Parinti creativi, copii imaginativi
“Creativitatea nu inseamna sa gasesti un lucru, ci sa faci ceva din el după ce l-ai gasit.” (James Russell Lowell)
Cuvintele lui Lowell, poet si critic literar, descriu atat de bine o fateta a lucrurilor pe care dorim sa vi le transmitem, adulti si parinti, despre cat de important este sa implicati copiii in procesul de creatie al propriilor jocuri, jucarii sau in activitati artistice.
Toate lucrurile pe care le strangem si apoi suntem nevoiti sa le aruncam dupa ce le folosim (cutii, sticle, bucati de materiale etc.) stau marturie unor potentiale de creatie pe care societate de consum ne pacaleste sa le abandonam, considerandu-le inutile. Inutilitatea unui lucru folosit depinde fie incapacitatea noastra de a ne imagina cum ar putea fi resemnificat si reutilizat, fie de lipsa noastra de disponibilitate (“Nu am timp”, “E o prostie, nu sunt colectionar de nimicuri” etc.).
Daca in viata de adult nu gasim un sens in aceasta reutilizare, atunci cand interactionam cu copiii si dorim sa le dezvoltam imaginatia, dorim sa-I ajutam sa se dezvolte armonios si sa le transmitem anumite valori (cum ar fi grija pentru mediu, cooperarea) este bine sa luam in considerare faptul ca deseori cele mai simple si banale lucruri ii pot incanta pe copii peste masura. Iar daca adaugam la acest entuziasm extraordinar al copilariei si prezenta, contactul cu noi, atunci suntem pe drumul cel bun spre a crea o relatie sanatoasa.
Mai jos gasiti cateva exemple de lucruri din casa pe care cei mai multi dintre noi le aruncam dupa o anumita perioada de timp. Va lansam provocarea de a va imagina cum le puteti folosi in jocul cu copilul, fie ca sunteti parinte sau adult care interactioneaza cu copiii.
Asadar, ce puteti face din…?
Acesta este un exercitiu foarte bun pentru a intra in contact cu propria capacitate creativa astfel incat mai apoi sa transmiteti descoperirile cu aceesi deschidere si bucurie copiilor.
Desi suntem fiinte creative, indiferent la ce nivel se manifesta acest aspect, undeva pe traseu invatam sa ne impunem limite. Exista limite sanatoase care trebuie transmise copilului pentru a-si modela comportamentul si a se adapta la societatea in care traieste, dar sunt si limite toxice: cele care impiedica exprimarea libera a ideilor, care critica micile acte de creatie, care impun perfectiunea, desi suntem toti de acord, cel putin declarativ, ca ea nu exista.
Copiii sunt foarte receptivi fata de atitudinea pe care o au adultii relevanti din jurul lor in raport cu diferite aspecte ale vietii. E important sa ii incurajam sa creeze, sa experimenteze, fiind alaturi de ei, impreuna in intreg procesul, nu doar in galerie, scandand prin vorbe “Hai ca poti!”, “Incearca!”. Asadar, cum altfel decat prin a va urma propriul exemplu sa invete copiii sa-si foloseasca imaginatia si creativitatea?
Poate va intrebati de ce realizam o serie de workshopuri despre jocuri, joaca si lucruri amuzante cu adultii si nu cu copiii, cei care sunt vizati. Ne dorim ca parintii si adultii in general sa devine ei insisi surse de inspiratie pentru timpul de calitate petrecut impreuna cu copiii, pentru nevoia lor de dezvoltare si de cunoastere a lumii din jur. Exista in jur multe ateliere creative destinate copiilor. Oare acele seminte ale interesului fata de arta, fata de creatie, sunt ingrijite si crescute si acasa, in mediul familial, cel mai important din viata unui copil? Parintii incep ei insisi sa picteze si sa deseneze cu cei mici trecand peste propriile limite pe care si le impun: “Dar nu am talent!”, “Nu am mai pictat de cand eram mic”?
Pentru a avea un copil care-si foloseste imaginatia, care are rabdare sa-si construiasca jocul si joaca din te miri ce, avem nevoie de parinti si adulti care sa stimuleze constient, prin participare si implicare in activitati, aceasta tendinta si inclinatie atat de pretioasa a copilariei.
Detalii despre programul Merci mami, click aici www.mercimami.ro.
Postat de: A-Editor Joi, 05 Noiembrie 2015
ateliere copii, dezvoltare personala
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa te imbraci la o cina romantica? 5 sfaturi utile
- Drepturile pasagerilor: tot ce trebuie sa stii inainte de zbor
- Ce trebuie sa stii despre asigurarea RCA cand inchiriezi o masina?
- Beneficiile utilizarii produselor de curatenie profesionale in gospodaria ta
- 3 sfaturi utile pentru curatarea si intretinerea pardoselilor