitorului, care sunt abilitatile care garanteaza succesul?
Imagineaza-ti ca suntem in anul 2040. Copilul tau, acum inca la gradinita, este adult si isi cauta drumul profesional, un job bun, satisfacator, care sa insemne mai mult plata unor facturi. Isi cauta locul in care sa se regaseasca, sa se simta implinit, sa se bucure de rezultate.
Cum se simte el? E pregatit pentru esec, pentru imbratisarea succesului? Dar pentru provocarile inopinate pe care viata i le rezerva? Detine acele skilluri, atat de necesare pentru reusita? Este el pregatit pentru viata?
Iti propun un exercitiu de imaginatie
Probabil nu te-ai provocat niciodata la un astfel de exercitiu de imaginatie. De regula, sa recunoastem, suntem tentati sa luam lucrurile pas cu pas, sa ne bucuram cat mai mult de perioada copilariei, dar sa nu ne gandim prea mult la viitor. Cel putin nu atat de analitic. Si nu este un lucru rau, atentia oferita prezentului conteaza enorm, insa tocmai ea ar trebui sa construiasca viitorul sigur si luminos al copilului.
Dincolo de numeroasele pregatiri profesionale pe care suntem tentati sa le investim in educatia copiilor nostri, adevarata pregatire este aceea pentru viata. Iar pregatirea pentru viata inseamna deprinderea, inca din copilarie, a catorva abilitati necesare copilului viitorului.
Indiferent de ocupatie, fiecare angajator va astepta de la colaboratorii sai…capabilitate. Iar aceasta inseamna, inainte de toate, abilitatea de a rezolva probleme, de a se incadra in termeni limita, de a lucra cu calm, de a vedea neasteptatul ca pe o provocare, nicidecum ca pe o presiune. Conteaza foarte mult cum invatam, nu atat ce invatam. Nu este suficient sa acumulam informatie, este esential sa stim sa o triem, sa o procesam, sa o folosim la momentul potrivit, intr-o maniera eficienta.
Cele 5 abilitati ale viitorului
Daca exercitiul de imaginatie te-a pus pe ganduri, te invit sa eliminam orice urma de teama si nesiguranta, si sa descoperim impreuna care sunt cele 5 abilitati de care copilul viitorului are nevoie. Niciodata nu este tarziu, asa ca poti incepe oricand sa lucrezi sau sa perfectionezi aceste abilitati, astfel incat sa iti ajuti copilul sa paseasca increzator catre viitor.
Abilitatile copilului din secolul XXI
Leadership-ul
Este leadership-ul o abilitate? Da, cu siguranta este. Si este una a viitorului. Copilul care deprinde abilitati de leadership – socializare, colaborare, gandire analitica, gandire creativa – este adultul care isi va putea atinge telurile. Nu trebuie, in mod obligatoriu, sa isi dezvolte propria sa afacere, insa va detine toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru, iar daca nu, pentru a se adapta oricarei situatii si a se integra in proiectele care il reprezinta, ducandu-le la capat cu brio.
Ca parinte, nu este deloc dificil sa observi spiritul de leader la copilul tau; copiii au personalitate, au tendinta de a-si impune punctul de vedere, de a face ceea ce doresc, de a dedica timp activitatilor care ii bucura, precum si de a le refuza pe acelea care nu-i aduc entuziasm. De ce acest spirit nu este intretinut? Din varii motive: nevoie de control asupra copilului, teama parintelui ca nu este tocmai o atitudine corecta. Insa sustinut in mod sanatos si echilibrat, spiritul de leader inseamna o abilitate excelenta, pentru care copilul tau iti va multumi mai tarziu.
Gandirea creativa – ce e gandirea creativa?
Gandirea creativa, concept utilizat si sub numele de gandire out-of-the-box este un tip de gandire foarte des intalnit in afaceri si arte – si se refera la a face lucrurile diferit, a gandi diferit, la a cauta acele cai nebatatorite. Suntem tentati sa cautam varianta cea mai usoara, sa stam in zona de confort, insa rareori realizam ca acest lucru nu poate duce la evolutie.
Ideile deja existe sunt ale altora, caile incercate de ei nu isneamna obligatoriu ca ne vor duce si pe noi catre aceleasi rezultate, iar incadrarea in alegerile coelctive nu ne garanteaza nici ea reusita. Este adevarat, nu inventam noi roata, insa gandirea creativa ne ajuta sa o reinventam! Doar pentru ca X a reusit urmand un anumit pattern - nu inseamna ca acela este universal valabil. Asadar, aici intervine gandirea creativa.
Cum il ajuta gandirea creativa pe copilul tau?
Simplu. Ii permite sa nu ramana blocat in esec, in erorile de care s-a lovit in incercarile sale, dar mai ales, gandirea creativa ii ofera oportunitati infinite. Copilul are nevoie sa incerce permanent lucruri noi, sa fie pus in fata unor probleme similare, dar cerandu-i-se sa le gaseasca mereu alte rezolvari. Acest lucru il va determina sa inteleaga cum poate lucra cu creierul sau, cum il poate modela si cum se poate baza pe plasticitatea acestuia. Da, credintele noastre ne construiesc realitatea! Si este necesar ca un copil sa stie ca puterea este interiorul sau!
Ce face diferenta intre un copil caruia ii este dezvoltata gandirea creativa si unul caruia nu?
Succesul. Din pacate, contrar credintelor false, invechite, nu notele fac diferenta intre un viitor adult reusit si unul care inca isi cauta drumul, cat mai ales modalitatea in care acestia invata, criteriile pe care se bazeaza in procesul invatarii. Sa luam un exemplu simplu, comun, foarte frecvent intalnit: Limba Engleza. Majoritatea copiilor urmeaza cursuri de limba egleza. Insa nu toti ajung sa se bucure de rezultate sau sa poata folosi aceste cunstinte. De ce? Din acelasi motiv: modalitatea de invatare.
Astazi, modalitatea de invatare trebuie sa fie moderna, energica, interactiva. Sa provoace copilul sa isi inteleaga emotiile, nevoile, dorintele, sa devina constient de sine. Toate au legatura. Planul profesional nu se mai delimiteaza drastic de planul emotiilor. Inteligenta emotionala este cea care chiar face diferenta.
Din viitorul de succes al copilului face parte gandirea creativa. Aceasta il va ajuta sa gaseasca solutii…acolo unde toti ceilalti se lupta cu problema. Iar aceasta ii va dezvolta copilului inca o abilitate esentiala pentru viitor: inteligenta emotionala.
Inteligenta emotionala
Despre inteligenta emotionala se vorbeste frecvent, insa atentia cuvenita ei nu este inca atat de sporita.
Ce este inteligenta emotionala?
Toti suntem genii. Insa daca judecam un peste dupa abilitatea sa de a se urca in copaci, el va trai toata viata cu impresia ca nu este destept." Albert Einstein.
Inteligenta emotionala presupune cunoastere de sine, cunoasterea emotiilor, gestionarea lor, folosirea lor in maiera constructiva. Un copil care isi dezvolta gandirea creativa este provocat sa isi dezvolte inteligenta emotionala: sa isi puna intrebari legate de ceea ce simte, sa inteleaga ce ii cauzeaza tristete, ce ii aduce bucurie, cum ar putea sa le gestioneze, sa le dozeze in momentele cheie ale vietii. Inteligenta emotionala traseaza linia intre aceia care reusesc, pentru ca nu se lasa coplesiti de emotii, ci le folosesc constructiv, in favoarea lor, si aceia care ofera emotiilor control total…si pierd.
Auzim frecvent “nu e bine sa ai emotii”. Ba da, este chiar esential. Pe baza lor construim tot ce e mai frumos. Insa este nevoie sa invatam sa lucram cu ele, sa le acceptam, sa nu le permitem sa ne doboare, ci sa ne ridice. Iata de ce inteligenta emotionala este o abilitate a viitorului. Trebuie sa stii sa folosesti calculatorul, insa trebuie, la fel de bine, sa stii sa stii sa iti folosesti emotiile.
De ce inteligenta emotionala este o competenta a viitorului si cum contribuie la succesul viitorului adult?
Potrivit lui Daniel Goleman, autorul celei mai inovatoare si revolutionare carti despre inteligenta emotionala a propus doua mari idei, legate de aceasta:
- inteligenta emotionala (EQ) insumeaza circa 67% din abilitatile si competentele necesare pentru ca un lider sa obtina performanta superioara.
- aceste abilitati si competente conteaza de 2 ori mai mult decat expertiza tehnica (pe subiectul meseriei) si IQ-ul.
Iata cum suntem direct responsabili pentru succesul copiilor nostri, la varsta adulta. Succes profesional fara inteligenta emotionala? Nu prea: secolul XXI le aduce impreuna, iar practica o dovedeste. Inteligenta emotionala face diferenta intre esec si succes. Sa recunoastem, emotiile noastre ne impiedica sa ne indeplinim visurile, adesea. Viitorul este unul care ofera si cere spirit antreprenorial. In antreprenoriat, inteligenta emotionala este baza.Pentru ca aceasta inseamna: creativitate, gandire critica, comunicare clara, concisa, colaborare, adaptabilitate, gestionarea emotiilor, incredere in fortele proprii.
Iata cat de simplu am descoperit secretul succesului!
Photo by: pexels.com
Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 01 Aprilie 2020
cum sa cresti copilul
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?