Sfaturi de la logoped: cum il ajuti pe copil sa-si corecteze pronuntia in fata oglinzii

Atunci cand un copil are o problema de pronuntie, cei care sesizeaza poate cel mai rapid acest lucru sunt profesorii din invatamantul prescolar, adica educatorii din gradinite. Pentru ca dispun de cunostinte in acest domeniu si pentru ca au de a face cu multi copii, cu diverse tipologii, cadrele didactice au abilitatea de a depista cazurile respective si de a le face recomandari parintilor sa-l duca pe micutul lor la un logoped pentru copii, pentru a primi ajutorul de care are nevoie.
Care este rolul parintelui in eficienta terapiei logopedice
Evident ca sunt si unii parinti care depisteaza inainte de a-si integra copilul in colectivitate ca acesta are anumite probleme de pronuntie sau ca manifesta o intarziere in dezvoltarea vorbirii si atunci, cel mai indicat este de asemenea sa ajunga la logoped
Logopedul este un specialist care, folosind o metoda de terapie specifica, il indruma pe copil sa pronunte in mod corect anumite sunete, in functie de caz. Scopul sau este de a inlatura tulburarile de limbaj, de a stimula si dezvolta limbajul, determinandu-l pe copil sa aiba o dezvoltare psihica normala si sa-si valorifice la maximum propriile capacitati. Logopedia are astfel aceasta putere de a-l ajuta pe copil sa dezvolte relatii sanatoase cu familia si cu toti cei din jurul sau, beneficiile fiind pe termen lung.
Pentru ca terapia logopedica sa fie cu adevarat eficienta, este important si aportul parintelui. Acesta va mentine o relatie deschisa cu logopedul, fiind sfatuit de specialist cum si cand sa intervina acasa. De regula, rolul parintelui in terapia logopedica este acela de a-l incuraja pe micut sa exerseze si de a-i prezenta exercitiile sub forma de joc, conform indicatiilor terapeutului.
Tehnica oglinzii: un exercitiu eficient de corectare a pronuntiei
In multe cabinete de logopedie, se afla o oglinda. Sa fie oare o coincidenta? Bineinteles ca nu. Acest obiect simplu, in aparenta, are un rol important in terapia logopedica, tocmai pentru ca ii ajuta pe cei mici sa se relaxeze, le ofera siguranta si ii ajuta sa se deschida mai usor.
Potrivit specialistilor de la Priority Clinic, un logoped se foloseste de oglinda pentru a face cateva exercitii utile in deprinderea pronuntiei corecte. Atunci cand se afla in fata oglinzii, copilul poate vedea mai usor, intr-o atmosfera ludica, miscarile corecte ale buzelor, maxilarului si ale limbii efectuate de terapeut pentru a emite anumite sunete.
Tehnica presupune ca logopedul sa stea in spatele copilului, ambii cu fata la oglinda. Astfel, cel mic isi poate corecta intr-un mod simplu si usor pronuntia acelor sunete deficitare. Exercitiile de microgimnastica a gurii si cele de respiratie vor fi repetate cu bucurie de catre copii, avand in vedere ca vor trata intregul proces ca pe o joaca si o relaxare, intr-un cadru favorabil pentru invatare.
La recomandarea terapeutului, parintii pot repeta si acasa impreuna cu micutii aceste exercitii, iar in acest fel corectia pronuntiei se va face intr-un timp mai scurt, avand in vedere ca, de regula, „repetitia este mama invataturii” dupa cum se spune in popor.
In concluzie, unele exercitii de logopedie pot fi repetate si acasa, dar este necesar ca parintele sa tina cont de indrumarile specialistului. In acest fel, copilul este ajutat mai mult sa-si corecteze anumite defecte de pronuntie.
Postat de: A-Editor Miercuri, 18 Mai 2022
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza