Dupa toba, dupa scripca, cu Elena Sima
Muzica traditionala romaneasca este o nepretuita mostenire a neamului, un odor drag menit sa aline, sa bucure si sa sensibilizeze sufletul omului. Aceasta muzica graieste pe limba spiritului romanesc, face sa vibreze coarda sufletului si, intr-un mod sacramental, ne pune in legatura cu inaintasii nostri, trezind in noi romanismul si valorile sale.
A fi interpret de muzica traditionala inseamna, poate mai mult decat orice, sa ai chemare pentru aceasta. Inseamna sa fii inzestrat de Dumnezeu cu un glas placut, cu o sensibilitate aparte, evident, cu dragoste si interes pentru folclor, dar mai ales, inseamna insusirea unei responsabilitati fata de trecut si viitor.
Elena Sima este o indragita interpreta de muzica populara, un om deosebit, o femeie puternica si ambitioasa. Ea reprezinta cu cinste zona Moldovei si oriunde este prezenta imbogateste locul cu felul ei energic si increzator de a fi, cu stapanirea de sine si luciditatea omului deprins cu un trai frumos si sanatos.
FemeiaStie.ro: Pentru cititoarele si cititorii nostrii, pentru admiratorii tai si iubitorii de muzica adevarata, cine este Elena Sima?
Elena Sima: Sunt o femeie, sotie si mama implinita. Am o familie frumoasa, un sot si doi baietii minunati si ii multumesc bunului Dumnezeu pentru asta.
O cariera in invatamant, fiind profesor psihopedagog – titular si, nu in ultimul rand, interpret de muzica populara.
M-am nascut si crescut in satul Contesti, comuna Sascut, judetul Bacau. Un sat de poveste, o gura de rai, cu dealuri si valcele, cu paduri de brazi si fagi, cu lanuri intregi de vii, grau, porumb, cu traditii si obiceiuri frumoase: hora satului, sezatori, claca, lasata secului, mama ploaia etc, cu oameni buni si frumosi la suflet.
Cand am hotarat sa vin pe lume, am ales cea mai buna familie si am deschis ochii intr-o casa modesta, dar plina de dragoste si caldura. Am fost cea de-a treia fata (nu ultima) a unei familii de tarani, oameni harnici si cu suflete curate. Maicuta mea draga a lucrat la colectiv si ne-a ingrijit cum a stiut ea mai bine, iar tata, om cu serviciu, ba chiar cu functie. M-au crescut si am trait in iubirea Lui Dumnezeu, in iubirea invatarii de carte, in respectul fata de munca, respectul fata de om. Am avut modele demne de imitat – taranul intelept. Copilaria mea si in general a celor care s-au nascut la sate sta sub semnul responsabilitatilor. Am fost si am ramas un om responsabil. Am avut o copilarie muncita: strans, incarcat si descarcat fan, descarcat caruta de lemne, crapat lemne, sapat la vie etc. Dar si o copilarie in care valorile si educatia morala erau la mare cinste. Mergeam de copii in grup la biserica pentru a ne spovedi sau, in saptamana mare, la denii. Cantam in strana prohodul Domnului, eram nelipsita, dar toti copiii veneau. Iar in zile mari de sarbatoare infrumusetam casa prin zugravit si curatenie, trupul prin haine noi, iar sufletul prin post si rugaciune. Sunt amintirile mele, amintiri frumoase cu care eu acum imi hranesc sufletul. Ii multumesc Domnului pentru aceste amintiri frumoase, dar si cele mai putin frumoase mi-au fost de folos, m-au “calit” ca om, m-au maturizat inainte de vreme, m-au ajutat sa recunosc mai usor binele de rau, croindu-mi un drum poate anevoios, dar sigur prin viata.
“Cine nu a cunoscut durerea, nu stie pretul bucuriei”
FemeiaStie.ro: De unde ai mostenit dragostea pentru folclor?
Elena Sima: Cum am spus mai sus, mi-am ales cu grija familia in care am venit. Toti din familia mea iubesc folclorul si au oarecare inclinatii artistice. In casa noastra iarna se tinea sezatoare. Aveam razboi de tesut. Maicuta mea, impreuna cu cineva din sat, tesea cuverturi, presuri de carpe etc. Casa era mereu plina. Eu faceam tevile, taiam carpe, faceam gheme. Cantecele populare erau nelipsite, la fel jocul popular, placintele si vinul fiert. Maicuta mea canta foarte frumos si eu pe langa ea. A si compus trei cantece, ale ei, personale pe care cu mare grija am sa incerc sa le lucrez si poate vor aparea pe urmatorul album al meu.
Deci, “patima” muzicii am preluat-o de la mama.
FemeiaStie.ro: Cine te-a indrumat pe calea muzicii populare?
Am cantat de mica. Imi amintesc o serbare la sfarsitul clasei a II-a unde am cantat un cantec al marei noastre interprete Irina Loghin “De ce mama, de ce tata”. Am primit primele aplauze tumultoase. Mi-au inmiresmat sufletul aplauzele publicului si am stiut ca aceasta voi face mai devreme sau mai tarziu. Apoi am cantat la toate serbarile scolare. La liceu m-am inscris la un centru cultural din oras si am vrut sa incerc si muzica usoara. Am fost invitata sa cant la diverse evenimente organizate de liceu. Imi amintesc cum la un bal al bobocilor am cantat la casa de cultura din Adjud (cu cateva saptamani in urma cantase pe aceeasi scena Madalina Manole - Dumnezeu sa o odihneasca!)cantecul “Cand soarele rasare”, iar atunci pentru prima data mi-am dat seama ca aplauzele marelui public iti spun daca ar trebui sa mergi mai departe sau sa renunti. Iar eu am mers mai departe.
Elena Sima oblojind sufletele noastre!
Elena Sima: Am plecat din Sascut si in Bucuresti, dupa ce am terminat facultatea, am inceput sa practic meseria de profesor psihopedagog, meserie in care ma formasem, adica profesor pentru copii cu dizabilitati dupa cum spune literatura de specialitate sau cum imi place mie sa zic, “copii cu nevoi de ingrijire sufleteasca”.
Asa m-am hotarat sa merg la scoala de Arta din Bucuresti pentru a putea ingriji cat mai multe suflete, dar in primul rand pentru a obloji sufletul meu profund afectat de moartea maicutei mele. Doar 38 de ani avea cand Dumnezeu a luat-o inapoi in cer. A lasat in urma ei 4 fete, multa durere si multa, multa suferinta. In cantecul popular si rugaciune mi-am gasit mereu alinare.
Am avut buni sau cei mai buni indrumatori la scoala populara: doamna Niculina Merceanu, doamna Ana Piuaru, domnul Aurel Mustatia, carora le doresc ca bunul Dumnezeu sa le intoarca binele pe care l-au facut pentru sufletul meu, pentru mine.
FemeiaStie.ro: A fost necesar sa faci sacrificii pentru a deveni o artista cunoscuta si iubita de public?
Elena Sima: Nimic nu poti realiza fara munca si fara sacrificii. Cel mai greu lucru pentru mine este cand trebuie sa imi las baietii mei in grija altora si sa plec la un spectacol in tara, la o nunta, emisiune tv. Nu fac teme cu ei, iar seara nu le citesc povestea, nu zic cu ei rugaciunea, nu adorm cu sarutul meu pe frunte, iar mie ei nu au cum sa imi spuna “ingerii cu tine mama”etc. Sunt constienta ca acel timp nu mai am cum sa-l iau inapoi, este pierdut!
Dar mai profund gandind, eu cred ca talentul - fie el artistic sau matern - reprezinta exprimarea lui Dumnezeu prin oameni in lume. Domnul m-a inzestrat cu acest talent, iar eu trebuie sa ma pun in slujba Domnului. Si vazand astfel lucrurile constientizez marea responsabilitate ce o poarta omul inzestrat cu talent. Responsabilitatea de a se perfectiona continuu.
FemeiaStie.ro: Poate o femeie, sotie si mama, sa aiba si o cariera artistica, pe langa ocupatiile de zi cu zi?
Elena Sima: Cu siguranta poate. Clar ca trebuiesc facute multe sacrificii. Dar daca ai o vointa bine antrenata si o personalitate bine structurata, si prin acestea ordonezi viata pentru a implini cele propuse fara a face compromisuri, reusesti. Si unde omul se straduieste sa-si urmeze “buna simtire” intru “buna credinta”, Dumnezeu este mereu aproape si ajuta.
FemeiaStie.ro: Vorbeste-ne despre recenta realizare a albumului de muzica populara intitulat “Dupa toba, dupa scripca”!
Elena Sima: Este cea mai mare realizare artistica a mea. Am promis marelui public intr-un alt interviu, aparitia unui album si tot atunci am spus ca imi doresc calitate si nu cantitate. Acest album incununeaza o munca titanica de 5 ani. Am colaborat cu oameni profesionisti: Aurel Mustatia – tehnica vocala, Cristi Nastase – muzica, Mariana Honceru – text. O frumoasa colaborare cu casa de discuri Electrecord si cu minunata echipa alcatuita din doamna Daniele Roxana Gibescu – redactor muzical, Teodor Isaru – regizor sunet, Ionel Vatafu – asistenta tehnica. Toata aceasta echipa de profesionisti a avut un singur obiectiv: autenticitate. Nu m-au dezamagit si le multumesc pentru profesionalismul de care au dat dovada.
Pe album se gasesc 12 cantece. Trei dintre ele sunt culese de pe meleagurile natale, celelalte noua fiind compuse in specificul aceleiasi zone. Am colindat satele din zona mea pentru a culege cantece. Este frumos sa treci pragul casei oamenilor de la tara, dar din pacate izvoarele cantecului popular autentic s-au imputinat.
Albumul “Dupa toba, dupa scripca” pentru mine reprezinta o comoara a cantecului romanesc din Moldova de sud si contine: cantec de ascultare, hora, sarba si batuta moldoveneasca.
Cu vointa si ajutorul lui Dumnezeu urmeaza lansarea oficiala a acestui album si promovarea cantecelor pe posturile de televiziune, radio, presa.
Sper sa pot canta acest album in cat mai multe spectacole, sa am cat mai multe colaborari, astfel punandu-ma cu tot dragul si respectul in slujba marelui public.
Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul meu: www.elenasima.webs.com
FemeiaStie.ro: Dintre cantecele existente pe album, este una anume care te reprezinta intr-un mod aparte si de ce?
Elena Sima: Da, am un cantec care se intituleaza “Mama esti sfanta pe lume”. In acest cantec se descriere o particica a copilariei mele greu incercate de suferinta, durerea pierderii maicutei mele dragi, ratacirea mea in lume printre straini, fara a-mi gasi locul.
FemeiaStie.ro: In incheiere dorim sa transmitem gandurile tale catre cititoarele noastre si catre admiratorii tai!
Elena Sima: Multumesc revistei FemeiaStie.ro pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o. Va doresc viata lunga! Pentru cititorii acestei reviste si admiratorii mei, deoarece suntem la inceput de an, le doresc un an cat mai bun, sa fie inconjurati de cei dragi si sa stie ca cea mai buna terapie pentru suflet este muzica. Si cum noi ca oameni apartinem diferitelor spatii spiritual-geografice, aici in acest spatiu etnofolcloric, muzica populara autentica, are calitati tamaduitoare. Profitati! Cu drag, Elena Sima.
Un interviu realizat de: Raluca Burcea
Postat de: Raluca-Burcea Miercuri, 23 Ianuarie 2013
interviuri, muzica populara, elena sima, muzica populara autentica
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?