Catalin Relenschi, un pictor autodidact si autentic
Catalin Relenschi este un pictor clasic-realist, cu toate acestea in picturile sale regasim si alte influente cum ar fi impresionismul, avangardismul, dar si simbolismul. Daca doriti sa-i admirati cele mai noi lucrari si sa-l cunoasteti, aveti ocazia sa faceti acest lucru pentru ca joi, 6 iunie, tanarul pictor pregateste o expozitie la Suceava, cu tema Natura si care se anunta a fi un real succes.
Originar din Botosani, Catalin face parte dintr-o familie de pictori. Inca de mic copil a urmarit-o indeaproape pe mama sa, atunci cand picta. Iar acest lucru l-a influentat, fara sa realizeze. Astfel incat, chemarea spre pictura l-a facut sa fie autodidact. Si-a cumparat carti si a inceput sa experimenteze diverse tehnici de pictura. Si daca va uitati, astazi, peste lucrarile sale, veti descoperi un pictor desavarsit, un artist complet pentru care autenticul primeaza. Reintoarcerea la valori, frumusetea satului romanesc, obiceiurile, portul popular. Asta doreste sa ne transmita tanarul pictor. Sa ne trezeasca simturile care au fost amortite demult in noi. Relenschi portretizeaza munca taranului si viata rurala intr-o maniera simpla si sincera. Pictorul roman ne invata sa ne bucuram de frumusetea care vine din simplitate, din natural. Totodata, in lucrarile sale regasim o atentie spre detalii si acuratete. Pictorul Catalin Relenschi este dovada vie ca Romania inca produce valori. Insa pe acesti oameni talentati trebuie sa-i cautam cu atentie, iar odata gasiti, sa-i apreciem si sa-i promovam necontenit.
FemeiaStie.ro: Buna Catalin! Multumesc pentru ca ai acceptat sa realizam acest interviu. Te rog sa te prezinti in cateva cuvinte pentru cititoarele femeiastie.ro.
Catalin Relenschi: Sarutmana! Pe scurt, sunt pictor, poet, un romantic incurabil cu alte cuvinte! Ma bucura si, in acelasi timp, ma onoreaza invitatia de a ma prezenta cititoarelor dumneavoastra. Sunt un pictor clasic-realist, cumva in afara curentelor actuale.
FemeiaStie.ro: Povesteste-ne, pe scurt, cum a inceput incursiunea in lumea minunata a picturii pentru tine…
Catalin Relenschi: Pictez de mic, chiar am pastrate cateva desene de pe atunci, in timp, am tot descoperit lucruri noi, le-am aplicat, mi-am dezvoltat singur tehnica de lucru.
FemeiaStie.ro: Cine ti-a fost mentor, cine te-a ghidat in directia artei?
Catalin Relenschi: Mama este pictor, cand eram mic, ea picta si acasa, dar si la serviciu. Era creatoare la Stipo, in Dorohoi, picta pe vase din portelan si sticla, unele comenzi veneau chiar de la presedintie. O vedeam lucrand si m-a influentat chiar fara sa vrea.
FemeiaStie.ro: La ce varsta ai inceput sa pictezi?
Catalin Relenschi: Cred ca de pe la 4 sau 5 ani.
FemeiaStie.ro: Unde ai copilarit? Cine sau ce ti-a marcat copilaria?
Catalin Relenschi: Am copilarit la Botosani, dar si la Vorniceni- satul bunicilor, parintii mamei. Marcat este un cuvant puternic, mi-a influentat pozitiv dezvoltarea, sa spunem. Am multe amintiri de pe dealul scolii unde mergeam cu prietenii sa mai punem la cale cate o nazbatie, sau imasul unde mergeam cu fratele meu, Daniel, sa culegem bureti si ciuperci, aparute dupa ploaie. In Vorniceni, peisajul inca se pastreaza pitoresc, iarna poti sa mai zaresti cate o sanie trasa de cai cu ciucuri rosii si zurgalai.
FemeiaStie.ro: Erai un copil care facea multe trasnai?
Catalin Relenschi: Da, de cele mai multe ori le faceam impreuna cu Daniel. Tin minte ca prindeam porumbei cu un lighean sprijinit intr-un bat si cu o franghie. Atunci cand porumbeii erau sub acesta, ii prindeam tragand de sfoara, i-am pus in paravan, dar bunica ,nestiind de ei, a deschis usa si au zburat, noi voiam sa le facem colivie, cred.
FemeiaStie.ro: Unde ai studiat pictura?
Catalin Relenschi: Pot sa ma laud ca am studiat singur, s-ar numi studiu liber, mi-am cumparat carti, am exersat, asa am ajuns la rezultatele care de altfel se vad.
FemeiaStie.ro: Se poate trai din pictura in Romania?
Catalin Relenschi: Pictura este ocupatia mea de baza, daca pot spune asa. Se poate trai, dar implica multa rabdare si multa munca.
FemeiaStie.ro: Ce pictori romani/straini admiri? Cine te-a influentat in picturile tale?
Catalin Relenschi: In special, pictura Flamanda, Jan van Eyck, Vermer, ar mai fi Durrer, Rubens.
FemeiaStie.ro: Care este cea mai mare satisfactie pentru tine?
Catalin Relenschi: Satisfactia legata de pictura ar fi atunci cand vad interes si multumire din partea celor cu care interactionez, in cazul in care interactiunea are legatura cu o lucrare de-a mea.
FemeiaStie.ro: Vorbeste-ne putin despre tehnica ta de pictura. Ce stiluri regasim in lucrarile tale?
Catalin Relenschi: Va spuneam si mai devreme, sunt un clasic- realist, dar pot fi simtite si alte influente cum ar fi impresionismul, poate chiar si avangardismul, simbolismul.
FemeiaStie.ro: Ai vreo superstitie inainte de a te apuca sa pictezi un tablou?
Catalin Relenschi: Nu am superstitii.
FemeiaStie.ro: Ai avut expozitii in strainatate?
Catalin Relenschi: Expozitii nu, dar expuneri da, am clienti care vin si din afara granitelor tarii noastre.
FemeiaStie.ro: Ce isi doreste pictorul Catalin Relenschi?
Catalin Relenschi: Ca pe viitor sa fie din ce in ce mai apreciat pentru ce face, sa aiba putere de munca, sa poata sa imprastie peste tot frumusetea pe care o transpune pe panza.
FemeiaStie.ro: Unde iti gasesti inspiratia?
Catalin Relenschi: De oriunde vine, de la un fir de iarba la un om frumos, sau o melodie frumoasa, natura este cea mai mare inspiratie, sursa celor mai multe surse.
FemeiaStie.ro: Se spune ca pictura este starea sufleteasca a artistului exprimata in culori. Cum comentezi?
Catalin Relenschi: Este foarte adevarat, cand nu sunt armonizat in interior prefer sa nu pictez pentru ca stiu ca nu as obtine un rezultat pozitiv.
FemeiaStie.ro: Catalin, am observat anumite teme care predomina in picturile tale. Satul romanesc, viata la tara, satenii in portul popular, natura statica. Te fascineaza lucrurile autentice?
Catalin Relenschi: Desigur, ne indepartam prea mult de origine si ce e frumos defapt, trebuie sa le readuc in prim-plan.
FemeiaStie.ro: Personajele care apar in picturile tale exista cu adevarat sau se nasc din imaginatia ta?
Catalin Relenschi: Ele exista, am cate o poveste pentru fiecare, una reala.
FemeiaStie.ro: Am aflat un lucru inedit. Fratele tau, Daniel, este pictor si el… Ati expus pana acum impreuna?
Catalin Relenschi: Nu am expus pana acum impreuna, o vom face, dar trebuie sa mai adunam experienta si istorie. Cred ca o sa facem o retrospectiva, eventual, si cu mama noastra, care dupa cum spuneam, este pictor si un pictor care ne-a influentat.
FemeiaStie.ro: Spune-ne despre urmatoarea expozitie ce va avea loc pe 6 iunie la Suceava.
Catalin Relenschi: Tema ei este natura si interactiunea cu aceasta, felul in care este adusa mai aproape de oameni. Va avea loc intr-un cadru nonconventional, dar potrivit temei. Locul expunerii este parterul unui hotel din Suceava, numele acestuia (Sonnenhof) in traducere inseamna ''Curte Insorita''. Deja am lansat invitatii, unii dintre acestia au confirmat prezenta, va fi dupa cum promite, un succes.
FemeiaStie.ro: Iti multumesc pentru timpul acordat! Mult succes si te astept oricand cu noutati!
Catalin Relenschi: Si eu multumesc, le multumesc cititoarelor dumneavoastra pentru rabdarea si atentia acordata! As avea si un mesaj: visati frumosi si impartasiti si cu ceilalti visul! Toate bune!
Un interviu realizat de: Andreea Samoila
Foto by: Daniel Relenschi
Postat de: Andreea-Samoila Marți, 11 Iunie 2013
pictura, Catalin Relenschi, pictori romani, pictor clasic realist, arta
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa