Neseriozitatea si nepasarea, mecanismele care blocheaza si strica procesul de recrutare

Este o realitate de care cu totii ne lovim, insa poate unii dintre noi aleg sa se inchida in ei si sa-si piarda increderea in fortele proprii din pricina deziluziilor si a experientelor neplacute. Eu cred ca este o greseala sa taci si este o greseala sa-ti asumi tu vreo vina pentru neseriozitatea si nepasarea altora.

Pentru ca am lucrat in domeniul resurselor umane, dar ca fiecare dintre noi, m-am regasit si in situatia de a fi aplicant in cadrul unor posturi care m-au interesat, pot sa privesc situatia din ambele directii: atat a recrutorului, cat si a candidatului.

Asadar, m-am decis sa redactez un articol pe tema neseriozitatii intalnite la tot pasul: de la cel care aplica si este in cautarea unui job pana la cel care posteaza anunturile, intermediaza sau recruteaza candidatii.

Daca in unele din situatiile prezentate, mai jos, vorbesc din experienta personala, in altele, prietenii mei au fost cei care le-au experimentat pe propria lor piele.

1. Atentie la joburile la care aplici si care iti cer sa rezolvi o proba practica (fie ca este vorba despre un articol sau alt task). Este exemplul de anunt scurt, in care esti pus la treaba. Este o modalitate nesimtita prin care altii isi rezolva task-urile de la job, “ajutati” de persoane creative care pun pasiune in ceea ce fac, in speranta ca vor reusi sa ia jobul. Astfel, aplicantul rezolva task-ul si il trimite mai departe pe e-mail, vazand ca nu primeste niciun raspuns, revine cu un e-mail in care intreaba de un feedback. Si, ce credeti? Nu ii raspunde absolut nimeni. De aici, putem doar deduce cat de mult respect au pentru oameni o parte dintre cei care recruteaza si se preteaza la astfel de lucruri.

2. In anunt scrie una, la interviu afli alta. Desi in anunt se vorbeste despre un salariu fix, ei vor sa-ti propuna sa fii platit pe comisioane sau, mai rau, cica nu sunt pregatiti sa te plateasca, bugetul nu le permite. Cu alte cuvinte, pe principiul “firma Cucu, nu da bani, dar da de lucru”. Pe bune, pai atunci de ce mai postezi anuntul ca angajezi? De pretentii multe cu privire la angajati, dar zero angajament fata de ei, ne e plin carul la toti.

3. Aplici pentru un job, esti chemat pentru un altul. Si uite asa, te trezesti ca te prezinti la un interviu pentru alt post decat cel descris in anunt. Asta se intampla din cauza ca persoana care a postat anuntul nu are o minima pregatire si nu stie sa clasifice sau sa descrie job-ul respectiv. Bravo!

4. Nu exista o comunicare reala intre recrutor si candidat. Acea luuuunga asteptare de care stim cu totii. Practic, esti lasat sa astepti si amagit cu primirea unui raspuns concret dupa ce ai sustin interviul.  Oameni buni ce se intampla cu voi? De ce va feriti? Si nu, chiar nu merge scuza cu “avem multi candidati pe cap si nu putem sa le raspundem fiecaruia in parte”.

Cum spuneam, am lucrat in acest domeniu si realitatea este ca putini candidati se numara printre cei care sunt cu adevarat interesati de job-ul pe care tu ca recrutor i l-ai prezentat telefonic si mai putini sunt aceia care revin cu intrebari adresate pe e-mail sau telefonic. Si, pana la urma, cat dureaza sa oferi un raspuns? Foarte putin, chestiune de cateva minute sau daca ai deja un mesaj tip care se potriveste situatiei candidatului tau, iti ia doar cateva secunde pentru a-l expedia! Insa atunci cand tratezi totul cu nepasare, sa nu ai pretentia de a avea rezultate bune.

5. Recrutorul care nu se uita atent pe CV, dar te suna. O alta situatie cel putin amuzanta este cea in care recrutorul te suna sa te felicite pentru CV, dar nu stie in ce oras te afli. Asa ca dupa o discutie antrenanta, la final iti tranteste bomba: “Aaaa, dar nu sunteti din Bucuresti? Noi avem nevoie de o persoana care sa fie prezenta la birou, 8 ore pe zi. In cazul in care va mutati in Bucuresti, puteti sa ne contactati”. Minunat.

6. Ai trecut de interviuri, dar n-ai luat jobul. De departe, aceasta este cea mai interesanta situatie pentru un candidat. Cum, asa? Pai simplu. Ai 2 sau 3 interviuri, de care treci cu succes, porti discutii cu angajatorul, acesta se arata foarte entuziasmat de tine, esti candidatul lor Nr.1. Ramane sa revina cu oferta concreta si cu contractul, sa le poti studia. Trece o saptamana, trec 2, se face luna. Si nimic. Recrutorul tau te asigura ca asa se intampla la companiile mai mari, dar totul este in regula. Cand primesti si raspunsul, evident, nu este cel care ti-au lasat impresia ca va fi. Compania a decis ca nu mai este nevoie de postul respectiv si va imparti sarcinile intre angajatii existenti, iar oferta nu mai este de actualitate. De vis, nu-i asa?

 

Dar pentru ca vorba aceea, “fiecare nas isi are nasul”, in procesul recrutarii, nu putem exclude nici cealalta tabara, asa ca voi vorbi si despre unii dintre candidati. Sa nu se simta cumva dati la o parte, nebagati in seama. Si printre aplicanti sunt niste specimene care merita urmatoarele nominalizari. Si castigatoooorii sunt:

1. Candidatul mincinos. Nu doar recrutorii mint, dar si candidatii. Si ce le mai infloresc. “Mi-a murit bunica”, “Trebuie sa ma operez”, “Am nascut si aman plecarea in strainatate”, “Am o problema personala”. Evident nu vorbesc aici de situatii reale din viata personala a unui om.  Acestea sunt imprevizibile si nu avem control asupra lor. Vorbesc de situatiile in care tu ca angajator te-ai vazut cu omul respectiv, ai verificat si stii ca te minte.

2. Inflorirea nesimtita a CV-ului. Baga din top, sa-ti maresti sansele de a fi sunat, ca de angajat nici nu poate fi vorba. Asadar, de ce sa nu-ti treci germana mediu sau avansat cand tu nu “sprechen Sie Deutsch” o boaba? Mai mult, iti mai treci si ca ai certificat Goethe, sa fie treaba sigura.

3. Candidatul care dispare. Nu stiu cum, dar dispare, il inghite gaura neagra? Desi ai vorbit cu el cu o zi inainte si te-a asigurat ca este disponibil, interesat, te face sa-i cumperi bilet de avion pentru a putea ajunge la interviu, anunti angajatorul ca aplicantul va fi prezent la ora respectiva, in data respectiva… Ceva se intampla. Nu mai raspunde la telefon sau si-l inchide. Il vezi domnule activ pe feisbuc, dar cand il suni cu alt numar si isi da seama ca esti tu, iti inchide brusc telefonul. Nu mai raspunde la e-mail. Intr-un final, inventeaza ceva scuza patetica si iti cere scuze ca te-a facut sa-ti pierzi timpul.

Si lista ar mai continua pentru ambele tabere, dar deocamdata este suficient.

Sfatul meu pentru aplicanti: Inainte de a aplica la un job, va rog, sa o faceti doar daca sunteti interesati cu adevarat, sunteti disponibili si, mai ales, aveti pregatirea necesara postului respectiv. Incercati sa fiti punctuali si respectati-va angajamentele. Daca se schimba ceva, anuntati din timp.

Sfatul meu pentru recrutori: Incercati sa fiti seriosi cu aplicantii si candidatii vostri. Pana la urma, atitudinea voastra vorbeste despre profesionalismul vostru. Atunci cand lucrati cu si pentru oameni (se presupune ca de aici va castigati existenta, nu?) felul in care ii tratati pe oameni este cartea voastra de vizita.

Nu uitati ca word of mouth chiar functioneaza si, in online, informatia se raspandeste repede. Nu cred ca isi doreste cineva sa fie clasificat in categoria “Asa, nu!”, veti aduce un mare minus la imaginea companiei.

Un articol de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
9.3 (12 voturi)
2561 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Joi, 07 Mai 2015

Etichete pentru acest articol:

recrutare, aplicanti, proces de recrutare, candidati, anunturi false de angajare, neseriozitate, lipsa de profesionalism


S-ar putea sa va intereseze si:

Se stie ca in tara noastra prin scoli si universitati si scoli se practica nepotismul. [..]
citeste si comenteaza
Cum iti dai seama ca ai un job mizerabil? Ai raspunde la prima vedere ca toti avem un job [..]
citeste si comenteaza
Aceasta este intrebarea pe care si-o pun majoritatea tinerilor care nu stiu pe ce drum sa [..]
citeste si comenteaza
Pasiunea pentru ceea ce faci este deschizatorul drumului catre realizare. De aceea este [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cand pui alaturi doua minti creative, rezultatul nu poate fi decat unul nemaipomenit. Poarta [..]
citeste si comenteaza
Fotografiile sale au poveste, dinamism, mister. Ii place sa sparga tiparele fotografiei de moda [..]
citeste si comenteaza
Cineva spunea ca un mare arhitect este neaparat si un mare poet pentru ca el trebuie sa poata da o [..]
citeste si comenteaza
Se antreneaza aproape in fiecare zi, iar pana sa ajunga in sala de fitness a practicat diverse [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate