Importanta sprijinului familial in situatii de “rascruce”

Societatea de astazi se caracterizeaza printr-o puternica globalizare si dorinta de reusita in cariera, care este umbrita de actuala criza financiara. Este greu de anticipat cum va evolua piata economica in decursul lunilor următoare, dar previziunile nu sunt tocmai pozitive. Mulţi dintre noi se confrunta cu probleme de ordin economic datorita inghetarii salariilor, ajustarilor salariale sau, mai rau, restructurarilor, toate acestea raportate la cresterea alimentelor si taxelor. In cadrul unei familii pot aparea frustrari din partea unui membru - care se confruntă cu una dintre problemele enumerate - raportat la succesul si asteptarile celorlalti. Presiunile acestuia sunt de ordin afectiv si psihologic si pot duce la o oarecare debusolare si sursa de stres daca nu gaseste sprijin din partea familiei.


Fiecare dintre noi considera familia, grupul social din care face parte asemenea unui scut protector împotriva agresiunilor de orice fel, acest “gatekeeper” de care tinem seama în luarea deciziilor semnificative.

Imprevizibil se pune intrebarea Ce este de facut in cazul in care ceilalti au asteptari mult mai mari de la noi? In aceasta situatie individul este supus riscului de a intra intr-un decalaj emotional si poate cadea prada tentatiilor nocive (gen droguri, bautura etc). Atitudinea noastra are anumite consecinte, influente mai mici sau mai mari asupra comportamentelor celorlalti - de exemplu, comportamentul de imitare; nu trebuie sa ne scape din vedere ca suntem un model pentru copiii nostri, fratele, sora mai mici si prietenii nostri, de aceea trebuie sa ne reglam comportamentul intr-o maniera responsabila si potrivita situatiei ca atare.


O prima solutie ar fi impartasirea celorlalti a ceea ce simtiti, ceea ce credeti si - in functie de dificultatea personala - urmarea unor cursuri de calificare, recalificare profesionala sau aprofundarea unui domeniu deja cunoscut pentru cresterea sanselor de reusita. Dar atitudinea familiei poate avea radacini mai adanci, mai profunde - de genul consecinte ale unui mediu familial nearmonios bazat pe certuri sot - sotie, ceea ce face dificila solutionarea presiunilor zilnice sau conflictelor.

In concluzie, sa nu uitam ca norocul - cum il numesc unii dintre noi, eu ii spun ajutor divin - vine de multe ori atunci cand ne asteptam mai putin, sa nu deznadajduim si sa nu ne pierdem niciodata speranta pentru ca viata noastra ar fi si mai mult umbrita. Nu este gresita afirmatia potrivit careia trebuie sa ne bucuram de lucrurile marunte pe care le avem si pe care, cu siguranta, nu le apreciem indeajuns.

                                                                                        Diana Ana Bejan

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
3009 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: FemeiaStie Miercuri, 17 Februarie 2010

Etichete pentru acest articol:

familie, sprijin familial, moral


S-ar putea sa va intereseze si:

Haideti sa va fac cunostinta cu un loc minunat. In Bucuresti, in zona Stefan cel Mare, pe [..]
citeste si comenteaza
O vorba veche spune ca atunci cand te casatoresti nu te mariti doar cu barbatul ci cu [..]
citeste si comenteaza
Sunt surprinsa ca astazi, cu toata dezvoltarea personala, accesul la informatie si [..]
citeste si comenteaza
Copiii trec prin multe transformari pe parcursul primilor ani de viata si in contextual [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

in care biserica reprezinta doar intalnirea celor care se considera credinciosi, in care seful [..]
citeste si comenteaza
Ziua Mondiala a Animalelor este sarbatorita pe 4 octombrie. [..]
citeste si comenteaza
Cum as putea sa pun in cuvinte potrivite senzatiile pe care le-a lasat vizionarea unui asemenea [..]
citeste si comenteaza
Bugs Bunny pe urmele vulpitei. Cine mai vrea sa rontaie un morcov sanatos, cu vitamina A? [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate