Aminteste-i celui mic cat de placut e sa citesti!

“Cum pot sa imi determin copilul sa citeasca din nou? Cand era mai mic, ii placeau la nebunie cartile si povestile, dar acum sta numai pe internet sau isi pierde timpul cu jocurile video”, se plang adesea parintii.

Cel mai important aspect, atunci cand vrem sa-i convingem pe copii sa citeasca, este sa le reamintim bucuria unei lecturi. Prima intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem ca parinti este daca, prin insistenta noastra fata de carti, le distrugem sau nu sentimentul de placere atunci cand deschid o carte.

Pentru copiii foarte mici, cititul unei carti este unul din modurile prin care parintii isi arata afectiunea. Toti membrii familiei stau in jurul bebelusilor, ii alinta si incearca sa le faca pe plac. Pentru ei, o poveste citita este un lucru la fel de minunat ca un biberon cu lapte cald. Lectura si cartile devin astfel o dovada in plus de afectiune din partea celor mari si o activitate extrem de placuta pentru copii.

Timpul trece si copiii cresc, iar scoala le cere sa invete singuri sa citeasca. Astfel, sentimentul de placere si confort se poate transforma intr-o corvoada. Uneori inceputul este greu, copiii nu reusesc din prima sa citeasca si resimt presiunea si asteptarile apasatoare ale parintilor si ale profesorilor. Textul din fata lor nu mai este carticica preferata, pe care le-o citeau parintii sau bunicii, ci un pasaj oarecare. Prin urmare, cititul devine o responsabilitate suparatoare, o datorie pe care trebuie sa o duca la bun sfarsit, uneori frustrati, alteori plictisiti.

In acelasi timp, parintii fac marea greseala de a se retrage si de a-si lasa copiii sa-si dezvolte independent abilitatea de a citi. Nu le mai citesc, gandindu-se ca e mai bine sa descopere singuri lectura. Aceasta conceptie este total gresita. Din contra, acesta este momentul cand cei mici au nevoie de o voce calda care sa le citeasca si sa le aminteasca de bucuria lecturii. Fara sa simta din nou aceasta placere, copiii vor considera cititul o indatorire greoaie. Prin urmare, datoria parintilor este sa le reaminteasca celor mici bucuria de a deschide o carte si sa gaseasca modalitati de a face aceasta bucurie permanenta.

In cazul celor mai mici cititori, este esential sa le creem un mediu placut, confortabil, in care sa citeasca, cu o lumina buna si fara alte lucruri care sa le distraga atentia (un televizor aprins sau persoane care sa se plimbe prin camera). Putem stabili impreuna un loc anume si un moment al zilei unde sa citim, deoarece, pentru copii, ritualurile sunt foarte importante.

In cazul copiilor mai mari, trebuie sa le punem cartile la dispozitie, oricand si oriunde: in bucatarie, in baie sau in masina. Este foarte bine ca acestia sa fie mereu inconjurati de materiale pe care le pot citi. In plus, ar trebui sa-i ducem regulat in librarii, sa se bucure de gama larga de titluri din jurul lor si sa le aleaga pe acelea care le plac.

De asemenea, este foarte important sa le demonstram copiilor cum cititul ii poate ajuta in activitatea de zi cu zi: le aratam o reteta culinara si preparam mancarea dupa citirea acesteia, asamblam o jucarie urmand instructiunile sau mergem la magazin si gasim produsele de care avem nevoie, citind pe ambalaje. Este indicat ca cei mici sa se simta implicati si sa inteleaga cat de important este cititul in viata lor.  

Editura Cartea Copiilor ofera multe carti pentru varste mici – “Prima mea carte despre culori”, “Prima mea carte despre numere” (editii bilingve, in limba romana si in engleza), “Omida mancacioasa” si “Vrei sa fii prietenul meu?”. Toate acestea au pagini cartonate si colturi rotunjite, pentru a avea caracteristicile unor adevarate jucarii, atractive, rezistente si mai ales sigure pentru bebelusi.

 

Pentru copiii mai mari, Cartea Copiilor pune la dispozitie povesti cu talc insotite de ilustratii de valoare, create de artisti renumiti la nivel international: Anita Jeram („Ghici cat de mult te iubesc”), Nami Adachi („Scoala ursilor”), Silke Leffler („Balul florilor”) sau Mauri Kunnas („Mos Craciun”).

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2920 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Joi, 20 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

lectura, citit carti, carti povesti, editura Cartea Copiilor, pentru copii


S-ar putea sa va intereseze si:

Adesea auzim stiri socante referitoare la consecintele negativiste ale dependentei de [..]
citeste si comenteaza
Nu-ti place cum suna, nu? Ti se pare ca este aberant, consideri ca doar asa il pui la [..]
citeste si comenteaza
Cand eram copil ma tot intrebam de ce cactusul acela cu frunza lata si tepi foarte mari [..]
citeste si comenteaza
In ultima decada, toata lume face copii pentru ca “asa trebuie”. Daca inainte aceasta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Craciunul, in afara de insemnatatea lui religioasa, este o sarbatoare a familiei. In aceste clipe [..]
citeste si comenteaza
Anotimpul rece aduce cu sine necesitatea unui meniu care sa aiba grija ca orgnismul sa se bucure de [..]
citeste si comenteaza
A incepe sa-i citesti unui copil chiar de la nastere nu este o pierdere de timp, asa cum poate cred [..]
citeste si comenteaza
Cauti bijuteria perfecta pentru o persoana draga din viata ta? Daca vrei sa alegi un colier sau un [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate