Sanatatea incepe cu o digestie buna
Toata lumea stie ca este foarte important ce mancam pentru a fi sanatosi. La fel de importanta insa, pentru a ne mentine sanatosi, dar si pentru a ajuta organismul sa functioneze corect, este si digestia.
O digestie buna inseamna o sanatate de fier. Medicii avertizeaza ca majoritatea bolilor de stomac sunt cauzate de o digestie proasta.
Iata cateva sfaturi pentru a avea o digestie buna:
1. Evita alimentele indigeste: sosuri, alcool, cafea, grasimi, piper, boia, mustar.
2. Mananca ce-ti este pe plac. Daca vei manca alimente care nu-ti plac, digestia va fi proasta. O mancare, chiar daca este mai "grea", daca este mancata cu placere este mai usor digerabila decat una pe care o mananci in sila. De aici si pana la indigestie nu este decat un pas.
3. Alimente nici prea calde, nici prea reci. In afara de faptul ca alimentele prea fierbinti sau prea reci distrug smaltul dintilor, acestea irita si stomacul. Orice aliment care ajunge in stomac la o temperatura mai mare de 50 de grade Celsius congestioneaza mucoasa stomacala. De asemenea, alimentele prea reci duc la "blocarea" sucurilor gastrice, ceea ce ingreuneaza mult digestia. Trecerea alimentelor prin gura si esofag are efectul atenuarii diferentelor de temperatura, ceea ce in anumite limite protejeaza stomacul. Cand diferentele de temperatura sunt prea mari, acest lucru nu se mai poate realiza.
4. Evita excesul de sare si zahar. Asa cum exista o temperatura optima, exista si o concentratie optima de sare si zahar care trebuie consumata. Alimentele prea sarate sau prea dulci irita mucoasa stomacala, vor ramane mai mult timp in stomac, ceea ce va avea drept urmare secretarea unei cantitati mai mari de suc gastric si, implicit, aciditate crescuta.
5. Nu exclude definitiv condimentele. Este adevarat ca cele iuti sunt daunatoare daca se consuma in mod exagerat. Dar condimentele, in special cele "blande" sunt absolut necesare pentru buna functionare a stomacului "lenes", ele stimuland secretia de sucuri gastrice si intestinale si usurand digestia. Foile de dafin, mararul, patrunjelul, enibaharul, oregano si altele pot fi folosite pentru a condimenta mancarurile.
6. Nu exagera cu cruditatile. Contrar ideii ca fructele si legumele crude sunt benefice oricand si in orice cantitate, trebuie stiut ca excesul de cruditati e daunator, deoarece acestea se digera intr-un timp mai indelungat decat legumele si fructele fierte. Sucurile stomacale si intestinale sunt mai putin eficiente in digerarea celulozei, asa incat o cantitate mare de cruditati va ramane in intestin mult timp si va fermenta, dand senzatia de balonare, Trebuie evitata consumarea cruditatilor la finalul mesei pentru ca vor ramane mai mult timp in stomac asteptand sa fie digerate.
7. Mananca la ore fixe! Daca mananci la ore fixe, sucurile digestive "se invata" printr-un reflex conditionat sa apara la timp pentru a digera. Daca se schimba orele de masa, producerea de sucuri gastrice devine necontrolata, digestia devine dificila, se produc balonari, arsuri stomacale si poate aparea indigestia
Un articol de: Sabina Elena Oprea
Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 18 Ianuarie 2017
digestia, sanatate, sfaturi pentru o digestie buna, mancare pentru digestie, cruditati, condimente
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Importanta etichetelor in vanzarea produselor de casa
- Look profesional si stilat: trucuri vestimentare pentru un impact pozitiv la birou
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb