Parenting, asa nu

Pe unele este posibil sa le fi auzit, mai ales daca sunteti nascuti mai aproape de vremurile noastre, pe altele nu. Mai jos gasiti cateva povete “pretioase” de-ale parintilor, care nu aduc nimic bun.

Eu am invatat la vremea mea

Celebra vorba, celebra cel putin pentru generatiie anilor '80 - '90, insa pastrata cu succes pana in zilele noastre cand avem la dispozitie nenumarate resurse din care sa ne informam ce si cum este cu parenting-ul. Ce se ascunde in spatele nevinovatei expresii? Ideea ca studiile sunt un fel de…prajitura: te chinui sa o termeni si apoi te bucuri de rezultat.

Sincer, tie nu ti s-a spus niciodata, in special de rudele mai in varsta, ca este bine sa tragi acum  (cat esti la scoala) ca apoi sa iti fie bine (deci, dupa job)? De parca te-ai prezenta la un birou si n-ai lucra, ai pune diploma pe perete, iar seful tau ar admira-o pentru ca apoi sa iti plateasca un salariu consistent. Acest tip de gandire a dus si duce in continuare la situatii financiare la limita subzistentiei.

Dupa revolutie, cand au inceput sa se inchida colosii industriali, muncitorii lor au ramas pe drumuri, ca deh, daca Ionel a fost mecanic 20 de ani, cum sa se mai apuce el la 40 de ani de o alta calificare, a invatat doar la vremea lui.

Cei receptivi la nou si cu un dram de indrazneala, este drept, intr-un context  haotic, au inteles ca invatarea nu tine cont de varsta si au facut bani frumosi. Puzderia de chioscuri care a invadat Romania prin anii `90 este sursa din care multi si-au construit case, si-au cumparat masini si au dezvoltat poate alte business-uri; iar aceste este numai un exemplu.

 

Educatie pentru nemunca

Da, oricat ne-ar face placere sa ne mandrim ca suntem o natie muncitoare, care fuge prin tari cu un nivel de trai mai ridicat sa faca treaba de jos, trebuie sa recunoastem ca suntem antrenati de mici sa ne eschivam; nu toti, insa o mare parte da. De la “trage/ invata acum sa-ti fie usor mai tarziu” si pana la convingerea ca munca de birou este un stat degeaba catre care trebuie sa aspiram, este un pas.

Ca si in cazul de mai sus, si aici, aceasta gandire nociva a facut victime mai ales in randul elevilor incurajati de parinti sa umble cu mapa, nu cu sapa, ca-i rusine. Rezultatul? O multitudine de universitati care scot someri pe banda rulanta, parinti revoltati ca au platit studiile de management ale odoarelor, iar pe odoare nu le-a luat nimeni de mana sa le puna in scaun de director; o lipsa acuta de meseriasi in zone precum - instalatii termice, electrice, sanitare, fuga de meseriile care te obliga sa ai salopeta murdara; per ansamblu, un principiu conform caruia o munca este mai valoroasa ca alta sau mai rusinoasa.

 

Cat timp stai la mine in casa, faci cum zic eu

Exact ca in epoca sclavagista! Stapanul sclavului putea dispune de acesta cum si cand voia, doar era al lui, nu? Este greu ca parinte sa te obisnuiesti cu gandul ca acel copil nascut din tine nu iti apartine, el este o fiinta autonoma si independenta de tine, insa de aici si pana la obedienta totala este cale lunga.

In stransa legatura cu ceea ce am scris mai sus: “Cutarica de ce aluat 10 si tu nu?”, “Cand o sa implinesti 18 ani” … Gresit. Cand o sa implineasca 18 ani n-o sa se schimbe nimic. Chiar crede cineva ca te pui in pat si dormi, iresponsabil fiind, apoi in cateva ore te trezesti cu - capul pe umeri. Nu intotdeauna exista o proportie simetrica intre varsa si asumarea responsabilitatii. A se vedea oamenii in toata firea care divorteaza de copii, care isi exploateaza si maltrateaza copiii.

Este pueril sa iti inchipui ca intr-un interval scurt, din senin, se va produce o schimbare majora. Schimbarile radicale (si radical nu inseamna 360 de grade) se produc cel mai des in momente de criza sau episoade cheie, gen: ti-ai pierdut parintii, ti-a murit un copil, ai suferit o trauma, nu intre 23:59 si 12:01 cand s-a transformat 17-le in 18.

 

Sa nu te prind ca fumezi, ca faci x si y

Intotdeauna va fi mai usor de dat sfaturi, ordine si indicatii, decat sa le executi. Imaginea doctorului cu degete ingalbenite de nicotina, cu tigara in coltul gurii, care povesteste despre riscurile fumatului si despre cat de nociv este pentru sanatatea pacientului, este deja un cliseu; dar un cliseu asa de actual in randul parintilor.

Tatal fumeaza, dar isi avertizeaza fiul sa nu faca la fel, probabil in ideea ce fiul o fi vreo varianta upgradata de-a lui si nu va cadea in acelasi pacat. Din nou gresit: copiii au dreptul la propriile greseli. Daca unul dintre parinte da cu bata in balta, nu este exclus ca urmasul sa ii calce pe urme.

Iar, in final, nu-i tocmai fair play ca in loc sa iti setezi obiective pentru tine, sa iti setezi asteptari in privinta altuia, “altuia” putand fi el, chiar si copilul propriu. Rolul parintelui ar trebui sa fie acela de calauza, de indrumator, nu de paznic.

Un articol de: Catalin Stefan Ochetan

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
2297 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 16 Septembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

parenting, sfaturi, asa nu, sfaturi parinti, pentru parinti


S-ar putea sa va intereseze si:

Daca urmeaza sa fii parinte de tripleti, cu siguranta ti-ai facut numeroase planuri in [..]
citeste si comenteaza
Un copil odihnit...inseamna si un parinte mai linistit. Atunci cand bebelusul se [..]
citeste si comenteaza
Ne dezvoltam frumos atunci cand relationam frumos. Comunicarea este foarte importanta [..]
citeste si comenteaza
Ideea acestui articolul porneste de la o discutie care mi-a trecut pe la urechi in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu totii ne dorim sa mancam in weekend numai deserturi din Franta sau dulciuri din Belgia si [..]
citeste si comenteaza
Remedii naturiste. Sunt cunoscute mai multe soiuri de pelin, insa folosit in medicina naturista [..]
citeste si comenteaza
Desi esti tentata sa crezi ca a fi indragostit sau a iubi inseamna unul si acelasi lucru trebuie sa [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate