Despre cantec si poezie cu Grigore Gherman

cantece_populare_romanesti

In adancul sufletului se zamislesc toate cantecele adevarate si, ca niste fluturi eterni, rasfira vazduhul necontenind sa invaluie sufletele avide de frumos in bucurii si emotii care desavarsesc sensibilitatea noastra si ne apropie de divin.

Franturi din tainele unui suflet de artist ne-am propus sa descifram si de aceasta data, iscodind cu drag un tanar interpret al cantecului popular, care s-a afirmat prin calitatile sale de netagaduit. Proaspat absolvent al Universitatii de Muzica din Bucuresti, detinator al multor premii si trofee obtinute la mai toate festivalurile din tara, Grigore Gherman, interpret, poet, profesor de canto reprezinta un real model pentru generatia sa, dar si pentru cele ce vor urma, un model demn de urmat !

 

FemeiaStie.ro:  Nascut intr-o zi de vara, la fel de calda, luminoasa si plina de bucurie este si fiecare aparitie a ta! Este evident ca esti inzestrat de Dumnezeu cu daruri alese, iar oamenii sunt atrasi, se lipesc sufleteste de cei care sunt haraziti. De aceea, primele intrebari vin la pachet: cand si cum ti-ai descoperit "talantii" ?

Grigore Gherman: Nu am mai vorbit despre acest lucru! Cu adevarat talentul este o moneda de aur, insa fara slefuire aurul acesta nu are valoare. In clasa I am inceput sa cant la o ora de muzica. Imi mai aduc aminte atat: o serbare de Craciun, scena mare a casei de cultura, eu in mijlocul scenei cantand. M-au mutat la alta scoala. Alte amintiri. Eram la o nunta. Mergeau si copii sa “caste gura”, numai ziua. O nunta cu multi profesori si oameni de seama. M-am trezit langa un prieten de-al familiei, acesta canta in formatia angajata. Am luat microfonul, am cantat cu solistul respectiv. Cei din formatie au oprit, au luat melodia de la capat. De aceasta data eram solist eu. Invitatii, in loc sa danseze, s-au adunat in jurul meu, ascultadu-ma. Au venit si parintii speriati. Cineva i-a chemat in felul urmatorul: «Repede, repede, feciorul dumneavostra, feciorul dumneavoastra...cel mic!» Eu fiind din povestile lui Creanga in copilarie, iti dai seama cat de mult s-au speriat. De data aceasta nu am stricat nicio lustra, n-am spart nicio fereastra, nu am ucis pe nimeni, doar cantam! Prin urmare, luni la scoala toti profesorii mi-au apostrofat: ce frumos ai cantat!

 

FemeiaStie.ro: Constienti fiind ca nimic din ceea ce se petrece cu noi si în viata noastra nu sta in puterea hazardului si ca darurile primite de la Dumnezeu ne-au fost randuite cu un scop, cu o menire, cum iti pare parcursul vietii tale de pana acum? Si mai ales, catre ce te indrepti, ce teluri se zaresc la linia orizontului?

Grigore Gherman: Viata e ca un vis. O reverie. Din pacate sau din fericire, lucrurile s-au intamplat pe neprins de veste. Mi-as fi dorit sa curga timpul in rallentando. Nu stiu daca am realizat suficient. Nici nu stiu daca am ales drumul bun, pentru ca am avut si alte posibilitati, alte traiecte, alte aptitudini. Sincer vorbind, drumul cantecului mi-a fost cel mai drag. Mi se parea, probabil, simplu.

La etapa actuala, nu am un tel. Imi place sa traiesc frumos, imi place sa muncesc. Cantecul ma va duce spre acel darts, acel scop. Nu stiu daca am o alta optiune. Simt doar ca am multe de facut. Si asa e omeneste: sa muncesti si sa iubesti.

FemeiaStie.ro:  Te-as intreba despre poezie, despre experienta capatata ca si profesor, dar la tine si poezia si cantul adeveresc puterea cuvantului, care imbraca cu bogatie si strasnicie simtirile cele mai curate, lucru care, fara indoiala, cladeste punti catre inimile oamenilor si mai cu seama, ale copiilor, cei din urma fiind mult mai receptivi si mai sensibili. Ce valori si ce responsabilitate aduce in scena statutul de profesor?

Grigore Gherman: Poezia si copiii...doua lumi frumoase, nu cred ca as putea sa le definesc. Copiii ne fac viata mai frumoasa, ei sunt un fel de cantec dionisiac. Nu vreau sa fiu prea poetic, desi uneori mi-e dor de mai multa poezie. As vrea, totusi, sa am mai mult timp pentru poezie, sa scriu pana adorm, asa mi se intampla cand am inceput sa scriu si sa incheg primele poezii, sa imperechez rimele dintai cu adevarat bune.

Copiii sunt sensibili, ca si noi, cei legati de cantec. Nu e mare lucru sa lucrezi cu ei. Rasfoiesti in amintiri si le dai, le propui ce ai fi vrut tu sa primesti, sa ti se propuna cand erai mic. Exista si o limita. Asta e secretul: trebuie sa fii un prieten mai mare pentru ei, un prieten destept, intelegator.

Copiii cu care lucrez mi-au devenit prieteni din primele momente. De fapt, eu le-am propus prietenia. Iata ca “Mladitele ilfovene” au acceptat-o si lucram impreuna, facem lucruri frumoase. Povestea se repeta si la scoala de teatru a doamnei Cristina Stamate unde am fost angajat de renumita actrita.

Responsabilitati? Da! Sa nu uit ca imi sunt prieteni mai mici, sa nu uit sa le fiu exemplu.

 

FemeiaStie.ro: Si-acum, despre poezie! Stiu ca nu-i necesar sa-i acorzi un timp special, ca ea creste in interior ca o floare ce asteapta sa fie daruita si primita. Dar te intreb cand si cum gasesti starea de a asterne pe hartie atunci cand iti dedici timpul atator activitati?

Grigore Gherman: Este timp pentru toate, daca iti doresti! Eu nu am dorit sa scriu versuri, am scris din lipsa unor lucruri, umpland niste goluri despre care nu vreau sa vorbesc. De obicei, ideile vin din viata de zi cu zi: asteptand in gara, mergand la munca. Gandind! Din cantec si liniste se nasc versurile. Timp imi gasesc, trebuie sa imi gasesc. Poezia a fost pentru mine un fel de punte, a realizat trecerea de la o perioada la alta perioada. Pentru poezie imi gasesc timp: dimineata sau seara! Nu am scris niciun poem in timpul zilei.

 

FemeiaStie.ro:  Sunt convinsa ca te regasesti in toate proiectele tale si, de asemenea, trebuie ca unul dintre ele sa fie de suflet. Din tot ceea ce faci, ce anume simti ca te defineste, ca te imbogateste spiritual?

Grigore Gherman: Cantecul si poezia (din pacate in ultima perioada nu scriu atat de mult) sunt strans legate. Nu exista un cantec fara o poezie frumoasa, nu exista o poezie fara un cantec frumos. Ele sunt legate cu un fir rosu al sufletului meu. De frumos tine si lumea copilariei, deci o alta legatura. Sa muncesc cu copiii de la Clinceni, dar si cei din Bucuresti, un total de peste 40 de copii, un ansamblu si 10 copii la individual e o placere! Toate trei lumi formeaza una pentru mine, imi lumineaza inima.

 

FemeiaStie.ro:  Ai timp sa citesti? Exista o carte pe care ai reciti-o oricand cu drag sau ale carei fragmente le-ai insemnat intr-un jurnal, sau le-ai memorat? Ca si tanar interpret, ai avut un model?

Grigore Gherman: Citesc. Citesc destul de mult, desi imi place sa vorbesc in graiul parintilor mei de la Cernauti, in graiul oamenilor de langa Codrii Cosminului. Spre deosebire de alti cititori fideli ai literaturii contemporane, mie mi-a placut dintotdeauna literatura noastra. Mai ales, scriitori si poeti ca Blaga, Barbu, Arghezi, Stanescu, Blandiana, Eliade, Preda.

Ca tanar interpret, nu am avut niciun model. Am ascultat multa muzica populara. Si nu doar. Am examinat multi interpreti. Dintotdeauna mi-au placut vocile feminine, indiferent de gen muzical. Pe de o parte, imi place Sofia Vicoveanca, o actrita care canta, cochezeaza si cu versurile; ascult Maria Ciobanu, o ciocarlie a Olteniei; ascultam Irina Loghin care a avut cel mai frumos vibrato din muzica populara, artista cu o perla in gat; ma unge pe suflet Maria Iliut, reprezinta zona Nordul Bucovinei, de unde vin si eu. Nu mi-au placut Dolanescu, Bocsa, in schimb imi place Ionut Dolanescu, am ascultat multa muzica semnata Ionut Dolanescu. Pe de alta parte – muzica usoara. Ascult Paula Seling, ascult Nico, Whitney Houston.

 

FemeiaStie.ro: Cred ca sta in firea ta si a vocatiei sa aduci bucurie acolo unde mergi. Cum esti cand esti trist ?

Grigore Gherman: Sper sa aduc bucurie unde merg, prin ceea ce fac. Sunt cuvinte prea mari. Acest lucru trebuie sa-l spuna oamenii: aduc bucurie sau nu... Un artist, un interpret, un muzician, un cantaret – diferiti din punctul meu de vedere – este firesc sa cante peste tot si atunci cand este trist. Un interpret (un artist) este in primul rand om. Are in viata si bucurii, are si nebucurii. Dar canta mereu, sunt ferm convins. In orice caz, asa fac eu. Cantecul exprima lucrurile pe care un om le traieste. Exprima antitezele vietii: bucuria si nebucuria, fericirea si nefericirea.

 

FemeiaStie.ro: In incheiere, vom dedica cititoarelor noastre si tuturor celor care te admira si te pretuiesc unul dintre frumoasele tale cantece! Multumim, Grigore Gherman!

Un interviu realizat de: Raluca Constanta Burcea

Nota obtinuta:
10 (17 voturi)
9385 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Raluca-Burcea Miercuri, 09 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

Grigore Gherman, muzica populara, nordul bucovinei



S-ar putea sa va intereseze si:

Pe Maria Coman o putem vedea de luni pana vineri in emisiunea Se intampla in Romania de [..]
citeste si comenteaza
De la mamarute, gandacei, broscute, elefanti, extraterestri jucausi si pana la bijuterii [..]
citeste si comenteaza
Pentru cei care inca nu il cunosc sau care n-au auzit inca de el, el este Rares Ceuca. La [..]
citeste si comenteaza
Boala Lyme este cunoscuta si sub numele de borelioza sau “boala cu o mie de fete” [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cartea este prietenul nostru din copilarie sau cel putin asa ar trebui sa fie. De la primele [..]
citeste si comenteaza
Frumusetea este o notiune relativa. Ceea ce mie imi place, tie ti se poate parea fad, insa exista [..]
citeste si comenteaza
Loredana Streche este interpreta de muzica populara, voce si nai, nascuta in localitatea Corabia, [..]
citeste si comenteaza
Tristan si Isolda, Romeo si Julieta, Love story, Titanic, povesti de dragoste profunda, al caror [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate