8 Sfaturi despre ingrijirea bebelusului pe care poti sa le ignori

Se stie ca atunci cand este vorba de dat sfaturi, toata lumea este experta. De la vecina de pe scara, la colega de serviciu sau chiar pana la taximetrist, fiecare pare ca se pricepe mai bine decat tine despre cum sa-ti ingrijesti bebelusul: care este mancarea potrivita, imbracamintea adecvata, cum sa-l tii in brate sau cum trebuie stabilit programul de somn.

Este firesc ca toate aceste informatii contradictorii, care te asalteaza din toate directiile, sa ajunga sa te puna pe ganduri si chiar sa te faca sa ai dubii cu privire la propria judecata de proaspata mamica.

Bineinteles ca niciuna din persoanele din jurul tau nu este rau-intentionata, insa este intotdeauna bine sa te informezi din mai multe surse, inainte de a lua o decizie sau de a deprinde un nou obicei care i-ar putea afecta, in vreun fel, sanatatea puiutului tau.

De aceea, iti prezentam cateva exemple de sfaturi gresite, iar in cazul in care le primesti, ar fi mai bine sa le ignori.

familie

 

Sfat 1: Tine nou-nascutul doar in casa.

Daca nu e viscol sau canicula, aerul proaspat de afara este benefic pentru bebelusul tau. Cu toate acestea, este bine sa eviti zonele aglomerate cum ar fi mall-urile si restaurantele pentru ca nou-nascutul nevaccinat este expus riscului unor infectii.

 

Sfat 2: Trebuie sa-i impui bebelusului un program strict de alimentatie.

Probabil ai auzit si tu ca bebelusul tau ar fi bine sa manance dupa un program stabilit, in mod strict, de tine, mamica lui. Ei bine, nimic mai fals. Asa cum vei vedea, primele 3 luni, mare parte a bebelusilor mananca la fiecare 2 ore, intervalul dintre mese crescand odata cu sugarul.

 

ingrijirea sugarului

Sfat 3: Nou-nascutul trebuie dus, din prima zi, sa doarma in camera lui.

Bebelusul nu trebuie sa doarma in aceeasi incapere cu tine. In caz contrar, el se va dezobisnui greu si nu va putea sa doarma niciodata fara tine. Iata un alt sfat pe care poti sa te preface ca nu l-ai citit.

Dimpotriva, este benefic atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, daca micutul doarme in aceeasi camera cu voi, parintii lui. Atentie in camera, dar nu in pat. Poti, in schimb, sa-i asezi patutul langa al vostru si, in acest mod, nou-nascutul se va simti in siguranta, iar tu vei putea veghea indeaproape asupra lui. 

 

Sfat 4: Nu mai lua atat de des copilul in brate pentru ca se invata asa si nu e bine.

Eronat.  Bebelusul tau plange pentru a te anunta ca ii este foame, este obosit sau il doare ceva si simte nevoia sa fie alinat. Nu poti considera ca-l rasfeti, luandu-l in brate atunci cand plange.

De cate ori se simte stresat sau colicii il supara pe bebe, micutul va avea nevoie de alinare si de confort. Si cine este mai potrivita de a-l asigura ca totul va fi bine, daca nu, tu, mamica lui? Daca bebelusul este linistit si bucuros, se va dezvolta armonios. Ar fi pacat sa-l privezi pe bebe de afectiunea ta materna doar din pricina unui mit.

Faptul ca iti aude vocea in timp ce il cuprinzi in bratele tale, il linisteste si ii ofera siguranta de care are atata nevoie. Legatura dintre tine si copilul tau este una speciala, asa ca petreceti cat mai mult timp impreuna. Nu trebuie sa te preocupe de la aceasta varsta frageda perspectiva “copilului rasfatat”, ci mai degraba preocupa-te sa ii oferi toata afectiunea ta de mama celui mic.

 

Sfat 5: Pe timp de iarna, copilul nu trebuie scos afara pentru ca raceste.

Este din nou o informatie falsa. Poti sa iesi la o plimbare, linistita, cu bebelusul, inclusiv in sezonul rece. Daca iesiti pentru 15 minute, plimbarea la aer curat ii va prinde bine bebelusului, insa asigura-te ca l-ai imbracat adecvat temperaturii scazute.

O atentie deosebita trebuie sa o acorzi atunci cand bebe este mai mic de 1 an si atunci pe cat posibil evita sa-l scoti afara daca temperatura scade sub 10 grade Celsius, este umezeala sau vant puternic.

 

Sfat 6: Bebe nu poate adormi in zgomot sau muzica.

Poate cel mai frecvent sfat intalnit este acela ca bebelusul adoarme doar intr-o incapere in care este liniste. Este partial corect.

Daca ne gandim la cele noua luni in care puiutul a fost in burtica ta, este evident ca el a putut auzi diverse zgomote. Deci copilasul nu este atat de strain unui mediu cu diverse sunete.

 Nu incerca sa il dezveti de acest lucru. Vei fi surprinsa sa constati ca nou-nascutul doarme foarte bine, chiar daca fratii sai vorbesc sau in timp ce tu gatesti si te preocupi de alte treburi casnice.

 

Sfat 7: Bebelusii au nevoie de apa cand afara este cald.

Nu este adevarat. Bebelusii, precum copiii si adultii, au nevoie sa ramana hidratati.  In afara situatiei, in care ai primit o recomandare, din partea medicului pediatru, sa-i oferi copilului o solutie de rehidratare orala, de cele mai multe ori, bebelusii isi procura fluidele de care au nevoie direct din laptele matern sau laptele praf.

Pentru ca rinichii bebelusului nu sunt pe deplin functionali, corpul lui micut nu este pregatit sa excreteze apa. Iar rezultatul va fi ca, dandu-i apa, risti sa ii provoci un dezechilibru de electroliti si sodiu.

 Un copil poate sa inceapa sa soarba apa, in mod ocazional, dupa ce a implinit varsta de 6 luni, insa acest lucru trebuie sa-l discuti mai intai cu medicul pediatru. Dupa varsta de 1 an, ii poti da copilasului, in mod regulat, sa bea apa.

Sfat 8: Niciodata sa nu trezesti bebelusul din somn.

In timpul primelor saptamani de viata ale bebelusului, medicul pediatru iti poate recomanda sa hranesti copilasul la fiecare doua sau patru ore – zi si noapte – pentru a te asigura ca puiutul tau ia in greutate cat ar trebui. Odata ce medicul pediatru considera ca nou-nascutul a luat suficient in greutate, te va anunta ca este in regula sa astepti pana cand micutul se trezeste pentru a fi hranit.

 

Tu ce alte mituri sau sfaturi gresite pentru parinti mai cunosti? Impartaseste-ne din experienta ta de mamica.

 

                                Un articol de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
10 (6 voturi)
2413 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Joi, 09 Aprilie 2015

Etichete pentru acest articol:

mituri despre bebelusi, sfaturi gresite pentru parinti, sfaturi eronate despre nou-nascuti, bebelusi, ingrijirea nou-nascutilor, copilasi sub 1 an


S-ar putea sa va intereseze si:

as vrea sa discutam despre inerentele masuri coercitive luate de educatoare, invatatoare [..]
citeste si comenteaza
Sa vedem cati dintre noi trecem testul iubirii adevarate, libere, sincere, fara [..]
citeste si comenteaza
1. In primul rand nu te panica si nu privi lucrurile dintr-o singura perspectiva. Stim ca [..]
citeste si comenteaza
Rahil Briggs, PsyD, director al programului Healthy Steps la Spitalul de Copii din [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Lidl Romania desfasoara, pentru al doilea an consecutiv, campania sociala “Zambet de copil”, [..]
citeste si comenteaza
Cand pui alaturi doua minti creative, rezultatul nu poate fi decat unul nemaipomenit. Poarta [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa-ti surprinzi iubita cu un mesaj frumos pentru a sarbatori un an de cand formati un cuplu, [..]
citeste si comenteaza
Autismul este o tulburare de dezvoltare si una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate