Ora de patriotism cu tanarul care a fondat pagina Sunt român, deci pot!

A fi roman este o senzatie unica, prin sangele nostru curge o energie iesita din comun, spune, cu emotie, Matei. Tanarul, in varsta de 25 de ani, din Bucuresti a fondat pagina de facebook “Sunt roman, deci pot” pentru a crea un loc in care, noi, romanii sa facem schimb de opinii, sa discutam despre problemele cu care ne confruntam, sa impartasim si sa promovam valorile si frumusetile culturale ale tarii noastre.

Modest din fire, Matei a fost convins, in cele din urma, sa ne acorde acest interviu si ce prilej este mai potrivit pentru a face acest lucru, decat 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.

 

FemeiaStie.ro: Prezinta-te, in cateva cuvinte, te rugam. Cine se afla in spatele proiectului “Sunt roman, deci pot”?

Matei: Se afla un om simplu, poate chiar prea obisnuit. Nu sunt genul caruia ii place sa iasa in evidenta. Sunt un roman ca toti romanii, cu probleme, cu satisfactii, cu nemultumiri, dar intotdeauna cu zambetul pe buze.

 

FemeiaStie.ro: Cum s-a nascut acest proiect?

Matei: Initial s-a nascut dintr-o revolta, o revolta asupra anumitor pagini de pe Facebook ce utilizeaza numele de “roman” sau “Romania”, doar in scop comercial. De asemenea, s-a nascut din dorinta de a schimba mentalitatea romanilor, mentalitate care, din pacate, ne macina, cu precadere, in ultimii ani. Peste tot aud: “Ce frumos este in Franta!” sau “Ce civilizati sunt englezii!” si sincer ma doare. Sa spunem lucrurilor pe nume, sa nu ne mai ascundem dupa deget. Romania a fost peste 4 decenii in comunism, astfel romanii au inteles gresit democratia. Democratia nu inseamna sa arunci gunoi pe strada, sa injuri in trafic sau sa-ti iei ultimele gadget-uri aparute.

 

FemeiaStie.ro: Pagina exista de la inceputul lui 2012 si deja numara 17.000 de romani, fani ai proiectului. Te asteptai? Ce isi propune “Sunt roman, deci pot”, pe mai departe?

Matei: Nu sunt doar romani, avem sud-coreeni, englezi, francezi, spanioli, arabi, cam de toate neamurile. Sincer nu ma asteptam. Parca, mai ieri, am lansat-o si ma chinuiam sa-mi aduc prietenii pe pagina. Orice inceput este greu, secretul este sa persisti. Planuri sunt multe, entuziasm exista, seriozitate, de asemenea. Problema este de natura financiara, insa incet, incet, le vom rezolva pe toate. Planuiesc ca in decursul anului 2013, sa realizam un site. Restul, vor veni pe parcurs.

 

FemeiaStie.ro: Esti mandru ca esti roman?

Matei: A fi roman este o stare de spirit. Am urmarit cu sufletul la gura, Olimpiada de la Londra, din acest an, si innebuneam la fiecare intonare a imnului. Am postat si pe pagina tot timpul imagini din cadrul Olimpiadei, oamenii au fost alaturi de mine, intr-un mod extraordinar, foarte receptivi si parca am simtit dupa mult timp ca romanismul n-a murit. Este acolo, in noi. Tot ce trebuie sa facem sa il scoatem la lumina, sa credem intr-o Romanie mai buna.

 

FemeiaStie.ro: Cine ti-a insuflat patriotismul, crezi ca este mostenire de la parinti sau de mic ai fost asa?

Matei: M-am nascut intr-o familie in care istoria era litera de lege. Strabunicul meu avea, de pilda, trei facultati si ca multi altii a fost detinut politic in perioada comunismului. Noi nu am spune niciodata ca ne este rusine ca suntem romani. A fi roman este o senzatie unica, prin sangele nostru curge o energie iesita din comun. Trebuie sa incetam sa ne mai ponegrim tara si fratii. Asadar… Da, m-am nascut mandru ca sunt roman si voi ramane asa pentru totdeauna!

 

FemeiaStie.ro: Suntem noi, romanii, uniti? Ce ne uneste, in viziunea ta?

Matei: Daca am fi fost uniti, la 23 ani de la Revolutie, lucrurile ar fi stat altfel. Revenim la cum au perceput romanii, democratia. Odata cu reaparitia democratiei, romanii au facut tot ce nu au putut sa faca in comunism si evident si-au cumparat tot ce nu exista in perioada comunista. Cred ca ar trebui sa invatam sa apreciem mai mult banul si sa ne educam copiii la fel. Aruncam cu banul prea usor. As putea insa sa iti spun ce ne-ar putea uni: romanismul!

 

FemeiaStie.ro: Propune un slogan pentru promovarea turistica a Romaniei.

Matei: „Romania, intoarcerea la radacini!”. In timp ce noi ne jignim taranii, strainii vin, in Romania, ahtiati fix dupa viata rurala.

 

FemeiaStie.ro: Cum sarbatoreste „Sunt roman, deci pot”, 1 Decembrie?

Matei: Sarbatorim cu inima alaturi de familie si evident alaturi de prietenii nostri de pe pagina, deoarece fara ei, nimic n-ar fi posibil.

 

FemeiaStie.ro: De ziua nationala, ai lansat o provocare romanilor de pretutindeni: sa transmita un mesaj prin care sa spuna „De ce iubesc Romania?” Ce parere ai despre feedback-ul primit?

Matei: A fost postat ca o curiozitate, iar feedback-ul este unul mai mult decat satisfacator. As putea spune cu toata increderea ca romanii incep sa iasa la lumina, incep sa se ridice si sa spuna: “Cu bune si cu rele, Romania-i tara mea!”.

 

FemeiaStie.ro: Crezi ca exista romani care nu cunosc semnificatia zilei de 1 Decembrie. Ce ai avea sa le spui acestora?

Matei: Daca exista romani care nu cunosc aceasta semnificatie, ar trebui sa o invete repede! Pot doar sa le spun ca a fi roman, este un sentiment unic, iar Romania este unica tara din lume unde poti fi acasa!

 

FemeiaStie.ro: Ce i-ai spune unui turist strain care ne viziteaza tara pentru prima oara? Unde i-ai recomanda sa mearga?

Matei: I-as multumi ca a ales Romania! Ciudat este ca unii straini nici nu stiu unde este Romania pe harta, ceea ce este de-a dreptul deprimant. Cu siguranta, i-as recomanda sa mearga in Bucovina si Maramures. Este ceva special acolo, incepand de la bucate pana la oameni, continuand cu spiritul lor si terminand cu voia lor buna. Sunt absolut senzationali. De asemenea, zona rurala a Transilvaniei este superba!

 

FemeiaStie.ro: Este promovata indeajuns tara noastra pe plan extern sau ar fi nevoie de mai multa implicare?

Matei: Nu este deloc promovata. Din pacate, prioritatile guvernantilor sunt cu totul altele. Insa, incet-incet, o vom face noi. In cadrul site-ului pe care ne dorim sa-l lansam cat mai curand, vor fi prezente poze, traditii, filmulete si multe alte surprize, iar site-ul va fi cel putin in doua limbi, romana si engleza, poate chiar si in a treia, spaniola.

 

FemeiaStie.ro: Ce ne deosebeste pe noi, romanii, ca neam de alte popoare ale lumii?

Matei: Avem atat de multe lucruri frumoase. Avem credinta, in primul rand, ai vreodata un of, du-te in Bucovina si vorbeste cu calugarii batrani, dupa aceea iti garantez ca te vei simti renascut. Avem traditii, istorie, povesti, mitologie si sa nu uitam evident de gastronomie. Eu consider ca avem un spirit iesit din comun, intotdeauna am renascut din propria cenusa. Nu-mi place sa-i aud pe unii din compatriotii nostri spunand ca intotdeauna am tinut capul plecat, ma doare cand observ astfel de opinii. Romanii sunt un popor curat, care intotdeauna si-a aparat pamantul, niciodata nu ne-am dus peste altii.

 

FemeiaStie.ro: Numeste un roman (celebru sau nu)  pe care-l admiri?

Matei: Sunt foarte multi, dar cred ca ma voi opri la Eminescu, deoarece a luptat cu un intreg sistem. Si desi a avut un sfarsit tragic, va ramane pentru totdeauna prezent in inimile noastre!

 

FemeiaStie.ro: Daca ar trebui sa numesti un ambasador roman, pe cine ai alege? Motiveaza.

Matei: Persoane precum Nadia Comaneci sau Gica Hagi, intotdeauna au fost niste ambasadori pentru Romania. Nu stiu pe cine as alege, sincer, deoarece, din pacate, multi se folosesc de Romania, fara sa ofere ceva inapoi. Ar trebui sa fie cineva caruia sa ii fiarba sangele in vene atunci cand aude imnul, cineva care sa fie mandru de faptul ca-i roman.

 

FemeiaStie.ro: Transmite un mesaj romanilor de 1 Decembrie.

Matei: Fiti mandri ca sunteti romani, oriunde, oricand cu oricine! Nu lasati nicio clipa capul plecat. Istoria, valorile, traditiile si tara asta trebuie sa fie motoarele mandriei voastre!

 

Alatura-te si tu comunitatii si fii activ in cadrul proiectului national „Sunt român, deci pot”.

Echipa FemeiaStie le transmite tuturor romanilor “La multi ani!”, multa sanatate si, indiferent de greutati sau suparari, sa ramanem mereu uniti. La multi ani, Romania! La multi ani, romanilor, oriunde ar fi ei; in tara sau in strainatate, cu familia langa ei sau departe. Noi suntem romani!

 

Un interviu realizat de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
10 (39 voturi)
3762 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Joi, 29 Noiembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

1 decembrie, ziua nationala a romaniei, istoria romanilor


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiecare moment al vietii merita imortalizat, clipele cadou ale vietii au nevoie de o rama [..]
citeste si comenteaza
Spune ca Dumnezeu l-a inzestrat cu cel mai minunat dar din cate exista. Daca am incerca, [..]
citeste si comenteaza
Ghioceii si-au dezgolit capsoarele crude si imaculate, ca niste mici lacrimi de ingeri si [..]
citeste si comenteaza
Pentru cei care inca nu il cunosc sau care n-au auzit inca de el, el este Rares Ceuca. La [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Prin creatiile sale, Ludmila Corlateanu reuseste sa surprinda femeia in toata complexitatea ei si [..]
citeste si comenteaza
„In viata cel mai important lucru este sa faci ceea ce-ti place cu adevarat pentru a da randament [..]
citeste si comenteaza
Deveanul Bogdan Juratoni legitimat la Dinamo a castigat finala la categoria mijlocie (75 kg) la [..]
citeste si comenteaza
Video-ul a fost postat de catre mama sa pe Youtube si a strans pana acum peste 100.000 de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate