10 lucruri care te ajuta sa cresti un copil sanatos emotional

pfd-familie-copil-sanatos-emotional

Oricat de puternica ar fi astazi tehnologia, oricat de repede ar avansa lucrurile si oricat de mult s-ar fi schimbat unele aspecte, cateva reguli raman - totusi - neschimbate. Orice adult sanatos, implinit si fericit, este rezultatul unui copil bine crescut. Iar prin bine crescut nu inseamna cu temele facute, care da buna ziua tuturr vecinilor, este respectuos si are mereu hainutele curate.

Un copil bine screscut este un copil cu parinti care au inteles ca nevoile lui trec mai departe de hrana, caiete ingrijite si haine curate. Un copil bine crescut este acela in viata caruia s-au implicat aprintii activ.

Este destul de greu, mai ales astazi, sa petreci suficient timp cu copilul, sa te implici 100% in viata lui, cu atat mai mult cu cat, sa recunoastem, cei mai multi parinti pastreaza jobul pe primul loc, iar copiii ii lasa mai mult timp pe mana bonelor. Totusi, exista posibilitatea ca un parinte sa se ocupe de copilul sau asa cum ar fi sanatos, sa se implice activ in viata lui si sa il ajute sa creasca fericit, implinit, empatic si sa intre in lume si in viata ca o energie frumoasa.

Tot mai multi parinti instaureaza reguli si moderne si considera ca in felul acesta...copilul lor va fi crescut mai bine decat ceilalti. Insa scapa din vedere faptul ca un copil care urmeaza toate cursurile extrascolare, are tehnologie de ultima generatie si este imbracat in cele mai scumpe haine...nu este neaparat un copil mai bun.

Iata cateva aspecte esentiale, dar neglijate de majoritatea parintilor, care pot ajuta copilul sa devina un om mai bun si un adult sanatos emotional:

► Petrece cat mai mult timp cu copilul. Banii castigati in plus, cadourile compensatorii si vacantele scumpe nu il vor face mai fericit. Copilul tau creste fara tine, timpul nu mai poate fi dat inapoi, iar acesta va ajunge un adult nefericit, fara ca macar sa inteleaga cauza.

Munca in strainatate este o boala a secolului, o moda puternica si deseori nejustificata. Daca poti munci si in tara ceea ce faci in strainatate, pe cativa bani in plus, in timp ce copilul tau creste printre straini, atunci ar trebui sa te gandesti de doua ori. Banii pe care tu ii castigi acolo nu-i vor cumpara fericirea, poate doar cateva haine noi si o minge, si nu-i vor asigura niciun viitor stralucit. Probabil ca nici nu sunt atat de multi incat sa acopere nevoile lui. In plus, pana cand el va creste si va merge la unievrsitate...e putin probabil ca banii munciti de tine in strainatate sa mai fie disponibili. Se vor duce, intre timp, pe alte nevoi imediate, iar timpul petrecut departe de el va fi ireversibil. Vei ajunge sa te intrebi pentru ce ai muncit... de fapt!

Invata-l sa-i ajute pe cei mai putin norocosi. Un copil pe care il vei educa sa imparta un sandwich unui alt copil, mai putin norocos, pe care il vei indemna sa faca pachete pentru saraci, sa se implice in actiuni de voluntariat, sa creeze, sa lase in urma ceva frumos, va fi un copil bogat si sanatos emotional, un adult pe masura si un om de valoare.

Insufla-i copilului tau dragostea pentru animale. Cand un parinte isi tine copilul departe de animale si il invata ca acestea au microbi si nu aduc nimic bun, nici copilul care le loveste nu e de judecat. Fii un parinte mai bun, creste un copil mai bun! Educa-ti copilul sa adopte, nu sa cumpere. Animalul de companie il face mai bun si nu este un accesoriu!

Ofera-i copilului alternative placute care sa il tina departe de dependentele de jocuri si calcualtor. Parcul, gradina, drumetiie, excursiile si joaca impreuna cu alti copii l-ar putea ajuta sa descopere altfel lumea, sa inteleaga altfel joaca si sa isi gestioneze altfel prioritatile!

Nu-l invata ca banii sunt tot ceea ce conteaza in viata. Foarte multi parinti isi invata copiii sa faca bani. Inca din copialrie, prima lor lectie este despre cum sa faca bani, indiferent de situatie. Banii sunt importanti, nimeni nu contesta realitatea, insa de aici pana la a educa un copil sa renunte la tot ceea ce este pentru a deveni sclavul banilor...este cale lunga. O cale lunga, trista, care va creste un copil vesnic nemultumit, greu de satisfacut si permanent in cautarea unei placeri imediate.

Nu-i cere copilului sa fie „cel mai bun”. Fiecare copil este un geniu, fiecare este bun la ceea ce trebuie el sa fie bun, la ceea ce i-a fost harazit, la ceea ce ii place. Condu-l si sustine-l pe drumul respectiv, pentru a deveni excelent, nu ii cere sa fie bun la toate. Nu este niciun sens real in aceasta! Notele sunt irelevante!

Nu il compara cu alti copii. Comparatia il va face sa se considere inutil si nedemn. Va simti permanent ca nu este suficient de bun si va deveni un adult care va astepta mereu aprobari, nu isi va recunoaste valoarea, se va simti mereu in urma, se va teme, va fi lipsit de incredere in sine si nu isi va cunoaste potentialul.

Ofera-i libertate si incredere, dar implica-te in viata lui. Sa-l lasi, pur si simplu, sa faca ce vrea, are o limita. Nu fi absenta din viata copilului tau, considerand ca unele aspecte nu conteaza. Poate pentru el conteaza!

► Nu investi in lucruri materiale, investeste in educatia copilului tau, asigura-te ca il poti sprijini sa aiba un viitor mai bun, sa isi urmeze cursurile care il intereseaza, sa poata lua contact cu sistemul universitar strain, eventual, sa isi permita sa se perfectioneze. Investe in el, ca om, si in nevoile lui, fara a deveni sclava acestuia! Exista o limita fina, de bun simt. Traseaz-o atent si fiti amandoi impliniti. Frustrarile raman pe viata!

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1395 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Vineri, 02 Februarie 2018

Etichete pentru acest articol:

educatie copil, sfaturi parinti


S-ar putea sa va intereseze si:

as vrea sa discutam despre inerentele masuri coercitive luate de educatoare, invatatoare [..]
citeste si comenteaza
Stim ca educatia copilului tau este cea mai importanta; la fel si modul in care el isi [..]
citeste si comenteaza
Un scaun de masina este o conditie obligatorie pentru deplasarea copiilor cu masina, iar [..]
citeste si comenteaza
Teo face la olita - Teo, faci pipi? Aduc olita? - Mmm, da! - face ea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

As avea mai multe motive pentru care este usor sa te indragostesti de literatura japoneza. Cele mai [..]
citeste si comenteaza
Ai deja cateva nunti in program la care trebuie sa ajungi vara aceasta? Pregatesti nunta in [..]
citeste si comenteaza
Vara aceasta se poarta lenjerie intima in culori aprinse. Este momentul sa renunti la alb si negru [..]
citeste si comenteaza
Traim din pacate, intr-o societate care tinde tot mai mult catre pragmatism si ne manipuleaza cu o [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate